Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este pașaportul biologic al sportivului, în care au fost găsite nereguli în cazul Simonei Halep

Simona Halep se confruntă cu noi acuzații de încălcare a regulamentului antidoping. Potrivit Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului în pașaportul biologic al sportivei au fost găsite nereguli.

Ce este pașaportul biologic

Principiul fundamental al pașaportului biologic al sportivului este acela de a monitoriza în timp anumite variabile biologice selectate care dezvăluie indirect efectele dopajului, mai degrabă decât de a încerca să detecteze substanța sau metoda de dopaj în sine, potrivit Agenției Mondiale Anti-Doping.

Organizațiile antidoping pot integra pașaportul biologic în cadrul mai larg al unui program antidoping robust pentru a:

  • Identifica sportivii care necesită o atenție suplimentară prin interpretarea inteligentă și în timp util a datelor din pașaport. Pașaportul oferă informații valoroase care pot fi utilizate pentru a direcționa mai eficient activitățile antidoping, cum ar fi testele țintă sau investigațiile;
  • Urmări posibilele încălcări ale regulilor antidoping în conformitate cu articolul 2.2 din Codul mondial antidoping, care se referă la utilizarea sau tentativa de utilizare de către un sportiv a unei substanțe interzise sau a unei metode interzise.

Ce presupune pașaportul biologic

Agenția Mondială Anti-Doping a preluat conducerea elaborării pașaportului biologic. Prima versiune a acestuia conținea o abordare standardizată a profilării variabilelor hematologice individuale ale sportivilor pentru detectarea dopajului sanguin.

În 2014, sistemul inițial a fost completat cu modulul steroidic. Modului steroidic testează urina atleților în vederea urmăririi variabilelor unice ale steroizilor androgeni.

Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului nu a specificat ce este în neregulă cu pașaportul Simonei.

Simona a scris pe social media că este nevinovată și că, de când a fost suspendată în octombrie 2022, pentru că a fost testată pozitiv pentru Roxadustat, trăiește "cel mai negru coșmar" din viața sa.

Pe rețele curg mesaje de încurajare pentru sportivă. Antrenorul ei a scris că Simona este hărțuită și consideră că "situația depășește cu mult limitele acceptabilului". Iar jucătoarea de tenis, Alizé Cornet, care a trecut printr-o situație asemănătoare în 2018, i-a scris Simonei pe Instagram: "O să treci peste asta".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE