Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Medicul care a analizat părul Simonei Halep: Involuntar s-a contaminat cu pudră de colagen. Tribunalul a recunoscut că există Roxadustat în această pudră

Profesorul Jean-Claude Alvarez, directorul medical al Departamentului de Biologie de la Universitatea Paris-Saclay, a explicat în direct la Euronews România că a analizat fire de păr prelevate de la Simona Halep și a ajuns la concluzia că jucătoarea de tenis s-a contaminat involuntar, după ce a folosit o pudră de colagen ce conținea Roxadustat. ”Avea o concentrație de 0,2 nanograme, o cantitate infimă”, a afirmat expertul.

Cu toate acestea, tribunalul ITIA care a judecat cazul Simonei Halep a recunoscut ”există Roxadustat” în pudra de colagen pe care sportiva a cumpărat-o din Canada, fără să știe de fapt că ingredientele acesteia provin din China. ITIA a anunțat pe 12 septembrie că Simona Halep este suspendată patru ani, pentru dopaj.

În direct la Euronews România, medicul Jean-Claude Alvarez a povestit că Simona Halep a apelat la el pentru analiza firelor de păr, în condițiile în care a mai ajutat alți sportivi care au fost găsiți pozitivi.

Jean-Claude Alvarez: ”Rezultatul a fost clar pentru mine”

”Suntem specializați în analizele pe fir de păr și atunci când luați un produs, acesta pătrunde în firul de păr și va rămâne etern în acel fir de păr.

Simona Halep a venit în laboratorul meu (...) I-am făcut analiza. Rezultatul a fost foarte clar pentru mine ca expert. Concentrația de substanță găsită în păr reflecta că există o contaminare. Avea o concentrație de 0,2 nanograme, o cantitate infimă.

De exemplu, cineva care ia Roxadustat are de obicei 10.000, 15.000, 20.000 de nanograme în urină, la două trei-zile după.

Simona a avut un eșantion luat pe 12 august, pe 29 august. Are 0,2 nanograme. Reflectă că există o contaminare, dar nu poate fi o administrare de Roxadustat într-o doză farmacologică”, a afirmat medicul, în direct la Euronews România.

Expertul a explicat că o pacientă care ia frecvent Roxadustat a fost depistată cu o concentrație de 100 de ori mai mare decât cea descoperit în cazul Simonei Halep.

”De exemplu, am făcut analize la singura pacientă din Franța care ia Roxadustat frecvent. Ea are 50 de picograme pe miligram de fir de păr de această substanță. Are de 100 de ori mai mult decât avea Simona în firul ei de păr.

E foarte clar pentru mine. Nu există nicio îndoială. Ea s-a contaminat”, a evidențiat Jean-Claude Alvarez.

Specialistul a spus că în cazul Simonei Halep concentrația de Roxadustat a fost foarte mică.

”I-am spus Simonei să-mi spună tot ce a consumat în jurul datei de 29 august. Mi-a zis de pilula contraceptivă, antiinflamatoare, hormoni tiroidieni, diferite medicamente, diferite proteine, ca orice alt sportiv, și o cutie cu colagen. E ceva ce ajută la articulații.

Am analizat tot și nu era niciun pic de Roxadustat nicăieri decât în produsul acela de colagen. Pudra de colagen conține foarte mici cantități de Roxadustat și, deci e foarte clar că s-a contaminat absorbind acest Roxadustat”, a mai spus expertul.

Medicul care a analizat părul Simonei Halep: ”Involuntar s-a contaminat”

Jean-Claude Alvarez a mai povestit că a trimis probele și la un laborator din SUA, iar rezultatele au fost negative. A repetat în laboratorul său analiza de 14 ori și de tot atâtea ori a fost descoperită substanța cu care s-ar fi dopat Simona.

”Nu există nicio îndoială. Există Roxadustat în această substanță și Tribunalul a recunoscut că există Roxadustat în această pudră. Dar tot Tribunalul a considerat că este prea mică concentrația pentru a explica rezultatul pozitiv al probelor de urină.

0,2 nanograme pe mililitru! Foarte mici! Dar ei consideră că a luat mai mult decât există Roxadustat. Involuntar s-a contaminat”, a mai spus el.

De asemenea, Jean-Claude Alvarez a menționat că ingredientele principale din pudra de colagen folosită de Simona Halep pentru articulații ”provin din China”

”Produsul a fost contaminat în perioada producerii, cu toate că l-a cumpărat din Canada. Simona nu știa că ingredientele produsului veneau din China, altfel nu l-ar fi cumpărat.

Tribunalul și-a imaginat că ea s-a contaminat cu această pudră. Recunosc că există Roxadustat în pudră, dar crede că a mai luat Roxadustat și din altă sursă, ceea ce este extraordinar.

Mi se pare incredibil. N-am auzit niciodată ceva atât de grotesc. Situația este acum și, din nefericire pentru Simona Halep, nu înțelege decizia asta”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE