FITS 2025. Sibiul potolește setea de cultură. Sunt prezenți actorii Bill Murray și Kathleen Turner și laureatul cu Nobel, Wole Soyinka

Cei care au mers măcar o singură dată la Sibiu, la Festivalul Internațional de Teatru, știu că, timp de zece zile, pe străzile orașului, te întâlnești cu artiști din întreaga lume. An de an, programul este adaptat fiecărui tip de public: de la spectacole de teatru jucate cu casa închisă, la momente haioase și creative pe pietonala din Sibiu.

Euronews România se află într-o scurtă vizită la festival.

FITS 2025. Sibiul potolește setea de cultură

La a 32-a ediție a festivalului, programul a fost marcat de prezența unor mari regizori, actori, dansatori și artiști stradali.

Alida Mocanu, jurnalistă Euronews: „Motto-ul Festivalului de Teatru de la Sibiu, de anul acesta, este „Mulțumesc!” Și la această ediție sunt spectacole impresionante, sunt actori veniți din întreaga lume și este chiar și un scriitor din Nigeria, câștigător al Premiului Nobel pentru literatură, Wole Soyinka."

O altă surpriză pentru public a fost o colaborare-teatru film. Actorii Bill Murray și Kathleen Turner sunt prezenți nu doar pe scena teatrală, dar și în proiecții speciale de film.

Cristian Mungiu, regizor: „Cred că există o intersecție între teatru și film și aceasta este legată, în primul rând, de actori. Actorii carismatici fac parte și din teatru, și din film, sunt actori care au cariere extraordinare în amândouă. Și am decis, la un moment dat, să încercăm să onorăm acești actori pe care-i are Sibiul ca invitați. Și a coincis cu perioada în care noi facem American Independent Film Festival. Și am decis să facem un fel de ediție comună aici, axată pe actorii care vin să fie oaspeți la Sibiu și să onorăm și partea lor de carieră extraordinară de cinema."

Fiecare ediție FITS are un cuvânt care guvernează evenimentul. Anul acesta, mulțumirile au fost cap de afiș.

Vicențiu Rahău: director de programe FITS: „Mulțumesc? Un mulțumesc pentru public. Pentru că, așa cum spune și domnul Chiriac, rațiunea noastră este publicul. Și tot ceea ce gândim, tot ceea ce pregătim, tot ceea ce facem și ce reușim este pentru publicul sibian și pentru toți cei care iubesc arta, iubesc cultura."

Spectator la FITS: „Sibiu, în perioada FITS e exact pe sufletul meu. E minunat Sibiul și e extraordinar festivalul acesta.”

Spectator la FITS: „E o insulă de fericire. Faptul că s-au încăpățânat și că reușesc să reziste după atâția ani ne arată foarte clar faptul că publicul cere și-și dorește."

Spectator la FITS: „Avem nevoie de cultură în toate formele ei și ceeea ce se întâmplă în zilele acestea la Sibiu e dovada clară că oamenii iubesc, gustă și investesc în cultură."

Sigur că există sete de cultură. Însă nu trebuie să neglijăm faptul că mulți artiști independenți din România depind de noroc, de multe ori. Artistul Dan Perjovschi le-a reunit lucrările în cadrul festivalului de la Sibiu.

Dan Perjovschi, artist vizual: „Viteza culturii e cum vrea deficitul. Dar ce admir eu la ei, este ce soluții găsesc. De exemplu, aici, pe masă, este spațiul Dragoste. Este singurul artist din lumea asta care trăiește din dragoste, adică scrie dragoste pe tricouri și pe șepci, și, vânzând, din aia trăiește. Și spațiul lui, care e foarte mic, e nu departe de aici. E exact cât masa asta, e ceva minuscul. Omul a fost invitat la un târg de artă de la Paris și nu-și permite. Și atunci vinde lucrurile astea, ca să-și permită să-și cumpere biletul până acolo."

Un lucru sigur este faptul că, în fiecare an, la festivalul de la Sibiu, ajung zeci de mii de oameni. Iar asta ne păstrează în continuare optimismul.