Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Culturii cere verificarea lucrărilor la Bojdeuca lui Creangă. Oamenii sunt revoltați: ”E ca și cum ai corecta Amintirile lui Creangă”

Bojdeuca lui Ion Creangă a fost modernizată. Autoritățile din Iași au anunțat că procesul de reabilitare s-a încheiat cu succes și că, de luna viitoare, muzeul își deschide porțile pentru vizitatori.

20/11/2023 , 14:52

Ministrul Culturii cere verificarea lucrărilor la Bojdeuca lui Creangă

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a solicitat Corpului de control verificarea legalității avizului pentru intervenția realizată asupra monumentului istoric ”Bojdeuca scriitorului Ion Creangă”, iar Comisia Națională a Monumentelor Istorice și Institutul Național pentru Patrimoniu vor fi solicitate să se pronunțe asupra calității intervenției, prin analizarea proiectului și prin deplasare la fața locului.

Conform Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare, articolul 23, alin (1), intervențiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza și cu respectarea avizului emis de către Ministerul Culturii sau, după caz, de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii.

Ultimele intervenții majore înainte de demararea acestui proiect, lucrări de renovare și consolidare asupra monumentului istoric, au fost realizate în 1984, iar în anul 1985 muzeul a fost redeschis publicului. În acest context a fost construit în incintă Ansamblul muzeal „Ion Creangă”, care s-a inaugurat la 11 iunie 1989, transmite ministerul Culturii.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Bojdeuca lui Ion Creangă a fost modernizată. Autoritățile din Iași au anunțat că procesul de reabilitare s-a încheiat cu succes și că, de luna viitoare, muzeul își deschide porțile pentru vizitatori.

Totuși, reacțiile oamenilor în social media nu au fost pozitive, mulți dintre aceștia considerând că bojdeuca a fost ”mutilată” și că nu mai seamănă deloc cu clădirea în care Creangă și-a petrecut o bună perioadă din viață.

”Așteptăm și restaurarea Teiului.” 

”Ați distrus un monument!”

”Proiect de vandalizare, nu de renovare.”

”Acum bojdeuca lui Creangă e doar o fotografie.”

Sunt doar câteva dintre reacțiile pe care oamenii le-au avut la postarea de pe Facebook a președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, în care acesta a lăudat proiectul de reabilitare.

Autoritățile din Iași au spus că Bojdeuca lui Creangă a fost restaurată și securizată, clădirea muzeului a fost și ea modernizată, au fost refăcute amfiteatrul și circulațiile pietonale, spațiul verde a fost reamenajat, iar sistemul de iluminat a fost refăcut.

Potrivit președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, lucrările s-au încheiat cu succes, iar prin acestea, s-a ”conservat farmecul unic al bojdeucii”.

VEZI GALERIA
7 imagini

sursă foto: Costel Alexe/Facebook

”Bojdeuca lui Ion Creangă este primul muzeu literar din România și cel mai vizitat Muzeu din rețeaua Muzeul Național al Literaturii Române Iași”, mai spune președintele Consiliului Județean Iași.

Cum s-au desfășurat lucrările de reabilitare

Anca Maria Buzea, director adjunct al Muzeului Național al Literaturii Române Iași, instituție de care aparține Bojdeuca, a vorbit la Euronews România despre procesul de reabilitare.

”Nu s-a făcut niciun fel de modificare la forma camerelor, la structură, la dimensiunea camerelor, la forma clădirii, în general, a cerdacului. Aici nu s-a făcut niciun fel de modificare. Echipele de restauratori au lucrat în permanență să folosească fiecare obiect - lemn, metal - pentru a fi pus în valoare, să se păstreze obiectul acela vechi, dar nu s-a putut peste tot.

A fost înlocuită dușumeaua, în urma unei expertize biologice, prin care s-a constatat că nimic din fosta dușumea nu mai putea fi folosit, s-a refăcut după modelul vechi, cu același tip de lemn, și s-a dat cu aceeași culoare de vopsea, s-a refăcut acoperișul, pentru că era spart peste tot.

Au fost mai multe izvoare care au dus la alunecări de teren, infiltrații de apă, șubrezirea bojdeucii. S-au captat aceste izvoare, s-a drenat totul, astfel încât să nu mai existe nicio spaimă.

Se vor obișnui, cei care îl iubesc pe Creangă, să vadă o fântână un pic mai altfel în curte, care nu e foarte mare. Va fi și vegetație, în curând.

Bojdeuca e aceeași, Creangă lipsește, dar sufletul lui e printre noi.

După 15 decembrie, fiecare vizitator se va simți în casa lui Creangă, alături de Creangă. Doar restaurarea clădirii a costat 140 mii de euro”, a spus Anca Maria Buzea, director adjunct al Muzeului Național al Literaturii Române Iași.

Bojdeuca, de-a lungul anilor

VEZI GALERIA
7 imagini

Ion Creangă a trăit în căsuța din Dealul Țicăului între anii 1872 şi 1889. Situată în cartierul Ţicău, din Iaşi, Bojdeuca lui Ion Creangă este prima casă memorială din România și a devenit muzeu pe 15 aprilie 1918.

Bojdeuca lui Creangă a mai avut parte de restaurări, în 1942 şi 1985 şi este înscrisă în Lista monumentelor istorice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE