Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zona euro intră aproape sigur într-o recesiune - analiză Reuters

Zona euro va intra aproape sigur într-o recesiune. Sondajele publicate luni relevă o agravare a crizei costului vieții și o perspectivă nefavorabilă. Acest lucru îi determină pe consumatori să fie reticenți la cheltuieli, arată agenția Reuters.

Cu toate că a avut loc o oarecare relaxare a presiunilor, prețurile au rămas ridicate. Banca Centrală Europeană (BCE) este sub presiune întrucât inflația a depășit de peste patru ori ținta oficială de 2%. Luna trecută, rata inflației a atins un nivel record de 9%.

Mai mult, BCE se confruntă cu perspectiva unei creșteri agresive a ratelor dobânzilor, chiar în momentul în care economia intră într-o recesiune.

Zona euro intră aproape sigur într-o recesiune. Dobânda cheie ar putea crește

O posibilă creștere a costurilor creditării s-ar putea adăuga problemelor cu care se confruntă consumatorii îndatorați. Cu toate acestea, un sondaj Reuters publicat săptămâna trecută relevă că aproape jumătate dintre economiștii chestionați se așteaptă la o creștere fără precedent a dobânzii cheie de către Banca Centrală Europeană. Unii dintre ai anticipează o majorare de 0,75 de puncte procentuale, în timp ce alții prognozează o creștere de 0,50 puncte.

Mai mult, moneda euro a scăzut luni, ajungând să fie tranzacționată pe piața valutară la 99 de cenți americani, pentru prima oară în ultimii 20 de ani. Declinul a fost înregistrat în condițiile în care Rusia a anunțat că livrarea de gaze prin principala conductă Nord Stream 1 către Europa va rămâne închisă pe termen nelimitat.

Totodată, preţurile gazelor în Europa au crescut luni cu până la 30%, ceea ce a stârnit temeri legate de un deficit, o posibilă recesiune, precum şi o iarnă grea. În plus, întreprinderile şi gospodăriile sunt afectate de preţurile mari ale energiei.

Potrivit agenției Reuters, citate de Agerpres, indicele final privind intenţiile de achiziţii ale managerilor (PMI), calculat de al S&P Global, care este considerat ca un ghid al sănătăţii economice, a scăzut în august la un minim al ultimelor 18 luni, de la 49,9 în iulie, fiind sub estimarea preliminară de 49,2. Orice nivel de sub 50 indică o contracţie.

”Sondajele PMI semnalează că zona euro intră în recesiune mai devreme decât am crezut anterior, în frunte cu cea mai mare economie a sa, Germania, iar acum vedem că zona euro va trece printr-o recesiune mai lungă, de trei trimestre”, a declarat Peter Schaffrik, economist la Royal Bank of Canada.

Încrederea investitorilor în zona euro, afectată de temerile intrării în recesiune

Un alt sondaj citat de Reuters relevă că perspectiva de recesiune a afectat încrederea investitorilor în zona euro, care a scăzut în septembrie la cel mai scăzut nivel din mai 2020.

În Germania, cea mai mare economie a Europei, activitatea serviciilor s-a contractat pentru a doua lună consecutiv, în august întrucât cererea internă a fost sub presiunea inflaţiei în creştere şi a încrederii slăbite.

Economia Germaniei este pe cale de a se contracta pentru trei trimestre consecutive începând cu trimestrul actual, arată un sondaj Reuters, săptămâna trecută.

În Franţa, a doua cea mai mare economie a zonei euro, sectorul serviciilor a încetinit şi a reuşit doar să obţină o creştere modestă. În aceste condiții, managerii de achiziţii afirmă că perspectivele sunt dificile.

Industria serviciilor din Italia a revenit la o creştere modestă, însă în Spania activitatea s-a extins cu cel mai lent ritm din ianuarie, companiile fiind îngrijorate că inflaţia va afecta profiturile şi cererea clienţilor.

În Marea Britanie, economia a încheiat luna august pe un nivel mult mai slab decât se credea anterior, deoarece activitatea generală a afacerilor s-a contractat pentru prima dată din februarie 2021, într-un semnal clar de recesiune, a arătat PMI-ul său.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE