Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Picturi uimitoare, descoperite în Pompei. Arheologii au găsit portretele lui Paris și al Elenei, din legenda războiului troian

Mai multe picturi murale ce prezintă scene din legenda Războiului Troian au fost descoperite în situl arheologic din Pompei, aflat în apropiere de Napoli. Vechiul oraș roman a fost îngropat după o erupție a vulcanului Vezuviu în anul 79. 

Picturile nou descoperite decorau o sală pentru banchete. Încăperea are dimensiuni impresionante, iar picturile sunt realizate pe un fundal negru. Experții spun că acest detaliu are, pe lângă un scop artistic, și unul practic. 

Gabriel Zuchtriegel, directorul sitului arheologic din Pompei: ”Pereții au fost vopsiți în negru pentru a preveni ca fumul de la lămpile cu ulei să se vadă pe ei. Oamenii se întâlneau să ia masa după apusul soarelui, iar lumina pâlpâitoare a lămpilor avea efectul de a face ca imaginile să pară că se mișcă.” 

Printre personajele reprezentate pe pereți sunt Paris, prințul troian care s-a îndrăgostit de Elena, soția regelui Spartei. Paris a răpit-o pe Elena și așa a fost declanșat Războiul Troian. Mai sunt pictați și Cassandra, sora lui Paris și zeul Apollo din mitologia greacă. 

Situl arheologic Pompeii, redescoperit abia în secolul al XVI-lea, a înregistrat recent o creştere a activităţii arheologice care îşi propune să pună capăt anilor de decădere şi neglijenţă.

Şantierul a fost probabil activ până când muntele vulcanic Vezuviu a erupt în anul 79 e.n., distrugând localitatea Pompeii din sudul Italiei, a precizat ministerul într-un comunicat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE