Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Laboratoarele viitorului, la POLI ChemistryFEST 2023: imprimarea 3D, inovația fascinantă care poate revoluționa medicina

Din 11 mai, timp de trei zile, Universitatea Politehnica București organizează cel mai mare eveniment dedicat tendințelor din domeniul chimiei, ingineriei chimice, ingineriei mediului, ingineriei produselor alimentare, bioingineriei, industriei farmaceutice și nanoștiințelor.

Ingineria chimică este domeniul care generează, în prezent, inovații fascinante, cu impact semnificativ asupra industriei în general și asupra societății zilelor noastre. Fie că vorbim despre medicamente, alimente, dezinfectanți ori despre diferite tipuri de materiale, munca inginerilor chimiști este crucială pentru îmbunătățirea calității vieții și crearea unui viitor sustenabil.

Una dintre cele mai fascinante tehnologii, imprimarea 3D, își face încetul cu încetul intrarea și în industria medicală, în cercetări, dar ne putem aștepta într-un viitor apropiat să o vedem folosită la scară largă și în practică, în spitale.

Organe imprimate 3D

De exemplu, imprimarea 3D a unor celule și organe, gândită pentru a realiza intervenții chirugicale mai puțin invazive, decât cele necesare pentru reconstrucția lor.

Deja, în SUA, o femeie a devenit prima persoană care a primit un transplant de ureche imprimată în 3D, pe baza propriilor celule, cultivate în laborator. Pacienta s-a născut cu un defect congenital: urechea dreaptă era mică și deformată.

Compania 3DBio Therapeutics a prelevat o mostră de celule cartilaginoase și le-a cultivat, într-un laborator din New York. Compania speră că tehnologia va putea fi utilizată, în viitorul apropiat, și pentru a reproduce alte părți ale corpului: nasul, de exemplu. Ori discurile vertebrale.

Deocamdată, este în curs de desfășurare un studiu clinic pe alți 10 pacienți cu malformație congenitală rară a urechii. Așa cum spuneam, noua tehnologie permite efectuarea unei intervenții chirurgicale mai puțin invazive decât cea necesară în prezent pentru reconstrucție.

Robotul care imprimă 3D în interiorul corpului uman

Oamenii de știință din Australia au dezvoltat un mic robot flexibil care ar putea imprima biomateriale 3D direct în interiorul corpului uman pentru a repara organele, țesuturile și vasele de sânge deteriorate.

Acest lucru ar putea schimba procesul actual, care presupune crearea biomaterialelor în afara corpului și apoi intervenții chirurgicale cu risc ridicat - pot duce la pierderi mari de sânge și infecții.

Robotul este suficient de mic pentru a fi introdus ca un instrument endoscopic - ceea ce ar reduce necesitatea unei intervenții chirurgicale invazive. Dispozitivul experimental, denumit F3DB, imprimă structuri asemănătoare țesuturilor folosind "bio-ink" și celule vii, care apoi fuzionează în mod natural cu corpul uman.

Bioinginerii implicați în proiect susțin că majoritatea celulelor au rămas în viață după ce au fost imprimate și au continuat să se dezvolte în următoarea săptămână. La șapte zile de la imprimare au fost observate de patru ori mai multe celule.

Micul robot poate acționa, de asemenea, ca un instrument endoscopic complet, deoarece duza sa de imprimare poate fi modificată pentru a acționa ca un bisturiu și un jet de apă.

Echipa de cercetători consideră că F3DB ar putea fi comercializat în următorii cinci până la șapte ani, după teste clinice suplimentare.

Laboratoarele viitorului și imprimarea 3D, la POLI ChemistryFEST 2023

Tehnologia viitorului în industria chimică va fi tema de discuție pentru ediția din acest an a POLI ChemistryFEST.

Publicul va putea afla direct de la specialiștii UPB cum putem realiza cu ajutorul imprimantelor 3D celule umane, organe artificiale prin bioimprimare, cum putem utiliza sustenabil resursele pentru un viitor verde, ce conțin suplimentele alimentare pe care le utilizăm în viața de zi cu zi, dar și care sunt construcțiile viitorului, realizate din materiale inteligente utilizând tehnologia de printare 3D.

Timp de trei zile, participanții vor avea șansa să îmbrace halatele specialiștilor și vor participa la experimente hands-on, workshop-uri, concursuri și ateliere.

”În ultimul deceniu, industria chimică din România a cunoscut o creştere importantă datorită prezenţei celor mai mari companii din Europa. Acest domeniu este unul de viitor, astfel și cererea de specialiști pentru piața muncii este în creștere de la an la an. România are nevoie de ingineri pregătiți, care au avut contact cu industria încă de pe băncile școlii, iar noi credem cu tărie că UPB pregătește acești specialiști ai viitorului.”, spune Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București.

La POLI ChemistryFEST vor veni cei mai importanți expozanți din domeniul industriei chimice și bioingineriei, dar și reprezentanți ai institutelor de cercetare și dezvoltare. Totodată, cele mai mari și mai dinamice companii din domeniu vor prezenta publicului larg cele mai noi tendințe și recente inovații. Detalii, pe site-ul evenimentului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE