Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Christian Dior, creatorul de modă care a redat eleganța femeilor după război

Christian Dior este creatorul de modă care a scos femeile din uniformele gri purtate după cel de-al doilea război mondial și le-a redat eleganța de altă dată. A reușit astfel să readucă Pariusl la binemeritatul loc de cinste devenind, din nou Capitala Modei.

New Look – așa a fost descrisă prima colecție a creatorului de modă francez din 1947 și a inspirat alți designeri importanți ai momentului: Miuccia Prada, Alexander Mc Queen și Vivine Westwood.

Dior a trimis ilustrații cu haine ziarelor de pe atunci, pentru a câștiga bani în plus

Evenimentele vremii l-au împins spre o carieră în modă. Născut într-o familie bogată în Normandia, a suferit în timpul crizei financiare din 1930 și a decis să trimită ilustrații către ziarul Figaro Ilustre, pentru a câștiga un ban în plus. Talentul său a fost recunoscut imediat și câțiva ani mai târziu a devenit asistentul celui mai căutat creator de modă al Parisului de pe atunci– Robert Piguet.

Nu a durat mult până ce și-a creat propriul brand și a prezentat colecția de care vă spuneam mai devreme, inovând prin alegerile sale. Umerii lați ai ținutelor gri, cu umeri lați care se purtau în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial au fost schimbați cu piese elegante cu umeri înguști și o talie bine accentuată. Eleganța și-a făcut astfel simțită prezența pe străzile Parisului, iar feminitatea a fost din nou la modă. Piesele vestimentare din materiale fluide și culori alese ale lui Dior au redat femeilor bucuria de a se aranja.

Creațiile sale au schimbat amintirea tristă a perioadei de război

A urmat o perioadă plină de succes pentru Dior. 10 ani în care creațiile sale au inspirat femei și au schimbat amintirea tristă a perioadei de război. Moartea designerului din 57 a adus o schimbare  brandului, atunci când la conducere casei de modă a venit asistentul lui Dior, nimeni altul decât Yves Saint Laurent, care a ținut poziția timp de trei ani până când a fost recrutat de armata franceză.

În 1994 Dior a creat o geantă care a fost purtată de Lady Diana și a fost ulterior botezată „lady dior”, în onoarea prințesei inimilor. Asocierea dintre Diana și Dior au adus casei de modă un succes fulminat, geanta devenid cel mai bine vândut produs al brandului. Doar în 95, emblematica geantă a fost vândută în peste 100.000 de exemplare, fiind și astăzi unul dintre modelele nelipsite din colecțiile împătimitelor de modă.

Cea mai elegantă pereche de adidași din istorie

Să lăsăm un pic istoria și a revenim în prezent în 2020 Dior a luat cu asalt lumea modei printr-un parteneriat cu Nike pentru Air Jordan 1 – cea mai luxoasă pereche de sneakerși din istorie, după cum explică Kim Jones, cretorul modelului. Model care acum, pe piața de resell se vinde cu peste 25.000 de euro.

De-a lungul timpului la conducerea casei de modă au venit mai mulți creatori , care au dus mai departe viziunea lui Christian Dior. Însă acum, pentru prima dată de la înființare, directorul creativ de la Dior este o femeie: Maria Grazia Chiuri care și-a propus ca prin noile colecții să reflecte interesele noii generații pentru protejarea mediului, drepturile femeii și egalitatea de gen. A îmbinat eleganța franțuzească cu tendințele actuale și a asortat rochii de gală cu tricouri, hanorace și sneakersi.

În primăvara acestui an în Paris a fost deschis un muzeu dedicat casei de modă care îi prezintă creațiile lui Christian Dior dar și istoria stufoasă a brandului. Vizitatorii au ocazia să vadă 70 de rochii – din cei peste 70 de ani de existență a brandului – de la prima colecție din 47 până astăzi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE