Articole scrise de Alida Mocanu
„Nimeni nu va aprecia” această știre: Fermieri triști și oameni de la țară pe care „nu-i salută nimeni”, generați de AI ca să păcălească internauții
Este suficient să aveți un cont pe o platformă de socializare și veți ști ce înseamnă „Nimeni nu va aprecia asta!”. Vorbim despre o serie de sute, poate chiar mii de imagini realizate cu aplicații AI și însoțite de texte menite să atragă atenția utilizatorilor, prin tot felul de mecanisme.
„Jaful secolului”, filmul după un scenariu scris de regizorul Cristian Mungiu, în cinematografe, din această primăvară
Imediat după decernarea Globurilor de Aur, s-a vorbit foarte mult despre actorul Sebastian Stan, recompensat cu o statuetă. Dar s-a vorbit și despre o viitoare producție cinematografică semnată de regizorul Cristian Mungiu. Iar protagonistul peliculei va fi chiar actorul Sebastian Stan.
Globurile de Aur 2025. Actorul de origine română, Sebastian Stan, are două nominalizări pentru cel mai bun rol
Selena Gomez, Timothee Chalamet şi alte vedete de la Hollywood îşi dau întâlnire duminică la Beverly Hills la gala anuală a Globurilor de Aur, prima mare ceremonie de premiere din noul an în care nu se remarcă un favorit clar la cele mai importante distincţii cinematografice.
Caftanul, istoria unui veșmânt-simbol. Procesul de cusut manual al unui caftan durează uneori între 10 și 15 zile
Caftanul este o parte importantă a culturii Marocului. De aceea oficialii din Maroc și-au propus să-i asigure piesei vestimentare un loc pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO.
Mocha Mousse, culoarea anului 2025 care ne duce cu gândul la cafea, ciocolată sau la ideea de naturalețe, spun experții
În ultimii 25 de ani, Institutul Pantone a desemnat o culoare a anului. Așa se face că, de-a lungul a peste două decenii, la modă au fost culori precum mimosa, smarald sau culoarea ardeiului iute. În 2025, părerile sunt împărțite despre nuanța aleasă, Mocha Mousse.
RETROSPECTIVĂ. Miliarde de dolari pentru artă, în 2024. „Banana lipită pe perete cu bandă adezivă”, vândută pentru 6 milioane de dolari
S-a discutat mult despre lucrarea de artă a lui Maurizio Cattelan, artistul care a lipit pe un perete, cu adeziv, o banană. Lucrarea a fost vândută în anul 2024 pentru suma de șase milioane de dolari.
Ritualuri japoneze, pentru zile liniștite. Ichi-Go Ichi-E este un concept despre conștientizarea caracterului trecător al vieții
Noi vă recomandăm câteva mici ritualuri din înțelepciunea japoneză a artei de a trăi. Le-am descoperit într-o carte care, dincolo de a ne împrieteni cu tot ce înseamnă viața Japonia, ne vinde și câteva trucuri de mici fericiri ale vieții.
Salata Boeuf, dragostea Revelionului. Competiția de ornat salata boeuf, organizată de Ciprian Muntele, succes și în 2024
În urmă cu 5 ani, în România, a avut loc prima ediție a Competiției Naționale de Ornat Salata Boeuf. Cel care a demarat proiectul este Ciprian Muntele, cunoscut blogger și jurnalist de radio. Pentru români, până și salata boeuf ar putea deveni motiv de gâlceavă.
Retrospectivă. Cele mai bune filme ale anului 2024: producții biografice și restaurare impresionantă
2024 a fost un an extraordinar pentru cinematografia din România: „Anul Nou care N-a Fost” sau „Trei kilometri până la capătul lumii” sunt producții românești care au primit distincții la competițiile internaționale.
INTERVIU. Radu Paraschivescu, despre romanul „Brățară pe glezna ta”: „Nu mi s-a părut nimic nepotrivit în a scrie ceva și liric, și tandru, și abrupt, și vertiginos”
Noua carte semnată de Radu Paraschivescu nu este doar o poveste despre iubire. Este un roman care abordează teme precum singurătatea, finitudinea și complexitatea emoțiilor umane.
Povestea lui Moș Crăciun. Ce spun istoricii despre bătrânul care le aduce copiilor cadouri
Un lucru mai puțin știut este că, în alte vremuri, Moș Crăciun nu era atât de darnic așa cum este astăzi, pentru că, de-a lungul istoriei, el a fost asociat și cu făpturi mai puțin binevoitoare. Altfel spus, era și el un fel de Grinch.
Castelul Kalnoky de la Micloșoara - o istorie de aproape 500 de ani. Contele Tibor Kalnoky: „Există o lege, a familiei, că cineva trebuie să rămână aici, întotdeauna”
Suntem în Transilvania, în județul Covasna. Afară este toamnă, noiembrie, când culorile naturii creează un tablou impresionant.
România frumoasă din Hunedoara: Zamă cu pită, Castelul Corvinilor, Palma lui Dumnezeu și lume faină
Dacă nu ați ajuns încă în Țara Hațegului, e timpul să vă faceți planuri. Despre aceste locuri, oamenii de aici spun, cu toată mândria, că sunt cele mai frumoase din România. Pornim la drum prin județul Hunedoara!
Astra Film Festival 2024: Un documentar dedicat lui Umberto Eco și o dezbatere despre „memoria omenirii”
Mii de ani de istorie au fost, de-a lungul timpului, păstrați în cărți, în marile biblioteci ale lumii, numai că tehnologia transformă felul în care fiecare dintre noi putem lăsa posterității o parte din existența noastră: în smartphone, în Cloud sau pe platformele de socializare.
Maraton de filme la Astra Film Festival. 100 de pelicule, documentare și proiecții imersive pot fi văzute la Sibiu
Filmele documentare sunt zilele acestea bucuria cinefililor prezenți la Sibiu, la Astra Film Festival. Până pe 27 octombrie, publicul poate participa la proiecții ale unor documentare cu tematici ancorate în realitățile vremurilor noastre.
Ceramica de Horezu, o artă tradițională românească recunoscută la nivel internațional. Care sunt cele mai folosite simboluri de meșteșugari
Șerpi, cocoși, pești, spirale, pomul vieții sau coada de păun. Sunt elemente pe care le întâlnim cel mai des ilustrate pe ceramica de Horezu. Măiestria artizanilor din localitatea vâlceană are deja recunoaștere internațională, pentru că figurează pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO.
România frumoasă din Tulcea. Chilia Veche și Jurilovca, locurile care păstrează vii pentru turiști tradițiile și gastronomia locală
Există zone din România Frumoasă, unde uriașul potențial turistic al naturii a rămas stingher, în lipsa unor proiecte care să îl pună în evidență. Poate tocmai de aceea, am ales ca primă destinație, în județul Tulcea, un loc aproape uitat de lume: Chilia Veche.
„Manon Lescaut”, povestea unei iubiri celebre. Spectacolul a avut o reprezentație specială la Opera Națională București
La Opera Națională București, a avut loc o reprezentație unică. Pentru că din distribuția spectacolului fac parte artiști veniți special din Italia. O operă faimoasă de Puccini, decoruri splendide și o poveste de dragoste extraordinar pusă în scenă.
Geoană, optimist în privința prezidențialelor: „Sunt cele mai importante alegeri din ultimii 35 de ani”. Ce spune despre coabitarea cu un premier de la actualele partide
Mircea Geoană spune că nu are preferințe pentru partidul cu care va guverna după alegeri în cazul în care va fi ales șef al statului. Candidatul independent la președinția României a fost prezent la un eveniment în aer liber, pe domeniul istoric Cantacuzino, Florești.
Maestrul Cristian Măcelaru, rol de profesor: Șase tineri dirijori au participat la un masterclass
Șase dirijori au avut ocazia zilele acestea să învețe tainele meseriei de la maestrul Cristian Măcelaru. Dirijorii au participat la un masterclass, organizat pentru prima dată în cadrul concursului George Enescu și coordonat de dirijorul român.