Există locuri în România unde oamenii, preocupați de soarta patrimoniului, creează punți între acesta și comunitate. Se întâmplă în satul Posmuș, din județul Bistrița-Năsăud. Acolo restaurarea Castelului Teleki a atras după sine un proiect destinat copiilor, adolescenților, dar și bătrânilor din sat.
Un castel cu o istorie impresionantă, o restaurare de succes, în valoare de cinci milioane de euro, un stejar secular, plantat în anul 1406 și un proiect admirabil. Vorbim despre Castelul Teleki din sat Posmuș, comuna Șieu, județul Bistrița-Năsăud. Aici, în ultimii doi ani, a fost implementat „Castel Viu”, un proiect de revigorare a comunității din Posmuș și nu numai.
Alida Mocanu, jurnalistă Euronews România: „Castel Viu – Artă și Comunitate la Posmuș este un proiect din acela sănătos pentru o comunitate și spun asta pentru că apropie comunitatea de un castel restaurat și, în cele din urmă, de patrimoniul salvat.”
Anul acesta, proiectul poartă numele „Sat viu”, iar posmușenii vor fi gazde ale evenimentului. Din 28 iulie, până pe 3 august, copii, studenți, dar și bătrâni ai satului vor participa la programul generos.
Oana Turdeanu, coordonator proiecte, ”Castel Viu” și ”Sat Viu”: „Încercăm să ne apropiem de patrimoniul mare prin patrimoniul mic. Și începem de la școala veche, din centrul satului, adunăm poveștile oamenilor, poveștile locului, prin intermediul unor echipe interdisciplinare mixte de la Facultatea de Teatru și Film și Facultatea de Arhitectură din Cluj. Și vom fi ghidați de oameni ai locului, de copii a locului, care ne vor duce și purta pe la locurile și poveștile oamenilor despre școală.”
Alida Mocanu, jurnalistă Euronews România: „Sunt mai multe generații. Asta mi se pare important. Chiar mă uitam pe albumul acesta „Castel Viu”, din ediții anterioare. Sunt și copii, și adolescenți, și studenți și bătrâni, toți integrați într-un proiect.”
Oana Turdeanu, coordonator proiecte, ”Castel Viu” și ”Sat Viu”: „Încercăm să apropiem toată lumea de patrimoniu și să-i aducem pe toți mai aproape de castel, să-i dăm castelului o comunitate. Și lucrăm cu copiii în două ateliere de dans și de foto-film, cu adolescenții într-un atelier de gândire critică și dezbatere și unul prin care încercăm să realizăm un muzeu virtual al Posmușului. Cu adulții din sat lucrăm în tururile ghidate.”
Proiecții de filme, spectacole de teatru, videomapping și multe ateliere practice. Apoi duminică, pe 3 august, copiii își vor prezenta rezultatele de peste săptămână în cadrul unei serbări.
„Sat viu” este un proiect susținut de AFCN, în parteneriat cu Facultatea de Teatru și Film, Consiliul Județean și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.