Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jocurile Paralimpice de la Haga: Marcel Neagu, medalie de aur la arc și argint cu echipa României

La mai puțin de șase ani de la atacul cu bombă care i-a retezat piciorul, militarul român Marcel Neagu a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Jocurile Paralimpice de la Haga. Veteranul din Afganistan a luat medalia de aur la proba individuala de arc, dar și argintul cu echipa României, la Invictus Games.

Deși are probleme mari cu un picior, care este paralizat de la genunchi în jos și are în permanență dureri, Marcel Neagu și-a dorit să facă performanță.

Ce s-a întâmplat în Afganistan

În septembrie 2016, Marcel era într-o patrulă în apropierea bazei din Kandahar. Transportorul blindat a trecut peste o bombă și 4 militari români au fost răniți, însă el a fost cel mai grav.

Bărbatul își amintește că în timpul deflagrației vedea totul cu încetinitorul și nu se putea gândi decât la soția sa care era însărcintă atunci. El a fost operat de nu mai puțin de 16 ori și a stat internat în Germania 18 luni.

Marcel vorbește cu o oarecare relaxare despre atacul din Afganistan. Spune că este norocos că se poate bucura acum de familie, de fetița de cinci ani, dar și de noua pasiune pentru tir cu arcul.

Militarii care au participat la jocurile Invictus, premiați la Parlament cu diplome

Militarii care au făcut parte din lotul României la Invictus Games 2022 s-au întâlnit la începutul lunii mai cu deputaţi din comisiile pentru Tineret şi Sport şi pentru Apărare, prilej cu care au fost premiaţi în numele Parlamentului cu o plachetă şi diplome, în semn de recunoştinţă pentru tot ceea ce au făcut pentru România.

Deputaţii prezenţi au subliniat că România nu a acordat suficientă recunoaştere acestor militari şi le-au transmis toată susţinerea pentru viitoarele proiecte.

Deputatul liberal Pavel Popescu, preşedintele Comisiei de Apărare, a spus că România nu a reuşit să pună prea mult preţ pe ceea ce au făcut militarii pentru ţară.

"Vorbesc în nume propriu acum, stând în faţa dumneavoastră şi uitându-la la fiecare dintre dumneavoastră mă simt un ipocrit, ca politician. Şi una din durerile mele în periplul acesta politic este faptul că România nu a reuşit, şi aici vorbesc şi de mediul politic, nu a reuşit să pună prea mult preţ pe ceea ce aţi făcut dumneavoastră pentru ţară. Vorbesc ca un politician şi, repet, că mă simt ipocrit pentru că mi-aş dori de multe ori să ajungem la sentimentul acela preţuire reală pentru cei care sunt veteranii noştri şi pentru cei care luptă pentru România. (...) Mi-am dat seama că, după luptele pe care le-aţi dus, în numele ţării, în numele dreptăţii, în numele valorilor pe care le-aţi apărat în numele nostru, alţii început o luptă mult mai grea decât cea de pe front şi nu mă refer la competiţia la care aţi participat, ci la faptul că, în viaţa de zi cu zi, lupta dumneavoastră este una total diferită de lupta noastră", a susţinut Popescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE