Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vacanțele în Grecia, mai scumpe anul acesta, din cauza inflației de 10%. Până și prețurile la Souvlaki cresc vertiginos

Vacanțele în Grecia vor fi mai scumpe anul acesta, după ce la începutul acestei luni inflația a depășit 10% pentru prima dată în ultimii 27 de ani. Grecii se confruntă cu un val de scumpiri, generate de costurile ridicate pentru combustibil și electricitate.

Și localnicii, și turiștii sunt atenți la ceea ce am putea numi „Indicele Souvlaki”, un fel de mâncare popular în Grecia. Ingredientele costă însă tot mai mult, așa că scumpirile se reflectă în prețul produsului. Un souvlaki costă acum în jur de 3,3 euro în Atena, cu 30 la sută mai mult decât vara trecută.

Hotelierii și proprietarii de terase și restaurante din Grecia stau cu un ochi la turiști, și cu altul la prețuri. Pentru ei, un indicator al scumpirilor galopante este costul unui souvlaki: un fel de mâncare specific Greciei - carne învelită într-o lipie, cu salată, iaurt și usturoi. Dintre toate ingredientele, cel mai mult s-a scumpit uleiul de floarea-soarelui: cu 125%, pentru că grecii importă acest produs din Ucraina. Turiștii veniți pentru prima dată în Grecia nu se uită însă la banii pentru un souvlaki, cuceriți de gustul special.

Ce spun turiștii

Chiar dacă inflația le dă bătăi de cap localnicilor, turiștii se declară încântați de accesibilitatea prețurilor, dar și de calitatea produsului.

„Avem asta și în Statele Unite, dar nici nu se compară. E inexplicabil cât de bun e. Aceasta e cea mai bună carne, cea mai bună mâncare grecească pe care am mâncat-o vreodată în viața mea. Desigur, sunt în Atena, așa ar și trebui să fie. Așa. Deci, nu, e fenomenal. Absolut fenomenal. Ne-am obișnuit să cheltuim 150 de dolari pentru o masă foarte bună. Iar aici e 40€. Chiar nu-mi vine să cred cât de ieftin a fost, chiar și cu băuturi. E cu siguranță foarte convenabil”, a precizat Shane Houzly, un turist din Utah, SUA.

„Are un gust foarte special. Pita, carnea de porc e foarte crocantă, roșiile sunt zemoase, totul are aromă”, a spus Austin din Colorado, SUA.

„Asta îmi amintește de burrito în Mexic. Acolo fac burrito-ul așa și e bun la gust. Dar asta e mai bun. Iar (prețul) e moderat. Nu e prea scump pentru așa gust și aromă. Este bine”, a precizat Miguel Carreon, din Mexic.

Souvlaki, un lux pentru greci

Pentru majoritatea turiștilor, souvlaki poate fi considerat nu numai o mâncare tradițională, ci și una ieftină, totuși pentru greci începe să devină un mic lux. Prețul a atins în medie 3 euro, de la 2 euro anul trecut, în timp ce inflația din țară e la 10,7% pentru luna mai, potrivit Eurostat. Cum încearcă profesioniștii din restaurație să mențină prețurile scăzute și care este motivul acestui boom al prețurilor?”, a precizat Ioannis Gigakinis.

„Souvlaki-ul s-a scumpit și acest lucru a trecut la client pentru că s-a scumpit carnea, altele care însoțesc souvlaki, precum roșiile, ceapa, tzatziki, totul. S-a scumpit electricitatea, gazul, cheltuielile de exploatare, totul. Facem eforturi pentru a menține prețul cât mai mic posibil”, a explicat Sipros Bairaktaris, proprietar de taverne.

Nu este o misiune simplă. Prețul curentului electric pur și simplu s-a dublat în ultimul an în Grecia. Iar un litru de benzină s-a scumpit cu 40% de la începutul anului și costă acum aproximativ 2 euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE