Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Virgil Abloh, omul care a adus moda străzii pe catwalk

Virgil Abloh a fost omul care nu doar că a schimbat felul în care ne îmbrăcăm, ba chiar a adus moda străzii pe catwalk.

Creatorul de modă, care a dispărut dintre noi la doar 41 de ani, este o emblemă. Fondator Off-White, dar și director de creație Louis Vuitton, Virgil a fost prima persoană de culoare cu o poziție atât de înaltă într-o industrie închisă.

Muzică, artă, streetwear și o nouă direcție pentru lux:  așa a pornit la drum Virgil Abloh cu propriul său brand.  În 2012, emblema Pyrex Vision era aplicată pe tricouri Ralph Lauren de 40 de dolari. Noul produs se vindea cu 550.

Un an mai târziu, industria modei era luată pe sus de fenomenul Off White

De unde inspirația? Din copilăria plină de lipsuri, în Chicago, în anii 80. Un Chicago, măcinat, la fel ca alte metropole americane, precum Los Angeles sau New York de probleme rasiale.

Mama lui Virgil a fost croitoreasă și l-a învățat cum să se ”joace” cu materialele. În 2002, a întâlnit un om care avea să-i schimbe destinul. Managerul lui Kanye West, aflat și el la primii pași în căutarea faimei. În 2009, Virgil și Kanye au mers împreună să facă... practică la Fendi. În același an, cei doi au uimit pe toată lumea, la Săptămâna Modei de la Paris.

A urmat Pyrex, apoi nebunia Off-White și etichetele la vedere.

Au apărut colaborările, iar una dintre ele – cu Nike – este reper în istoria modernă.  O pereche Nike x Off-White Air Jordan 1 OG Retro High “The Ten” se vinde, în prezent, cu peste 19.000 de euro pe site-urile cu piese de colecție.

Virgil Abloh, creatorul de modă preferat de la Hollywood

Virgil a fost extrem de popular în rândul artiștilor de culoare, iar influența sa a ajuns până în lumea sportului: super-campionul de formula 1, Lewis Hamilton, i-a purtat ținutele de câte ori a avut ocazia. 

Prin practica de la Fendi, el a ajuns să facă parte din marea familie LVMH. În 2019 lui Virgil i s-a propus ceva nemaiauzit: să creeze pentru Louis Vuitton. Restul e istorie. 

Pe podium au apărut jachetele sport, sneakerșii, pelerinele și culorile puternice.  Iar accesorii precum gențile au căpătat noi forme.În 2021, cu câteva luni înainte ca moartea lui să șocheze pe toată lumea, Virgil și-a pus amprenta și semnătura pe un Maybach S Class, ediție limitată.

O postare scurtă, pe Instagram, anunța dispariția lui Virgil, răpus de cancer, la doar 41 de ani. Dincolo de apropiați, nimeni nu a știut că este bolnav.

Virgil Abloh este, fără dar și poate, cel mai important creator de modă al timpurilor noastre. Iar legenda lui încă se scrie, mai ales că designerul a și dat înapoi foarte mult comunității afro-americane, prin nenumărate proiecte de educație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE