Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Detaliile care le dau bătăi de cap specialiștilor în cazul de dopaj al Simonei Halep. Un cercetător elvețian face dezvăluiri

Simona Halep așteaptă, cu mari emoții, verdictul tribunalului independent Sports Resolutions, în cazul de dopaj în care este implicată. Jucătoarea de tenis în vârstă de 31 de ani a fost găsită dopată cu Roxadustat în octombrie 2022 și este suspendată provizoriu până când se pronunță instanța.

Între timp, Raphael Faiss, cercetător şef al Centrului de Cercetare şi Expertiză în ştiinţele antidoping de la Universitatea din Lausanne, a dezvăluit că această substanță le pune mari probleme specialiștilor care se ocupă de antidoping.

De ce este foarte complicat cazul de dopaj al Simonei Halep

"Roxadustatul nu este nou, a existat de la începutul anilor 2010, dar era disponibil doar în Asia. Stimulează organismul ca şi cum ai fi la altitudine şi stimulează creșterea celulelor roşii, producând eritropoietină endogenă. Este dificil să testezi sportivii care se antrenează la altitudine, unele locuri fiind disponibile doar cu telecabine, care nu circulă noaptea", a spus Raphael Faiss, potrivit Reuters.

Aceste detalii complică și mai mult situația, în condițiile în care câteva amănunte ridică semne de întrebare. Substanța Roxadustat are o durată de eliminare din corp de 10-16 ore, iar asta face ca sportivul să fie foarte greu de depistat. Asta înseamnă că Simona Halep ar fi ingerat substanța nu cu mult înainte de meciul cu Daria Snigur, de la US Open 2022, în urma căruia a fost prinsă dopată.

Conform regulamentului WADA (Agenţia Mondială Antidoping), sportivii sunt obligați să comunice un interval de 60 de minute pentru fiecare zi în care sunt disponibili pentru testare. Ei trebuie să furnizeze autorităţilor adresa personală, locurile în care se antrenează şi în ce perioade exacte.

Trei eșecuri de testare a sportivului într-un interval de 12 luni duc la o încălcare a regulamentului antidoping și se sancționează cu o potențială suspendare de doi ani.

Ce este Roxadustat, substanța care a fost găsită în corpul Simonei Halep

Roxadustat poate fi detectat, din 2017, la testele antidoping. Substanța găsită în organismul Simonei Halep se regăsește într-un medicament folosit pentru a trata simptomele anemiei cauzate de insuficiența renală cronică. Se comercializează sub denumirea Evrenzo și a fost autorizat abia în iulie 2021 de Agenția Europeană a Medicamentului.

Substanța activă Roxadustat este recomandată în cazul pacienților cu boală renală cronică, al căror organisme nu pot produce suficientă eritropoietina, un hormon necesar pentru a stimula producția de celule roșii în sânge.

Roxadustat acționează asupra unei enzime numite factor hipoxie-inductibil prolyl hidroxil (HIF-PH), generând un răspuns natural care apare în mod normal atunci când nivelurile de oxigen sunt scăzute, inclusiv producția de eritropoietină și hemoglobină, ceea ce reduce simptomele de anemie.

Substanța face parte din clasa EPO (eritropoietină), o clasă hormonală care ajută la oxigenarea sângelui și la stimularea producției de celule roșii în organism și la sporirea capacității de a transporta oxigen, iar oxigenul care ajunge la țesuturi accelerează refacerea acestora.

Simona Halep, suspendată provizoriu pentru dopaj, e în așteptarea verdictului

Simona Halep a fost informată pe 7 octombrie 2022 că a fost depistată dopată. Pe 21 octombrie 2022, Simona Halep (31 de ani) a fost suspendată provizoriu, așa cum prevede articolul 7.12.1 din Programul Antidoping (TADP). Ea a fost audiată pe 28 și 29 iunie 2023, la 8 luni și jumătate distanță.

Pe durata suspendării provizorii, Simona nu are dreptul să concureze la niciun eveniment oficial de tenis aflat sub egida organismelor internaționale.

Dacă va fi confirmată vinovăția Simonei, ea ar urma să facă apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS). Perioada finală a suspendării va fi calculată începând cu 7 octombrie, data la care Simona Halep a fost informată că este depistată pozitiv.

Dacă se dovedește că este vinovată, Halep ar putea primi o suspendare cuprinsă între doi și patru ani, potrivit regulamentului organizației mondiale antidoping (WADA).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE