Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Romanian Design Week 2024. Tema ediției: ”Unlock the City” sau cum pot modela artiștii orașele viitorului

Timp de 10 zile, la București, creativitatea și inovația în domeniul artelor și designului adună artiști din întreaga lume, la Romanian Design Week. O echipă Euronews a fost acolo. Iată câteva dintre poveștile pe care le-a descoperit.

Săptămâna industriilor creative. Creativitate și inovație, la Romanian Design Week 2024

La București, la Romanian Design Week, oameni din zona industriilor creative vă așteaptă să le descoperiți lucrările. Iar când spunem lucrări, în anumite cazuri, vorbim de adevărate povești construite în jurul unor teme precum: natura, basmul sau perfecțiunea formelor.

Creativitate și inovație sunt premisele de la care organizatorii au ales tema de anul acesta: Unlock the city. Adică o referință la modul în care, cu ajutorul artelor, am putea modela orașele viitorului.

Victoria și Oxana sunt două artiste din Republica Moldova, iar expoziția lor de la Romanian Design Week ne amintește că, dincolo de aglomerația marilor orașe, există simplitatea și frumusețea naturii și a tradițiilor.

Alida Mocanu, jurnalistă Euronews: „Așa arată timpul în viziunea a două artiste din Republica Moldova, iar acest spațiu în întregime pare venit dintr-o cu totul altă lume. Este un spațiul al basmelor, iar aici, vedeți o sculptură care ne duce cu gândul, desigur, la Balada Miorița”.

Oxana Munteanu, artist vizual și designer: „Eu consider că sunt un om cu multă energie, pentru că doar un om luminos poate să creeze ceva cu mâinile și avem asta în rădăcinile noastre”:

Victoria Peev, artist plastic: „Această expoziție ne-a unit cumva într-un mod special, a unit sufletele noastre și am dorit să arătăm ce avem în interiorul nostru și ce comori au țara noastră, rădăcinile noastre, strămoșii noștri”.

Tradiția este însă doar una dintre temele artiștilor care expun la eveniment. Pentru că, de fapt, la Romanian Design Week, diversitatea este cuvântul cheie.

Andrei Borțun, fondator al Romanian Design Week: „Apropo despre diversitatea despre care vorbești, pe de o parte, proiectul ăsta are în ADN multă diversitate pentru că discutăm și despre design vestimentar, design de produs, design grafic, arhitectură, arhitectură de interior și instalații. Dar în acest an mai ales, pentru că în această locație am putut să aducem mai multe formate și este și expoziția cu cele mai bune proiecte găsite de noi alături de curatori, făcute în ultimul an în industriile mari”.

Și dacă tot vorbeam la început despre povești, vă asigurăm că acestea sunt la tot pasul. Anca Vintilă este artist plastic și designer de obiect, iar lampa creată de aceasta are toate atuurile unui basm... din porțelan.

Anca Vintilă, artist plastic și designer de obiect: „Fiecare privitor poate avea povestea lui când se uită la un obiect creat de un designer. Eu m-am gândit la acest obiect ca la unul ambiental, luminos, care poate fi atât o lucrare de artă, cât și o lumină plăcută seara și am gândit-o ca un raport de forme geometrice”.

La Romanian Design Week puteți merge până pe 2 iunie, în weekend de la ora 10 dimineața până la 22:00, iar în timpul săptămânii, începând cu orele 12:00. Elevii, studenții și pensionarii au acces gratuit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE