Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cazul de dopaj al Simonei Halep. Cine este antrenorul Patrick Mouratoglou, omul-cheie din procesul judecat la TAS

Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj cu Roxadustat. Fostul lider mondial al tenisului a făcut apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) pentru rreducerea pedepsei primită din partea Agenției Internaționale pentru Integritatea Tenisului (ITIA). Ea ajuns la Lausanne, unde audierile durează trei zile (7-9 februarie).

Cine este antrenorul Patrick Mouratoglou, omul-cheie din procesul Simonei Halep la TAS

În prima zi de audieri, care a durat aproape zece ore, a depus mărturie și francezul Claude Alvarez, expert în toxicologie. În cea de-a doua zi, el a venit din nou, însă acum sunt audiați martori-cheie.

Cel mai important este chiar fostul antrenor al Simonei, Patrick Mouratoglou, care a sosit la tribunal alături de fizioterapeuta Candice Gohier, cea care i-a dat Simonei Halep suplimentul despre care românca spune că era contaminat cu Roxadustat și Frederic Lefebvre, directorul departamentului de pregătire fizică de la Academia Mouratoglou. Suplimentul contaminat cu Roxadutat era o pudră de colagen, numită Schinoussa Keto MCT, produs de firma Quantum Nutrition, din Toronto.

VEZI GALERIA
3 imagini

Mouratoglou, Gohier și Lefebvre au intrat împreună în sediul TAS, de la Lausanne, după ce Simona și avocații ei au intrat cu câteva minute mai devreme.

  • Halep și Mouratoglou au fost surprinși într-un restaurant, după prima zi de audieri, conform Antena 3.

Fosta campioană de la Roland Garros și Wimbledon a renunțat la colaborarea cu americanul Patrick Mouratoglou la începutul anului 2023, în urma acestui scandal de dopaj izbucnit în toamna lui 2022, pentru că a considerat că vina aparține echipei acestuia.

"Pe baza îndemnului lui Frederic Lefebvre pentru Candice Gohier, aceasta i-a recomandat Simonei trei produse de la un anumit producător. Simona Halep nu auzise până atunci de acele suplimente și a întrebat dacă Gohier le-a verificat. I s-a răspuns că da.

De asemenea, Halep și Gohier au verificat împreună recipientul și au văzut că nu există nicio substanță interzisă printre ingrediente. Halep a verificat și împreună cu antrenorul Mouratoglou, care i-a spus că toate cele trei produse sunt sigure pentru a fi folosite, din moment ce pe etichetă nu era trecută nicio substanță interzisă și nu apăreau riscuri.

Halep era conștientă de posibilitatea ca suplimentele să fie contaminate și s-a asigurat că produsele au fost verificate și recomandate de specialiști în domeniu. Toate cele trei suplimente au fost comandate de Gohier pe 16 august 2022 și trimise direct de distribuitor către Gohier, în New York. Jucătoarea a început apoi să folosească cele trei suplimente la mijlocul lunii august 2022", a precizat ITIA, în motivarea acuzațiilor.

În noiembrie 2023, Mouratoglou a declarat că este surprins de tot ce s-a întâmplat: "Sunt încrezător pentru viitorul Simonei, după apelul făcut la TAS, pentru că este un tribunal independent. Am reușit să stabilim de unde a provenit contaminarea. Într-adevăr, noi i-am propus să ia colagenul și l-am cumpărat de la o companie. Întâmplarea a făcut ca acest colagen să fie contaminat. Nu aveam de unde să știu, dar mă simt responsabil pentru ce s-a întâmplat, pentru că e vorba despre echipa mea și despre mine, noi i-am adus acel colagen. Am făcut toate testele posibile pentru a stabili că vorbim despre o contaminare".

Simona Halep a renunțat la colaborarea cu antrenorul Patrick Mouratoglou

În decembrie 2023, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Euronews, Simona Halep a vorbit și despre Mouratoglou.

"Într-adevăr, a ieșit public. Mi-aș fi dorit să fi făcut asta puțin mai devreme. Am încetat să mai lucrez cu Academia Mouratoglou de ceva timp. Când m-am trezit în această situație, mi-a fost greu, pentru că mereu am avut încredere în echipele mele, în echipele anterioare și în toți cei cu care lucrez. Pentru că simt că, dacă am încredere, am șanse mai mari să am performanțe maxime.

Am fost întotdeauna deschisă să învăț de la oameni. De aceea angajezi oameni, pentru că ai nevoie de informații, trebuie să devii mai bun. Așa că mereu am avut încredere, iar încrederea mea este acum un pic zdruncinată. Pe viitor, nu știu cum va fi și dacă voi mai putea avea încredere din nou. Probabil va trebui să învăț, pentru că acesta este principiul meu în viață: dacă angajezi pe cineva și lucrezi cu acea persoană, trebuie să existe încredere", a spus Halep în interviul pentru Euronews.

Asupra lui Patrick Mouratoglou au planat câteva controverse de-a lungul timpului. Anul trecut, jucătorul danez Holger Rune (20 de ani) a făcut unele afirmații despre antrenorul american cu care a lucrat aproximativ un an.

Fanii lui Holger Rune au postat comentarii critice pe rețelele de socializare, în care susțin că este ceva în neregulă cu jucătorul, pentru că se accidentează prea des și că simulează accidentările. Ei au făcut referire la antrenor, indirect. În consecință, Mouratoglou nu a mai rezistat și i-a răspuns dur unui fan. Iar Holger Rune nu a mai lucrat cu Mouratoglou.

În ceea ce privește cazul Simonei Halep, fanii l-au criticat pe Mouratoglou, pe care îl consideră principalul vinovat și pe care l-au numit escroc.

Jucătoarea Coco Gauff, campioană la US Open în 2023, a renunțat la colaborarea cu Mouratoglou după o perioadă scurtă de timp și după ce el a părut să-și asume prea multe merite pentru câștigarea US Open.

Patrick Mouratoglou a avut și luări de poziție considerate nepotrivite la adresa legendelor Roger Federer și Rafael Nadal, iar fanii l-au taxat. Mouratoglou a avut și o dispută cu fostul jucător australian Todd Woodbridge, pe marginea discuției privind "legalizarea" posibilității ca antrenorii să intervină mai mult în timpul meciurilor, potrivit Mirror.

Cu câțiva ani înainte, Mouratoglou a spus că "voi încălca din nou regulamentul", potrivit ESPN, chiar dacă acesta i-ar interzice să mai comunice comple cu jucătorii pe parcursul partidei.

În 2020, jucătoarea Aravane Rezai a spus despre Mouratoglou că "este mai bun ca om de afaceri decât ca antrenor", după ce a lucrat cu el un singur an.

  • Înainte de a lucra cu Halep, Mouratoglou a pregătit-o pe legendara Serena Williams timp de zece ani.

De-a lungul carierei sale de antrenor, Mouratoglou a pregătit 11 jucători și jucătoare: Marcos Baghdatis, Anastasia Pavlyuchenkova, Aravane Rezai, Yanina Wickmayer, Laura Robson, Jeremy Chardy, Grigor Dimitrov, Serena Williams, Stefanos Tsitsipas, Holger Rune și Simona Halep. Însă e de remarcat că, în afară de Serena, cei mai mulți dintre ceilalți jucători au lucrat cu el pentru perioade scurte, de câteva luni sau un an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE