Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Acuzații la Muzeul Naţional de Artă: Tablourile expuse ar putea fi falsuri și ar putea să provină de la familia lui Adrian Năstase. Reacția Ministerului Culturii

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat, marţi, că va analiza documentele de provenienţă a exponatelor Muzeului Naţional de Artă, pentru a verifica veridicitatea acestora, după ce în spaţiul public a fost lansată ipoteza că în expoziţia Victor Brauner au fost expuse lucrări cu probleme de autenticitate, transmite Agerpres.

”Ca ministru am solicitat o prezentare detaliată a colecţiilor şi documentelor din spatele exponatelor. În acelaşi timp, Corpul de Control este un organism tehnic şi în niciun caz nu ar putea să se pronunţe pe calitatea unor exponate sau să le expertizeze profesional. Există răspunsul Muzeului Naţional de Artă al României. În primul rând, voi analiza toate documentele de provenienţă a exponatelor. Vă daţi seama, este ca o suspiciune de corupţie. Dacă cineva spune că o persoană a greşit, trebuie să şi demonstreze că acea persoană a greşit. E anapoda să ajungem să ne justificăm în spaţiul public că o instituţie are exponate autentice sau de calitate. Nu este în regulă”, a răspuns ministrul Culturii jurnaliştilor.

Raluca Turcan a dat asigurări că specialiştii în domeniu vor verifica ”dacă există vreo fărâmă de adevăr” cu privire la afirmaţiile lansate în spaţiul public cu privire la expoziţia Victor Brauner.

”Vă spun foarte franc punctul meu de vedere. Din nefericire, pentru iubitorii de cultură şi cei preocupaţi de aspectele de fond în privinţa calităţii exponatelor, acesta este, de fapt, un conflict între două persoane care au o istorie mai veche şi am ajuns ca în spaţiul public dacă cineva aruncă piatra, sute de oameni să se chinuiască să demonstreze că nu a lovit pe nimeni. Aşadar, sunt destul de reţinută cu privire la temeinicia acestei acuzaţii. Mai mult decât atât, în calitate de ministru al Culturii, consider îngrijorător faptul că un om de cultură îndrăzneşte sau ajunge în punctul de a ridica un semn de întrebare cu privire la una dintre cele mai credibile instituţii muzeale din România, dacă nu cea mai credibilă, vorbim de Muzeul Naţional de Artă al României. Voi verifica cu specialişti dacă există vreo fărâmă de adevăr. Dacă nu, nu voi încuraja sub nicio formă un conflict personal care să se răsfrângă în spaţiul public”, a declarat ministrul Culturii.

Reacţia vine după ce criticul de artă Pavel Şuşară, preşedintele Asociaţiei Experţilor şi Evaluatorilor de Artă din România (AEEAR), a acuzat conducerea Muzeului Naţional de Artă de ”grave erori instituţionale muzeografice şi curatoriale, prin prezentarea de falsuri” în expoziţia ”Victor Brauner. Între oniric şi ocult”. El a solicitat, într-o scrisoare, intervenţia Ministerului Culturii pentru ”clarificarea şi eliminarea problemei”.

Pavel Şuşară a semnalat fenomenul, printr-o postare pe Facebook.

Ca răspuns la postare, Muzeul Naţional de Artă al României a transmis un comunicat de presă în care a precizat că expoziţiile Romulus Ladea, Zoe Vida Porumb şi Victor Brauner au fost realizate cu lucrări din colecţia MNAR şi a altor muzee din ţară, precum şi din colecţia familiei (Romulus Ladea) şi cu lucrări puse la dispoziţie de artistă (Zoe Vida Porumb).

”Expoziţia Victor Brauner a fost organizată cu lucrări din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României, a Centrului Pompidou, Muzeul de Artă Modernă Saint Etienne, Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană din Strasbourg, din colecţii particulare din România şi Franţa. Pentru acestea s-au avut în vedere autentificări ale unor experţi recunoscuţi şi prezenţa lor în surse bibliografice care nu a fost contestată în lucrări cu caracter ştiinţific. Prin urmare, Muzeul Naţional de Artă al României nu a luat cunoştinţă până în prezent de existenţa unor falsuri în expoziţiile pe care le-a organizat”, se preciza în comunicatul MNAR, semnat de directorul general al instituţiei muzeale, Călin-Alexiu Stegerean.

Tablourile ar putea să provină de la familia lui Adrian Năstase

Criticul de artă Adrian Buga a transmis pe Facebook că lucrările ar face parte din colecțiile fostului premier Adrian Năstase.

Adrian Buga: ”Situația cea mai gravă, fiind gata să protestez public, este legată de problemele grave de autenticitate ale unor opere de artă care fac parte din expoziția Brauner. Sunt cunoscute ca lucrări cu mari probleme de autenticitate lucrările care fac parte din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase”.

Ministerul Culturii, din nou în atenția publică, după scandalul cu Bojdeuca lui Creangă

Ministerul Culturii ajunge din nou în atenția publică.

Anterior, în luna noiembrie a anului 2023, Ministerul Culturii a mai fost acuzat că a ”mutilat” Bojdeuca lui Ion Creangă. Reacțiile oamenilor în social media nu au fost pozitive, mulți dintre aceștia considerând că bojdeuca nu mai seamănă deloc cu clădirea în care Creangă și-a petrecut o bună perioadă din viață.

În consecință, Ministerul Culturii a luat decizia de a trimite la fața locului echipe specializate, pentru a evalua situația.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE