Istoricii sunt îngrijorați de postările din mediul online care promovează regimul comunist și îl laudă pe Nicolae Ceaușescu. Mesajele au aderență în special în rândul tinerilor, spun specialiștii.
Instititul de Investigare a Crimelor Comunismului spune că nu este vorba doar despre o încercare de manipulare a opiniei publice, dar și de falsificarea istoriei.
Paginile care promovează cultul personalității lui Nicolae Ceaușescu și întoarcerea la Republica Socialistă Română sunt mai active în perioada campaniei electorale.
Pe TikTok sau pe Facebook, sunt promovate mii de poze și videoclipuri care glorifică perioada comunistă, arată o invetigație a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.
„România și în perioada anilor-80 cu precădere avea numai dușmani. Toți încercau să facă rău poporului român și asta o vedem regăsită, nu ce s-a întâmplat după în viziunea lor, după Revoluție ne-au furat țara, ne-au vândut-o. Uitați cât de lucruri a făcut Nicolae Ceaușescu. Deși din nou și economic, și istoric e demonstrat că o bună parte a economiei economistă era în faliment, era mare industria românească, umar morman de de fiare vechi. Și atunci ei se folosesc de aceste mesaje populiste în care încearcă să să pună în contrapondere acum România versus Europa, Comisia Europeană. Ei sunt răul, ei vor să ne fure ceea ce uităm noi cu sudorea frunții, e ceea ce au făcut părinții noștri, au construit o Românie frumoasă.”, a declarat conf. univ. dr. Matei Gheboianu – decanul Facultății de Istorie, Universitatea București
Ce impact au mesajele care laudă regimul comunist asupra tinerilor
Istoricii cred că mesajele care laudă regimul ceaușist capătă credibilitate mai ales în rândul tinerilor:
„Ar trebui să știe că regimul comunist a fost unul criminal, care a dus la moartea a unor sute de mii de oameni. În care libertatea de care i se bucură astăzi De la a vorbi la ceea ce doresc, a se plimba oriunde în Europa, aceste lucruri nu existau în lumea comunistă. Ei despre asta trebuie să fie conștienți. Regiunile totalitare îți ordonează viața, nu te mai lasă să fii pe cont propriu.”, a adăugat decanul Facultății de Istorie, Universitatea București.
După primul tur din 4 mai, pe rețelele sociale au apărut inclusiv amenințări cu trimitere la practicile din perioada comunistă pentru a-i pedepsi pe cei care nu erau de acord cu regimul.
Actorul Mihai Mălaimare a scris pe Facebook un mesaj „Nu ați vrut turul doi înapoi, turul doi vine însă ca un val imens și veți ajunge în canal, sau la canal!” Canalul se referă la Construcția Canalului Dunăre - Marea Neagră în anii 50, care s-a făcut cu mii de oameni trimiși la muncă forțată, ca pedeapsă pentru că se opuneau regimului:
„Zeci de mii de oameni politici, studenți, țăranii care au refuzat colectivizarea au ajuns la Canal și de acolo avem sute mii de victime în în toți acești 4 ani, pentru că în esență era o o formă în viziunea regimului de reeducare, dar era și de exterminare. A aduce acum minte de canal înseamnă, din păcate, o lovire puternică în memoria acestor oameni și o ștergere a ceea ce a însemnat ororile comunismului din România sau o amenințare pentru cei de acum, că dacă nu ești pe anumită linie, uite unde ne putem întoarce. Nu opozanții noștri, pentru că asta făceau comuniștii, își trimiteau opozanții în într-un lagăr, în colonii de muncă, unde mulți dintre ele au exterminat.”, a mai spus Matei Gheboianu.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului i-a făcut plângere penală vicepreședintelui AUR, Marius Lulea, acuzându-l că a făcut apologia regimului comunist și l-a lăudat pe fostul dictator într-o emisiune televizată. Promovarea cultului persoanelor condamnate pentru crime împotriva umanității este infracțiune.