Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Ce este pașaportul biologic al sportivului, în care au fost găsite nereguli în cazul Simonei Halep

De Oana Stoica  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Simona Halep se confruntă cu noi acuzații de încălcare a regulamentului antidoping. Potrivit Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului în pașaportul biologic al sportivei au fost găsite nereguli.

Ce este pașaportul biologic

Principiul fundamental al pașaportului biologic al sportivului este acela de a monitoriza în timp anumite variabile biologice selectate care dezvăluie indirect efectele dopajului, mai degrabă decât de a încerca să detecteze substanța sau metoda de dopaj în sine, potrivit Agenției Mondiale Anti-Doping.

Organizațiile antidoping pot integra pașaportul biologic în cadrul mai larg al unui program antidoping robust pentru a:

  • Identifica sportivii care necesită o atenție suplimentară prin interpretarea inteligentă și în timp util a datelor din pașaport. Pașaportul oferă informații valoroase care pot fi utilizate pentru a direcționa mai eficient activitățile antidoping, cum ar fi testele țintă sau investigațiile;

  • Urmări posibilele încălcări ale regulilor antidoping în conformitate cu articolul 2.2 din Codul mondial antidoping, care se referă la utilizarea sau tentativa de utilizare de către un sportiv a unei substanțe interzise sau a unei metode interzise.

Ce presupune pașaportul biologic

Agenția Mondială Anti-Doping a preluat conducerea elaborării pașaportului biologic. Prima versiune a acestuia conținea o abordare standardizată a profilării variabilelor hematologice individuale ale sportivilor pentru detectarea dopajului sanguin.

În 2014, sistemul inițial a fost completat cu modulul steroidic. Modului steroidic testează urina atleților în vederea urmăririi variabilelor unice ale steroizilor androgeni.

Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului nu a specificat ce este în neregulă cu pașaportul Simonei.

Simona a scris pe social media că este nevinovată și că, de când a fost suspendată în octombrie 2022, pentru că a fost testată pozitiv pentru Roxadustat, trăiește "cel mai negru coșmar" din viața sa.

Pe rețele curg mesaje de încurajare pentru sportivă. Antrenorul ei a scris că Simona este hărțuită și consideră că "situația depășește cu mult limitele acceptabilului". Iar jucătoarea de tenis, Alizé Cornet, care a trecut printr-o situație asemănătoare în 2018, i-a scris Simonei pe Instagram: "O să treci peste asta".

Distribuie

Taguri