Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cele mai cunoscute cazuri de dopaj din tenis. Simona Halep, ultimul mare nume de pe listă

Simona Halep așteaptă cu mari emoții verdictul în cazul de dopaj în care este implicată din toamna anului trecut, când a fost depistată pozitiv la Roxadustat. Jucătoarea română de tenis reprezintă un caz foarte complex pentru magistrații tribunalului independent Sports Resolutions, de la Londra, care ar urma să se pronunțe cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare.

De altfel, cunoscutul jurnalist specializat pe tenis Ben Rothenberg a precizat că "acestea sunt cele mai grave acuzații de dopaj cu care s-a confruntat vreun jucător de tenis".

Simona Halep, pe lista celor mai cunoscute cazuri de dopaj din istoria tenisului

Constănțeanca în vârstă de 31 de ani este ultimul mare nume pe o lungă listă a celor mai cunoscute cazuri de dopaj din istoria tenisului. Astfel, se poate spune că s-a întâmplat și la case mai mari. Cu toate că românca încă nu este considerată dopată, în mod oficial, până la verdictul final, doar simplul fapt că i s-a găsit în corp acea substanță o include în această listă, având în vedere că ea oricum este suspendată provizoriu. Iar specialiștii susțin că, deși s-ar dovedi că nu s-a dopat voit, ci eventual prin neglijență, Halep va primi oricum o suspendare, oricare va fi ea.

Mai mulți foști lideri mondiali, la fel ca Halep, au fost găsiți dopați de-a lungul timpului. Unul dintre cele mai mari nume este cel al Martinei Hingis. În 2007, la Wimbledon, fostul lider al clasamentului feminin mondial a fost testat pozitiv cu Benzoylecgonine, o substanță asociată cu cocaina. Astfel, de la 1 octombrie 2007, elvețianca a fost suspendată doi ani din tenis și a primit o amendă de 120.000 de dolari. Ea își anunțase retragerea din cauza accidentărilor, însă a revenit pe teren în 2013 și a mai câștigat patru titluri de Grand Slam la dublu și șase la dublu mixt.

La Australian Open 2016, Maria Sharapova a fost depistată pozitiv cu meldonium, o substanță care este utilizată pentru unele afecțiuni cardiace. La acea vreme, meldonium fusese introdus de o lună pe lista produselor interzise, însă rusoaica a recunoscut că l-a folosit pe baza unei rețete, timp de peste zece ani, din cauza afecțiunilor de care suferea: diabet, deficit de magneziu în organism și simptome de gripă. Sharapova a fost suspendată doi ani, a făcut apel la TAS și i s-a redus suspendarea la 15 luni, pentru că instanțele au constatat că nu a existat intenție de a trișa. După suspendare, Sharapova a revenit pe teren și și-a încheiat apoi cariera în februarie 2020.

Barbora Strycova, fost lider mondial în proba de dublu, a primit o suspendare de șase luni, după ce în corpul ei a fost depistată sibutramină. Jucătoarea din Cehia a susținut că substanța a ajuns accidental în organismul ei, iar forul mondial a ajuns la aceași concluzie. Cu toate acestea, ea a fost suspendată pentru neglijență, în perioada octombrie 2012 - aprilie 2013. Pentru că suspendarea a fost pronunțată în februarie 2013, toate rezultatele din acel interval i-au fost anulate și a trebuit să returneze premiile în bani pe care le-a câștigat.

În 2006, bulgăroaica Sesil Karatantcheva, care avea atunci 16 ani, a fost suspendată pentru utilizarea unui steroid numit nandrolon. Ea a picat două teste antidoping, însă la acea vreme era însărcinartă. Ea a pierdut sarcina ulterior. Pentru că a fost prinsă dopată, Karatantcheva a fost suspendată doi ani.

Andre Agassi a recunoscut, într-o autobiografie, că lua droguri

Au existat cazuri răsunătoare de dopaj și în tenisul masculin. Probabil cel mai cunoscut rămâne cel al lui Andre Agassi, fost lider mondial și unul dintre cei mai mari jucători din istoria "sportului alb". În 1997, americanul, care a câștigat opt titluri de Grand Slam, a fost depistat pozitiv cu metamfetamină. Inițial, el a fost suspendat trei luni, însă americanul a dat vina pe o băutură pe care o consumase. La acea vreme, regulamentele antidoping nu erau atât de stricte ca acum, însă Agassi surprins ulterior, într-o autobiografie din 2009, când a recunoscut că obișnuia să consume droguri recreative și că a mințit ATP. De atunci, regulamentele au fost înăsprite.

În 2009, Richard Gasquet a fost depistat pozitiv la cocaină, iar argumentul său a fost oarecum hilar. Francezul, care primise inițial o suspendare de un an, a negat că a consumat intenționat acest drog și că ar fi putut fi expus la el după ce a sărutat o femeie într-un club din Miami. Ulterior, el a stat suspendat provizoriu șase săptămâni, până în momentul în care un tribunal independent a decis că francezul nu consumase intenționat cocaină. Astfel, el a rămas nesuspendat oficial.

Croatul Marin Cilic a fost suspendat nouă luni, în 2013, după ce i s-a descoperit în organism niketamidă, un stimulent utilizat pe scară largă care afectează funcția respiratorie prin creșterea fluxului sanguin și a aportului de oxigen în organism. El a negat atunci că s-a dopat în mod deliberat și a precizat că acea substanță se afla în tabletele de glucoză pe care le-a achiziționat de la o farmacie, în timp ce participa la un turneu din Franța.

Cea mai mare suspendare pentru dopaj în lumea tenisului, 15 ani

Viktor Troicki este un alt nume cunoscut din tenis care a fost prins dopat. Sârbul, care a câștigat Cupa Davis în 2010, a fost suspendat 18 luni pentru că a refuzat să se supună unei prelevări de sânge, la un turneu de la Monte Carlo. Ulterior, Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne i-a redus pedeapsa la un an.

Însă cea mai mare suspendare a primit-o Wayne Odesnik. În 2015, americanul care avea atunci 29 de ani a primit 15 ani de suspendare și are interdicție de a mai juca tenis până pe 29 ianuarie 2030, pentru că a recidivat.

El mai fusese testat pozitiv în 2010 cu un hormon de creștere, când primise doar un an de suspendare. Lui i s-au descoperit în organism mai multe substanțe interzise la momentul celei de-a doua depistări pozitive.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE