Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România a obținut 43 de medalii la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics 2023

31 de sportivi (cu și fără dizabilități intelectuale) au obținut 43 de medalii de la cea mai importantă competiție incluzivă a anului 2023 – Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, din Berlin.

Sportivii au intrat în competiții la nouă discipline sportive: atletism, bocce, gimnastică artistică (fete și băieți), înot, judo, patinaj role, tenis, tenis de masă și baschet 3 x 3, unde au obținut performanțe extraordinare – 18 medalii de aur, 18 medalii de argint și 7 de bronz.

Clasificările Delegației României, pe sporturi:

  • Gimnastică artistică – 12 medalii de aur, 5 de argint, 3 de bronz, două locuri 4, un loc 5;
  • Atletism – 2 medalii de aur, 1 argint, 1 bronz, un loc 5;
  • Înot – 1 medalie de aur, 3 de argint;
  • Tenis – 2 medalii de argint (la individual fete și la dublu mixt), un loc 5;
  • Judo – 2 medalii de aur, 1 de argint, 1 de bronz;
  • Tenis de masă – un loc 4 (la individual), un loc 5 (pe echipe la dublu unificat);
  • Patinaj role – 1 medalie de aur, 5 medalii de argint, 1 medalie de bronz, doua locuri 4 și un loc 5;
  • Bocce – 1 medalie de argint la individual băieți, un loc 4 (individual fete) și locul 6 la dublu mixt;
  • Baschet 3 x 3 – medalie de bronz cu echipa;

„Sportivii Delegației României la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics de la Berlin au reprezentat cu succes #TeamRomânia și ne-au făcut mândri încă o dată. Sportivii noștri au fost emoționați, dar au reușit să se concentreze și să cucerească medalii și admirația noastră, a  tuturor. Invitați de onoare, antrenori și părinți am strigat din toată inima Hai România! la un eveniment global care, mai presus de sport, a fost o sărbătoare a incluziunii. Împreună suntem de neoprit și sperăm ca această ediție a Jocurilor Mondiale să fie o inspirație pentru persoanele cu dizabilități intelectuale din România și pentru cei care îi pot susține,” a transmis printr-un comunicat de presă Cristian Ispas, directorul național Special Olympics România.

Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, organizate după modelul Jocurilor Olimpice la fiecare patru ani, reprezintă cel mai mare eveniment sportiv și umanitar din lume în 2023. La această ediție organizată la Berlin au participat 7.000 de sportivi din peste 190 de țări, care au concurat la 26 de discipline sportive.

Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, discriminării și intoleranței. Din 2003, Special Olympics România a ajutat peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să devină cetățeni activi ai comunității.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE