Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Romanian Fashion Week: Peste o sută de designeri, 300 de fotomodele și cel mai mare podium din țară

Timp de trei zile, Iașiul este centrul modei românești. A început Romanian Fashion Week, cel mai longeviv festival dedicat modei. Peste o sută de designeri, 300 de fotomodele și cel mai mare podium din țară.

Romanian Fashion Week a început la Iași

Un ofițer inginer în aviație, pasionat de modă, și-a expus creațiile

Designerii aflați la început de drum și-au etalat creațiile în fața a peste o mie de oameni iubitori de modă. Printre tineri se numără și Renata. Este a treia oară când creațiile sale pot fi văzute in cadrul Romanian Fashion Week. Pentru această colecție a lucrat aproximativ șase luni.

Renata Mihaly - designer: „Emoții sunt de fiecare dată. Pentru mine este o inspirație și îmi promovez cu mândrie portul tradițional rom. Eu fac parte din etnia romă. De fiecare dată abordez teme despre istoria lor, cultură, tradiții, obiceiuri. Avem materialele plisate tradiționale, florale, superbe cu o paletă largă cromatică”.

300 de fotomodele au pășit pe cel mai mare catwalk din țară, cu o lungime de aproximativ 50 de metri. 

Vizitatoare: Sunt o pasionată a fashionului, a tot ce înseamnă frumos. Îmi plac moda și eleganța și de asta mă aflu aici.

Vizitatoare: Sora mea e model. E o senzație foarte, foarte plăcută și sunt chiar mândră de ea.

Vizitatoare: Este important pentru că stimulează creativitatea și mulți oameni din jur se pot inspira și bucura de ce se vede.

Vizitatoare: Plin de noutate, din punctul meu de vedere, inovație, bun gust.

Vlad Vraciu, expert în inginerie aerospațială, cu o carieră militară impresionantă, este una dintre surprizele festivalului. A participat la peste 20 de misiuni în țări precum Ucraina, Georgia, Turcia, Siria sau Spania. În urmă cu doi ani, însă, a intrat și în lumea modei, după ce a urmat cursurile unei școli de design vestimentar.

Vlad Vraciu, ofițer inginer în aviație și designer: „Am fost pasionat de zona modei dintotdeauna. M-am gândit să încep partea de modă încă de la 20 de ani, dar am crezut că nu voi avea susținere, motiv pentru care am mers pe direcția militară. Acum, practic, transfer toate veniturile lunare din partea militară, le transfer și le investesc în visul meu din tinerețe”.

Jobul principal al lui Vlad este în continuare în domeniul militar, iar timpul liber și-l dedică modei. 

Vlad Vraciu, ofițer inginer în aviație și designer: „Încerc să propun un design futuristic, transpus din aspectul și viziunea ori dinamica aparatelor de zbor. În același timp, sunt pasionat de zona dark-gothic-punk și încerc să creez o viziune proprie în această direcție, predominant negru și piele”.

Hainele sub semnătura lui Vlad au fost prezentate inclusiv la Berlin și Milano Fashion Week.

Vlad Vraciu, ofițer inginer în aviație și designer: „Creațiile au fost primite foarte bine, mai mult în străinătate, pentru că zona ori comunitatea în care sunt eu încadrat este mai dezvoltată in străinătate”.

Se împlinesc 25 de ani de la prima ediție Romanian Fashion Week.

Irina Schrotter, creatoare de modă: „1999 a însemnat anul din care moda românească a dat tonul pe podiumurile de la Iași. Deschidem Romanian Fashion Week cu o seară dedicată tinerilor designeri. Avem în jur de 100 de designeri pe podium, pentru ca avem cinci universități de artă și design plus selecția noastră curatorială. Aș spune că moda românească are viitor, e evident. Cred că ne-am făcut treaba noi, generația noastră, și lăsăm ceva în urmă”.

Festivalul are loc în cadrul cele de-a patra ediție a Romanian Creative Week, cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE