Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Decizia completă a ITIA, în cazul Halep. Fizioterapeuta Candice Gohier, din staff-ul lui Mouratoglou i-a recomandat suplimentul contaminat

ITIA a publicat, joi, documentul prin care motivează suspendarea de 4 ani pentru sportiva română. Candice Gohier, fizioterapeut în echipa lui Patrick Mouratoglou este cea care i-a recomandat Simonei suplimentul de colagen de unde a rezultat contaminarea cu Roxadustat. Concluziile mai iau, însă, în calcul, două alte aspecte esențială: o diferență de concentrație între ceea ar fi reprezentat contaminarea suplimentului cu substanța interziseă și ceea ce i s-a găsit sportivei în organism, dar și nereguli la un test de sânge efectuat la aproape o lună de la US Open 2022.

ITIA specifică ferm: potrivit reglementărilor anti-doping din tenis, este responsabilitatea integrală a sportivului să se asigure că nu ingerează substanțe interzise. Articolele 2.1 și 2.2 din TADP spun că nu este necesar ca cineva în cauză să-și demonstreze intenția, greșeala, neglijența sau uzul cu bună știință pentru a putea stabili că a fost încălcat regulamentul. La fel, lipsa de intenție a jucătorului, greșeala, neglijența sau buna-știință nu pot constitui apărare în caz că regulamentul a fost încălcat.

Cu alte cuvinte, odată demonstrată încălcarea regulamentelor prin prezența unei substanțe interzise în organismul sportivului se aplică direct pedeapsa "default" (prestabilită) în această situație: 4 ani de suspendare. Conform ITIA, sportiva din România a demonstrat doar că este posibil ca suplimentul folosit de ea să fie contaminat. Nu a adus niciun argument pentru prezența unor cantități mărite în organism, așa cum a rezultat în urma testelor efectuate de specialiști în lunile ce au urmat.

Simona ar fi putut să ia o pedeapsă mai mică dacă demonstra că ingerarea suplimentară de Roxadustat acuzată de ITIA - de unde ar rezulta diferența de substanță din organism - a fost fără intenție.

Cum, la polul opus, se putea alege cu 6 ani de suspendare, dacă Tribunalul independent Sport Resolutions accepta propunerea ITIA.

BRIEF:

  • Simona Halep a primit recomandarea să ia suplimentul cu colagen KETO MCT de la Candice Gohier, fizioterapeuta sa;
  • Simona a susținut la ITIA că nu a auzit vreodată de Roxadustat. A povestit că verificat de cel puțin trei ori substanțele din componența suplimentului de colagen recomandar - o dată, prin Candice Gohier, a doua oară împreună cu aceasta, a treia oară cu Patrick Mouratoglou;
  • ITIA precizează că Halep ar fi omis să specifice că ia suplimentul în formularul pe care l-a completat înainte de testarea la care a ieșit pozitivă, în 29 august 2022, dar și la audierile din 26 octombrie 2022. Simona a spus, în iunie anul acesta, că "a uitat" cel mai probabil;
  • Potrivit ITIA, Simona nu a contestat prezența Roxadustat în probe, dar nu a putut dovedi diferența de concentrație dintre ceea ce ar fi reprezentat o contaminare și ce i s-ar fi găsit în organism;
  • Decizia ITIA s-a luat conform regulamentelor TADP, organizația neavând nevoie ca Simona să-și demonstreze nevinovăția sau lipsa de intenție pentru a putea cere o suspendare de 4 ani;
  • La TAS, Simona Halep ar putea dovedi lipsa de intenție în cazul diferenței de concentrație și și-ar putea înjumătăți pedeapsa.

Cum și-a construit Halep apărarea

Printre cei audiați de ITIA s-au numărat Patrick Mouratoglou, Frederic Lefebvre, Directorul pentru Pregătire Fizică de la Academia acestuia, Candice Gohier și Darren Cahill.

În susținerea cauzei sale, Simona Halep a povestit că nu a auzit despre Roxadustat până în clipa în care s-a pus problema suspendării ei pentru dopaj. Cu atât mai puțin să fi încercat vreun supliment interzis.

Sportiva română a precizat că nu a donat vreodată sânge ori a primit vreo transfuzie, nici măcar în cazul celor două intervenții chirurgicale prin care a trecut - pentru a elimina varianta unui dopaj, în urma semnalizării Red Flag din pașaportul biologic, apărută la o singură probă de sânge, prelevată la puțin peste trei săptămâni de la momentul US Open.

Simona a povestit că a ajuns la discuția despre suplimente pe fondul unui an competițional 2022 dificil. Problemele de sănătate, "lupta cu căldura și umezeala" au determinat-o să renunțe la Citi Open, din Washington chiar pe teren, în faza optimilor. A primit tratament, iar apoi a reușit să se impună la Toronto, pe 14 august. Trei zile mai târziu, pe 17 august, s-a retras de la Open-ul din Cincinnatti, accidentată la coapsă.

A fost momentul în care fizioterapeuta Candice Gohier din staff-ul lui Patrick Mouratoglou, i-a recomandat un supliment de colagen. Aspect confirmat de Gohier, la audieri.

Aceasta ar fi primit undă verde de la Directorul pentru Pregătire Fizică de la Academia Mouratoglou pentru trei produse provenind de la un furnizor anume: unul care să îi înlocuiască Siminei băutura pe bază de electroliți, al doilea pentru recuperare și un al treilea, de colagen, KETO MCT.

Simona, care, potrivit mărturiei din raport, nu a auzit de niciunul dintre produse, ar fi întrebat-o pe Gohier dacă le-a verificat, amănunt confirmat și de fizioterapeută. Le-au mai verificat o dată, apoi românca le-a verificat și a treia oară, apelând direct pa Patrick Mouratoglou.

Suplimentele au fost comandate pe 16 august 2022 și recepționate de Candice Gohier la New York. Tot de pe atunci le-a luat și Simona. Pe 28 august, a primit Keto MCT, înainte de eliminarea surprinzătoare de la US Open.

Potrivit propriilor declarații, citate în raportul ITIA, Simona nu și-a pus niciodată problema unor rezultate pozitive la testul antidoping. Pe 26 august, cel mai recent examen biologic înainte de cel care avea să confirme prezența roxadustatului, din 29 august, ieșise negativ.

ITIA: Simona a "omis" Keto MCT în cel puțin două împrejurări în care trebuia declarat

ITIA atrage, totuși, atenția că în cel puțin două împrejurări, Halep nu a precizat că a luat Keto MCT. O dată, în formularul pe care l-a completat înaintea testului din 29 august. Apoi, la audierea preliminară din 26 octombrie 2022.

În iunie, anul acesta, sportiva română a spus că "a uitat", cel mai probabil, în ambele situații. "A fost frapant de neglijent din partea ei, mai ales la interviu (n.r. cel din 26 octombrie) unde nevoia de sinceritate era evidentă", notează raportul.

Cât despre pașaportul biologic, ITIA vorbește despre "dopaj sangvin". Mostra de sânge cu probleme, cea cu numărul 48, provine din data de 22 septembrie 2022, așadar la aproximativ o lună după testul de urină pozitiv de la US Open.

Pe 7 octombrie și 13 decembrie, Simonei i s-au mai recoltat două probe. Apoi, au intrat în scenă specialiștii, care, după alte noi teste, întinse până în ianuarie 2023, au concluzionat că există diferențe între mostra 48 și celelalte și că, cel mai probabil, este "aparent scenariul manipulării sângelui în jurul respectivei competiții" (n.r. US Open).

De notat și că ITIA a adus capete de acuzare suplimentare, în ideea unor circumsanțe agravante, care ar fi atras o suspendare și mai mare pentru Simona Halep, de 6 ani.

Tribunalul Sport Resolutions a judecat cele două situații expuse de ITIA drept o singură încălcare a regulilor anti-doping și a ales varianta pedepsei "default", 4 ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE