Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum a ajuns să fie cool să purtăm adidași murdari. Marile case de modă au scos colecții de pantofi uzați, care se vând cu mii de euro

În primăvara acestui an Demna, directorul creativ de la Balenciaga, a dezvăluit o colecție de sneakerși ce au doar un aspect murdar dar sunt și rupți. O colecție limitată, cu prețuri care porneau de la 500 de dolari și care a devenit, bineînțeles, gluma internetului - dar nu și pentru pasionații de modă, care tânjesc după astfel de modele.

Marile case de modă de lux au scos pe piață adidași uzați, la mii de dolari

Cu câțiva ani în urmă, Vetments, tot sub semnătura lui Demna Gvasalia, a scos pe piață o pereche de adidași distruși, care s-a vândut cu peste 1500 de dolari. Apoi, a urmat și Gucci cu o variantă uzată a sneakerșilor lor clasici, la 900 de dolari. Și nu ne oprim aici: a urmat și Saint Laurent, cu adidași din piele albă.....murdară.

Nu avem cum să uitam nici de Golden Goose, sneakerșii care, pe cât de iubiți sunt de vedetele de la Hollywood, pe atât de ironizați sunt pe rețelele de socializare de oamenii obișnuiți.

Primul lucru pe care îl observăm la outfitul unei persoane este încălțămintea

Trendul sneakerșilor uzați a devenit atât de popular datorită unui concept simplu: primul lucru pe care o persoană o observă la outfitul cuiva, este încălțămintea, ne învață Vogue. Un studiu american din 2012 a descoperit că pantofii sunt cel mai puternic indicator al statutului social. La suprafață, poate părea că sneakerșii curați, impecabili sunt al unei persoane care are timpul – și banii – să se asigure că încălțămintea este îngrijită.

Percepție însă - greșită. Pentru că hainele și încălțămintea uzată, pot însemna, în mod contradictoriu cu ce spuneam mai sus, o situație materială foarte bună. Cineva care a ajuns deja la nivelul de succes pe care și-l dorește nu mai vede necesar să arate societății ce are, prin alegerea pieselor vestimentare.

Un bun exemplu este cazul surorilor Mary și Kate Olsen, care poartă haine rupte, pătate și umplu până la refuz gențile Hermes Birkin. Sau Adam Sandler, care prin stilul său, comparat pe rețelele de socializare cu cel al unui om al străzii, l-a transformat în unul dintre cei mai căutați trendsetteri de pe Google în 2021.

Sneakerșii rupți oferă o poziționare socială printre iubitorii de modă

Pentru cunoscători, ideea unui pantof murdar și uzat – în special unul de la un brand consacrat – va oferi oamenilor de succes o poziționare socială mai ridicată printre colegii de breaslă. Dacă porți sneakerși deteriorați de la Balenciaga pentru majoritatea omenilor vor însemna doar atât..niște adidași murdari și un aspect neîngrijit. Printre cunoscători însă, vei ieși garantat în evidență.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE