Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O geantă Dior, reinterpretată de un artist român: „Este un fel de omagiu adus tuturor artizanilor, tuturor creatorilor”

Pentru prima dată in România, la Iași, poate fi admirată geanta Lady Dior reinterpretată de un artist român. O creație inspirată din portul popular românesc, expusă în cadrul celui mai mare eveniment din industria creativă din Uniunea Europeană - Romanian Creative Week. Un eveniment care are loc în aceste zile în capitala Moldovei.

Elemente tradiționale, folosite drept inspirație

Mircea Cantor, artist: „Prezentăm această creație pentru prima dată în România, așa public”

O creație inspirată din portul popular românesc. În fiecare an, casa de modă Dior realizează o colaborare cu artiști care personalizează geanta iconică Lady Dior. Stabilit in Paris, Mircea Cantor este primul artist român care a făcut o astfel de bijuterie.

Mircea Cantor, artist: „Pentru noi este un fel de omagiu adus tuturor artizanilor, tuturor creatorilor într-un sens larg. Mâna este un element foarte important în creația artistică și în creație generală pentru că prin ea tu descarci ceea ce ai în inimă și în minte.”

Grădina Raiului se regăsește în caietul de schițe, pe geantă și eșarfa care însoțește geanta. De altfel, pe părțile interioare ale mânerelor a fost scris proverbul românesc „Fă Rai din ce ai”, tradus și în franceză.

Mircea Cantor, artist: „Eu cred că moda își are originile în tradițiile portului popular. Pe mine ce m-a interesat foarte tare a fost relația cu artizanatul. Adică artizanatul ca și lucru. Adică am lucrat cu marochinărie, am lucrat cu broderie. Dincolo de faptul că m-am inspirat dintr-un cojoc cohănesc de unde se trage bunica mea din județul Bihor. Această relație cu mâna umană, cu manualitatea.”

Există 100 de astfel de poșete în total

Geanta, creată în ediție limitată, existând 100 de astfel de poșete în total, va putea fi admirată timp de zece zile în expoziția de la Baia Turcească din Iași.

Femeie: „Cu siguranță noi, femeile, o urmăream de ceva vreme pe toate rețelele de socializare și, uitându-mă atent la detalii, cu siguranță este o operă de artă pe care mă bucur să o fi văzut astăzi. Cine nu ar purta o astfel de geantă? Cu siguranță. Dar, probabil, ar trebui să-mi aleg cu atenție momentul și locul in care să o port pentru că este o piesă unică, superbă.”

Irina Schrotter, organizator Romanian Creative Week: „Mircea e demonstrația faptului că se poate. Poți să vorbești limba română, poți să vii cu tradiții românești. Poți să mergi în străinătate să te aleagă o casă de modă cum e celebra casă de modă Dior. Deci minunile se întâmplă atunci când ești bun, când perseverezi, când ai talent, când ai o scoală puternică în spate.”

Romanian Creative Week se află la a patra ediție. Timp de 12 zile au loc peste 200 de evenimente în 500 de spații din Iași. Sunt implicați peste o mie de artiști invitați, dintre care aproximativ 60% sunt tineri la început de carieră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE