Caravana educativă: Istoria pentru tineri, prin ochii dosarelor CNSAS

Pelicula „Anul Nou care n-a fost”, în regia lui Bogdan Mureșanu a primit începând cu anul 2024 foarte multe distincții la nivel internațional, în domeniul cinematografiei. Puțini știu, însă, că scenariul are la bază și momente precise din istoria recentă a României, mai exact, din comunism. Unele întâmplări din film sunt ușor de recunoscut în Arhivele Securității.

Dosar special cu imagini și fișe de urmărire din perioada comunismului

Andrei Galiță este investigatorul CNSAS care a realizat un dosar special cu imagini și fișe de urmărire din perioada comunismului. Demersul are scopul de a-i ajuta pe cei tineri să înțeleagă cât de importantă este libertatea, dar și cât de ușor poate fi pierdută.

VEZI GALERIA
5 imagini

Sursa foto: CNSAS / ANDREI GALIȚĂ

Regizorul peliculei Bogdan Mureșanu, actori, scenografii producției, dar și Andrei Galiță, investigator în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității au mers prin orașele țării, într-o caravană cinematografică al cărei scop este în primul rând educativ. După proiecția filmului, echipa a stat de vorbă cu publicul, în special cu tinerii, iar tema dezbaterilor a fost despre cum generații diferite percep realitățile istorice, trecutul, dar și valorile esențiale ale libertății.

VEZI GALERIA
8 imagini

Sursa foto: CNSAS / ANDREI GALIȚĂ

Ce au însemnat comunismul, lipsa libertății, brațul lung al partidului și..dosarele întocmite de Securitate

Investigatorul CNSAS Andrei Galiță a întocmit chiar un dosar special prin intermediul căruia tinerii să înțeleagă ce au însemnat comunismul, lipsa libertății, brațul lung al partidului și..dosarele întocmite de Securitate.

Părți reale ale istoriei și ale modului în care opera Securitatea sunt redate în pelicula semnată de Bogdan Mureșanu, „Anul Nou Care N-a Fost”. Și tot aceste momente concrete din arhiva Securității alcătuiesc un punct de plecare, un schelet istoric pentru planurile narative ale filmului. Într-unul dintre aceste planuri apare figura „studentului colaborator”, recrutat de Securitate. 

VEZI GALERIA
6 imagini

Sursa foto: CNSAS / ANDREI GALIȚĂ

Sentimentul fricii era omniprezent

Personaje de film au fost cândva, de fapt, personaje reale. În anii `80, în perioada comunistă, mulți tineri încercau să evadeze, să treacă granița ilegal. Erau acuzați de evaziune. Sentimentul fricii era omniprezent, iar aceia bănuiți că ar avea legături cu lumea liberă era atent urmăriți Securitate. Un post de radio precum Europa Liberă era considerat dușman al statului. Filajul era la ordinea zilei, în special în cazul unor foști politicieni sau oameni de cultură cu viziuni clar anti-comuniste.

Celebra scrisoare pe care copilul din filmului lui  Bogdan Mureșanu i-o trimite Moșului are și ea un echivalent real în dosarele CNSAS. În acel caz, însă, copilul nu cere „să moară Nea Nicu”, ci un lucru la fel de interzis, în ochii Securității: să le aducă părinților „două pașapoarte”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE