Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Helen Kirkum, creatoarea de sneakersi reciclați, care se vând cu mii de dolari

O englezoaică i-a cucerit pe pasionații de sneakerși din întreaga lume. Helen Kirkum folosește rămășite din adidași purtați și creează modele unice, care se vând cu 1.500 de dolari/perechea.

Artista promite să redea viața sneakerșilor folosiți. Poți opta chiar și pentru reconstituirea unei perechi proprii, la care nu îți vine să renunți. Prețul pentru o astfel de pereche ”made to order” este însă mai piperat: peste 2000 de dolari.

Fiecare pereche de adidași este unică

Helen Kirkum caută adidași rupți, aruncați iar apoi lasă materialul să ii vorbească. Mai întâi, desface în bucăți sneakerșii vechi, iar mai apoi inspirația îi vine muncind. Fiecare pereche este unică, creată din materialele disponibile.

Sunt folosiți adidași de brand, precum Nike, Prada, Lacoste sau Yeezy. Modelele artistei au devenit atât de populare încât au apărut și colaborări mari, în colecții limitate, cum ar fi cea cu Reebook sau cu Takași Murakami. Colecția Reebook a inclus doar 20 de perechi, care s-au vândut imediat.

Helen este foarte populară pe Tik Tok iar videourile sale, în care caută adidași folosiți și îi reface au devenit extrem de vizionate, câștigând peste 100.000 de aprecieri. Un mare fan a fost și regretatul Virgil Abloh, fostul director creativ al casei de modă Louis Vuitton.

Sneakerșii sustenabili, la mare căutare

Ideea a luat naștere în 2016, din pasiunea fondatoarei pentru sneakerși. Creatoarea spune că a fost inspirată de faptul că oamenii rămân atașați de adidașii preferați, chiar dacă sunt rupți și stricați. În 2019, Helen și-a deschis propriul studio dedicat reconstruirii adidașilor, care se vând cu prețuri cuprinse între 1500 și 2000 de dolari.

Un factor cheie al succesului artistei este sustenabilitatea. Industria modei lasă în urmă fast-fashionul, adică hainele făcute pe bandă rulantă, și se îndreptă spre materiale reciclate. La începutul acestui an, Uniunea Europeană a propus o nouă lege prin care companiile de modă vor trebui să folosească materiale mai eco-friendly și mai rezistente.

La nivel global, piața de sneakerși valorează peste 85 de miliarde de dolari iar în 2025 va trece pragul de 100 de miliarde de dolari, conform Statista. Sneakerșii reciclați, precum cei ai lui Helen Kirkum sunt din ce în ce mai populari și vor contribui cu siguranță la creșterea pieței.

Helen locuiește în Londra și a absolvit facultatea London College of Art în 2016. A câștigat numeroase premii internaționale și este considerată un pioner al sneakerșilor reciclați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE