Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina - școală în vreme de război. Elevii fac exerciții de evacuare în caz de bombardament

În Ucraina invadată de Rusia a început școala, cu bucurie, dar și cu teamă. În regiunile cucerite de soldații Moscovei au venit manuale tipărite în Rusia și în care nu se mai amintește de Ucraina. În școlile din restul țării, una dintre primele activități ale zilei a fost un exercițiu de evacuare în caz de bombardament.

În Irpin, oraș ocupat acum câteva luni de soldații ruși, urmele războiului se văd la tot pasul. Sunt multe case distruse, iar zidurile și gardurile sunt pline de găuri după bombardamente.

„Anul acesta este diferit de ceilalți. Suntem într-o situație de război. Eram foarte îngrijorați de copii și de siguranța lor, dar am reparat toate clădirile, avem un adăpost, avem săli de clasă confortabile”, a spus Olga Maliovana, învățătoare din Irpin.

Lovită de o rachetă a Rusiei în primele zile ale războiului, școala numărul 17 din Irpin a fost reconstruită cu ajutorul UNICEF. Încă se simte un miros slab de vopsea proaspătă. Asta însă nu îi deranjează pe copii, mulți îmbrăcați în cămăși tradiționale brodate.

„Credem că interacțiunea față în față este extrem de importantă pentru sănătatea mintală a copiilor și pentru procesul de învățare al copiilor, dar și pentru socializare. Și doi ani de COVID și ... șase luni de război, toate astea au un impact dezastruos asupra creșterii și învățării copiilor și asupra sănătății mintale. Deci trebuie să aducem această normalitate”, a spus Murat Sahin, reprezentant UNICEF în Ucraina.

Ce a spus președintele Volodimir Zelenski

Tot despre normalitate a vorbit și președintele Volodimir Zelenski. Într-una dintre puținele vizite în afara Kievului de la începutul războiului, liderul ucrainean a fost și el în școala proaspăt reparată.

„Vă urăm bun venit tuturor, profesorilor și părinților. Și e minunat că vă vedeți. Toată lumea a venit, școala este o a doua casă, iar astăzi este chiar prima pentru unii dintre voi. Și este minunat că sunt atât de mulți copii bucuroși și strălucitori aici astăzi. Deci, felicitări din partea tuturor. Ne inspirați astăzi și vă doresc studii bune, mult succes și toate cele bune. Și avem pregătită o procedură specială, nu?”, a spus Volodimir Zelenski.

Surpriza de care amintea președintele Zelenski a însemnat prezența în clasă a câinelui Patron, cel care a ajutat la găsirea a peste două sute de dispozitive explozive nedetonate. Iar pentru asta, câinele Patron este de astăzi prezent pe mai multe timbre poștale

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE