Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Simona Halep află peste două săptămâni dacă poate reveni pe teren

Simona Halep va afla în 14 zile dacă se va putea întoarce în circuitul tenisului de performanță. Jucătoarea româncă a fost, în sfârșit, audiată de Tribunalul Independent de la Londra, un for care soluționează dosarele de dopaj din sportul profesionist, în cazul de dopaj care i-a întrerupt cariera în urmă cu aproape 9 luni, în octombrie, când un test antidoping a ieșit pozitiv la o substanță interzisă.

Fostul lider mondial a avut ocazia să își prezinte argumentele și să își susțină nevinovăția.

La audiere au participat, în calitate de observatori, și oficialii Agenţiei Naţionale Anti-Doping.

Un prim verdict ar putea veni în următoarele săptămâni

Gabriela Andreiașu, director general ANAD - Agenția Națională Anti Doping, a oferit mai multe detalii, la Euronews România, despre ce urmează după audierea Simonei Halep.

”Audierile s-au desfășurat pe parcursul mai multor ore, în fiecare zi, dar suficient de multe ore, astfel încât fiecare parte să explice de ce este acuzată sau de ce se apară Simona și cum, cu ce dovezi, dar și arbitrii au avut posibilitatea să interogheze fiecare parte și să primească răspunsurile, astfel încât ei să ia o decizie motivată și corectă pentru toate părțile.

Fiecare parte a avut dreptul să-și aducă experți, să-și invite martori care au fost din diferite arii de activitate, diferite domenii științifice, atât pe parte analitică: biologi, biochimiști, hematologi, dar și pe partea juridică.

Putem să vă spunem că ambele părți și arbitrii au avut o atitudine ireproșabilă, au dat dovadă de profesionalism, au dat dovadă de independență și totul a fost gestionat într-un mod extraordinar.

Așteptăm un termen de minim 14 zile, deoarece așa e reglementat în procedura Sports Resolution, dar și în procedurile ITIA.

Nu avem de așteptat decât decizia definitivă motivată. Anumite elemente sunt obligatorii a fi făcute publice și anume: substanța, abaterea, perioada de suspendare”.

În cazul unei decizii prin care va fi suspendată, Simona și avocații ei se vor putea adresa Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Laussane.

Sportiva nu a mai jucat un meci oficial din 29 august 2022, când era eliminată în primul tur la US Open. Ulterior, Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, ca urmare a unui test pozitiv cu Roxadustat.

Avocații Simonei Halep au contestat măsura suspendării la Tribunalul Sports Resolutions de la Londra, însă audierea jucătoarei născută la Constanța a fost amânată în mai multe rânduri. Ca regulă, un caz de dopaj trebuie finalizat în termen de șase luni de la punerea sub acuzare.

În aprilie 2023 trecuseră deja cele 6 luni de când Simona Halep a fost notificată de Agenția Internațională pentru Integritate că a picat testul anti-doping efectuat la US Open.

Ce este Roxadustat

Roxadustat, substanța depistată în organismul Simonei Halep, se regăsește într-un medicament folosit în cazul adulților pentru a trata simptomele anemiei cauzate de insuficiența renală cronică. Se comercializează sub denumirea Evrenzo și a fost autorizat abia în iulie 2021 de Agenția Europeană a Medicamentului.

Potrivit EMA, https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/evrenzo, substanța activă Roxadustat este recomandată în cazul pacienților cu boală renală cronică, care nu pot produce suficientă eritropoietina, un hormon necesar pentru a stimula producția de celule roșii în sânge.

Roxadustat acționează asupra unei enzime numite factor hipoxie-inductibil prolyl hidroxil (HIF-PH). Acest lucru generează un răspuns natural care apare în mod normal atunci când nivelurile de oxigen sunt scăzute, inclusiv producția de eritropoietină și hemoglobină, ceea ce reduce simptomele de anemie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE