Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Săptămâna Modei de la Paris a ajuns la final și am asistat cu toții la cel mai spectaculos show al sezonului. Balenciaga și-a scos modelele să defileze în noroi, într-un nou episod de viziune cu totul aparte a aceluiași director creativ care ne-a adus sneakerșii rupți ori șlapii cu talpă din sticle de plastic, Demna Gvasalia.

Colecția de primăvară-vară 2023 Balenciaga s-a viralizat imediat pe rețelele de socializare.  „Spectacolul noroiului”, așa cum este numit de Vogue, a fost deschis de nimeni altul decât Kanye West, un bun prieten de-ai lui Demna.  Ba chiar, în 2016, rapperul și-a declarat public dragostea pentru designer,  amenințând că-l va fura de la casa de modă italiană.

Rochii de lux, târâte prin noroi

Revenind la Paris, Balenciaga a surprins asistența cu locația aleasă. Modelele și-au târât la propriu rochiile și pantofii printr-un depozit plin de noroi. Fiecare cu propria mimică, fiecare întruchipând o stare aparte... În orice caz, în contrast cu prezentările „pompoase”, de la alte case de modă ceva mai liniștite în exprimare.

După ce rapperul american a deschis show-ul în forță, într-o ținută de inspirație militară... post-apocaliptică, au urmat modele cunoscute – Bella Hadid, de exemplu. Balenciaga a prezentat o colecție nu neapărat cu tematică bine definită, cât plină de diversitate, în nota caracteristică: de la rochii elegante, croite clasic și aduse sub lumina reflectoarelor în culori vii, la  sacouri oversized, ghete cu platformă și cizme atipice, dar și pantaloni comozi făcuți zdrențe sau franjuri, haine de toate dimensiunile ori...o serie de accesorii rupte dintr-un univers apăsător.

Precum genți în formă jucării de pluș, care duc cu gândul la scene reale – din păcate. Este, evident, vorba despre ceea se întâmplă în Ucraina invadată, acolo unde mamele și copiii au lăsat totul în urma și au fugit de război.

Prezentarea în noroi, o metaforă pentru a fi cu picioarele pe pământ

Balenciaga a reușit, așadar, să surprindă din nou. Demna este cunoscut pentru piesele îndrăznețe pe care le propune...să se amintim de Paris Sneakers, acei teniși distruși, care s-au viralizat aproape instantaneu și de care lumea a râsonline. Semn că încă e loc de și mai multă creativitate din partea designerului cu origini georgiene. De altfel, directorul creativ Balenciaga a și explicat că ideea lui a fost să atragă atenția asupra unei probleme reale: a celor peste 300 de mii de oameni ai străzii din Paris și, în general, asupra tensiunii sociale din capitala Franței.

Și de acesta dată, Demna a avut argumente pentru show-ul din noroi „Ideea că hainele de lux trebuie să fie perfecte e de modă veche....prezentarea în sine este o metaforă pentru a fi cu picioarele pe pământ. Hai să fim cine ne dorim și să facem dragoste, nu război”, a explicat designerul backstage.

Conexiunea cu războiul este un punct sensibil pentru Demna Gvasalia: la numai 12 ani, scrie Vogue, acesta și fratele său mai tânăr au fost nevoiți să își părăsească locuința, din cauza unui conflictului civil din țara natală.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE