Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Patrick Mouratoglou, antrenorul Simonei Halep, prima reacție după ce sportiva a picat testul antidoping

Patrick Mouratoglou a evitat să ofere un punct de vedere, la scurt timp după ce Simona Halep a anunțat că a fost testată pozitiv la substanța roxadustat în urma unui control antidoping. După aproape 24 de ore, antrenorul celei mai bune jucătoare de tenis din România a publicat pe pagina sa de Instagram un scurt mesaj despre acest caz.

„Te susțin sută la sută în această bătălie. Până la capăt”, a scris Mouratoglou, într-un story publicat pe Instagram.

„Aşa vom face”, a răspuns Simona.

Simona Halep, suspendată provizoriu pentru dopaj

Simona Halep a scris vineri că a suferit „cel mai mare șoc” din viața sa, după ce a aflat că a fost testată pozitiv la substanța Roxadustat.

„Astăzi începe cel mai dificil meci din viaţa mea: o luptă pentru adevăr. Am fost înștiințată că am fost testată pozitiv pentru o substanţă numită Roxadustat, într-o cantitate extrem de mică, lucru care a venit ca cel mai mare şoc al vieţii mele'', a scris Simona Halep, fost număr 1 WTA, pe pagina ei de Instagram.

„În toată cariera mea, ideea de a trişa nu mi-a trecut nici măcar o dată prin minte şi este total împotriva valorilor cu care am fost educată. În faţa unei situaţii aşa de nedrepte, mă simt confuză şi trădată. Voi lupta până la sfârşit pentru a dovedi că nu am luat conştient substanţa interzisă şi am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieşi la iveală'', a mai precizat Halep, care se află în prezent pe locul 9 în clasamentul WTA.

Într-o intervenție telefonică la Euronews România, Ilie Năstase, fost număr 1 ATP în 1972 și 1973, a declarat că Simona Halep nu avea de unde să știe ce medicamente ia și dacă acestea sunt pe lista interzisă, deoarece îi sunt oferite de către staff.

„Simona a avut foarte multe accidentări de glezne, de șold, de mușchi, iar acolo se administrează niște medicamente, pe care ea nu le știe și poate cei care i le dau nu își dau seama că un medicament poate să fie interzis pe lista celor de la WTA. Simona nu are de unde să știe dacă medicamentul ală e interzis sau nu”, a afirmat vineri seara Ilie Năstase.

Când a fost testată antidoping Halep

Potrivit Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului (ITIA), Halep a furnizat o analiză în timp ce concura la US Open în august 2022.

Proba a fost împărțită în probe A și B, iar analiza ulterioară a constatat că proba A conținea FG-4592 (Roxadustat), care este o substanță interzisă inclusă în lista de substanțe interzise din 2022 a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA). Constatările analitice negative pentru substanțele nespecificate implică o suspendare provizorie obligatorie.

Ce este Roxadustat

Roxadustat, substanța depistată în organismul Simonei Halep, se regăsește într-un medicament folosit în cazul adulților pentru a trata simptomele anemiei cauzate de insuficiența renală cronică. Medicamentul comercializat sub denumirea Evrenzo a fost autorizat în iulie 2021 de Agenția Europeană a Medicamentului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE