Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

George Cosac, șocat de suspendarea Simonei Halep: ”Întotdeauna a muncit şi a luptat pentru a face sport la cel mai înalt nivel”

Preşedintele Federaţiei Române de Tenis, George Cosac, a declarat, marţi, pentru Agerpres, că decizia Agenţiei Internaţionale pentru Integritate în Tenis (ITIA) de suspendare a sportivei Simona Halep pentru o perioadă de patru ani, pentru dopaj, este una extrem de dură.

"Uau! E o decizie extrem de dură, extrem de dură. Nu am fost încă informaţi, dar mi se pare extrem de dură. Acum trebuie să vedem şi motivarea deciziei celor de la agenţia de integritate, pentru că după părerea mea este o decizie extrem de dură. Chiar şi dacă precizează încălcare intenţionată, chiar şi în cazul ăsta, este o decizie extrem de dură. Acum rămâne de văzut reacţia Simonei şi echipei de avocaţi şi paşii pe care urmează să-i facă, pentru că are şi posibilitatea atacării deciziei la TAS. Rămâne de văzut reacţia celor implicaţi, dar eu rămân la părerea că este o decizie extrem de dură", a declarat Cosac pentru AGERPRES.

Ce se va întâmpla cu cariera Simonei?

Întrebat dacă crede că Simona Halep îşi va fi încheiat cariera sportivă în cazul în care nu va avea un câştig de cauză în privinţa reducerii pedepsei la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, Cosac a afirmat că totul depinde de sportivă.

”Totul depinde de Simona şi de dorinţa ei de a face sport de înaltă performanţă. Pentru că o cunosc foarte bine pe Simona ca sportiv şi întotdeauna a muncit şi a luptat pentru a face sport la cel mai înalt nivel. În niciun caz nu cred că va reveni doar de dragul de a reveni în tenis", a mai adăugat preşedintele Federaţiei Române de Tenis.

Anunțul făcut de ITIA

”Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) poate confirma că un tribunal independent a suspendat-o pe jucătoarea româncă de tenis Simona Halep pentru o perioadă de patru ani, ca urmare a unor încălcări ale Programului antidoping în tenis (TADP). 

Halep, 31 de ani, dublă campioană de Grand Slam, a fost acuzată de două încălcări separate ale TADP. Prima se referea la un rezultat analitic negativ (AAF) pentru substanța interzisă roxadustat la US Open în 2022, efectuat prin teste regulate de urină în timpul competiției. Cea de-a doua acuzație se referea la nereguli în pașaportul biologic al sportivului (ABP) al lui Halep.   

Tribunalul independent, înființat de Sport Resolutions, s-a reunit la 28 și 29 iunie 2023 la Londra și a audiat martori experți științifici în numele lui Halep și al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii direct în fața comisiei în cadrul procedurilor.

La data de 11 septembrie 2023, Tribunalul a confirmat că jucătoarea a comis încălcări intenționate ale regulilor antidoping în temeiul articolului 2 din TADP: 

Prezența și utilizarea roxadustatului, așa cum s-a evidențiat în proba de urină prelevată de Halep la 29 august 2022 la US Open 

Utilizarea unei substanțe sau a unei metode interzise în cursul anului 2022, pe baza recoltării și analizei a 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare în cadrul programului ABP.

Tribunalul a acceptat punctul de vedere al lui Halep potrivit căruia ar fi luat un supliment contaminat, însă a stabilit că volumul ingerat de jucătoare nu ar fi putut duce la concentrația de roxadustat găsită în proba pozitivă.  

Acuzația ABP a fost, de asemenea, menținută, Tribunalul declarând că nu a avut niciun motiv să se îndoiască de "opinia puternică" unanimă la care a ajuns fiecare dintre cei trei experți independenți ai Unității de gestionare a pașapoartelor sportivilor (APMU), potrivit căreia "dopajul probabil" a fost explicația pentru neregulile din profilul lui Halep.”

Simona Halep a fost depistată dopată în octombrie 2022 și a fost audiată pe parcursul a două zile (28 și 29 iunie), la tribunalul Sport Resolutions, care ar trebui să dea sentința în două săptămâni.

Mesajul publicat de Simona Halep

Simona Halep a reacționat pe Instagram după vestea că a primit patru ani de suspendare pentru dopaj. Sportiva a anunțat că a refuzat să accepte decizia anunțată de ITIA și a contestat-o potrivit prevederilor legale.

”Astăzi, un tribunal din cadrul Agenției Internaționale pentru Integritate în Tenis (ITIA) a anunțat o decizie provizorie în cazul meu. Ultimul an a fost cel mai greu meci din viața mea şi, din păcate, lupta mea continuă. Mi-am dedicat viața tenisului. lau foarte în serios regulile care guvernează sportul nostru şi mă mândresc cu faptul că nu am folosit niciodată, în mod conștient sau intenţionat, vreo substanță interzisă. Am refuzat să accept decizia de suspendare pentru patru ani si am contestat-o potrivit prevederilor legale.

Într-o decizie de 126 de pagini, tribunalul a admis ambele acuzații aduse de ITIA - un test de urină pozitiv pentru o substanță interzisă și o încălcare a Programului de Paşaport Biologic (ABP). Reprezentanții mei și cu mine am prezentat ITIA și tribunalului dovezi convingătoare în sprijinul apărării mele și am formulat mai multe întrebări legitime cu privire la concluziile la care s-a ajuns în legătură cu dosarul ABP. Deși sunt recunoscătoare să am în sfârşit un deznodamant in fata unui tribunal, după numeroase întârzieri nefondate și cu sentimentul de a trăi în purgatoriu timp de peste un an, sunt șocată și extrem de dezamăgită de decizia acestui tribunal.

Cronologia cazului de dopaj al Simonei Halep

29 august 2022 - Simona Halep este eliminată surprinzător de Daria Snigur la US Open 2022.

15 septembrie 2022 - Sportiva anunță că nu va mai juca în restul sezonului, fiind în recuperare.

7 octombrie 2022 - Simona Halep este informată că a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, după meciul cu Daria Snigur.

21 octombrie 2022 - Jucătoarea de tenis anunță că este suspendată provizoriu.

19 mai 2023 - Halep, acuzată de ITIA de a doua încălcare a regulamentului antidoping; nereguli în pașaportul biologic al sportivei.

28-29 iunie 2023 - Simona Halep este audiată de tribunalul independent Sports Resolutions, de la Londra.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE