Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Obiecte ”tradiționale” create cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D

Tradiționalele ii românești sunt puse în valoare cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație. Piesele vestimentare, unice prin modul în care au fost concepute, pot fi admirate la Iași. O parte dintre acestea au fost expuse prima dată la Milano Design Week pentru a face cunoscute motivele tradiționale românești. Frumusețe, poveste, culoare și opere de artă. Așa se pot descrie hainele imprimate 3D. 

O poveste în altă poveste

Motivele tradiționale românești inspiră mereu. Lana Dumitru, designer, și Vlad Tenu au realizat o expoziție inedită cu ii tradiționale, reinterpretate. De departe pare a fi o ie normală, cu motive tradiționale, dar când te apropii descoperi o poveste în altă poveste.

Vlad Tenu, arhitect: ”Se vede cum ele sunt recreate din mici obiecte. În loc de cusăturile tradiționale, obiect ele devin figurine umane, în acest caz sau litere. Iar aici chiar se vede cum oamenii din horă sunt, de fapt, recreați din mici omuleți care se țin de mână în același cadru.”

Lana Dumitru, designer vestimentar: ”Printarea ei a durat câteva zile în sine, însă munca în spatele acestui obiect vestimentar este de peste un an.”

Modalitatea prin care un obiect tradițional este creat cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație i-a impresionat pe vizitatori.

Imprimeurile costă sute de mii de euro

Femeie: ”Sunt extrem de elegante și impresionează prin culoare, prin stilistica modelelor. E o puritate a formei și a design-ului ei. E impresionant cu totul.  Cu atât mai mult cu cât îți oferă surprize pe măsură ce te apropii. Te apropii și mai descoperi ceva.”

Vlad Tenu, arhitect: ”Au fost folosite o serie procese digitale, de algoritmi care au transformat, de fapt, motivul tradițional într-un motiv abstractizat, tridimensional care este printat cu ajutorul acestor mașini.”

Hainele sunt făcute pentru a fi spălate, purtate, folosite. Tehnica este nouă, nemaiîntâlnită în lume și folosită pentru prima oară în design-ul de modă.

Lana Dumitru, designer vestimentar: ”Momentan, acestea sunt niște obiecte de artă și nu sunt comerciale din simplu motiv ca mașinăria cu care se imprimă este unică în lume în momentul de față și este o inovație, nu este ceva la care putem avea acces în mod normal.”

Imprimeurile costă sute de mii de euro. O parte dintre haine au fost expuse și la săptămâna de design Milano.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE