Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trecerea la euro, pretext pentru scumpiri, în Croația. Guvernul amenință cu instaurarea unor liste negre, cu practici comerciale interzise

Publicat de: Euronews

La doar câteva zile de la adoptarea monedei euro, Croația se confruntă cu creșteri alarmante ale prețurilor. Ministrul Economiei Davor Filipović acuză comercianții că folosesc tranziția de la kuna la euro drept pretext pentru a mări prețurile și că încearcă să înșele cetățenii.

În urma creșterii nejustificate a prețurilor, odată cu intrarea în zona euro, de la 1 ianuarie, ministrul a avut o întâlnire cu reprezentanții mai multor lanțuri de retail din Croația. Acesta a anunțat că s-ar putea recurge la liste negre, care să cuprindă practicile comerciale interzise.

„Ceea ce le-am spus astăzi lanțurilor de retail și ceea ce le spun celor care vor încerca să profite de trecerea la euro și să facă profit în detrimentul cetățenilor noștri, este că nu vor scăpa așa”, a declarat Filipović, adăugând că toate măsurile sunt pregătite, de la liste negre, până la înghețarea prețurilor la bunurile de larg consum, potrivit vlada.gov.hr.

„Ceea ce mă aștept să facă, în perioada următoare, este să înceapă să scadă prețurile și să nu le crească în continuare, pentru că nu au niciun motiv pentru acest lucru”, a spus ministrul, subliniind că prețurile ar trebui să se stabilizeze.

Înainte de intrarea în zona euro, guvernul le garanta cetățenilor că tranziția nu va provoca creșteri ale prețurilor. Acum, acesta promite că va lua măsuri pentru a proteja cetățenii de această “exploatare perfidă și speculă neonestă”.

Ministrul economiei, Davor Filipović, a mai spus că inflația se situează în prezent la 13,5% și că este determinată în principal de creșterile prețurilor la alimente și băuturi nealcoolice.

Acesta a reamintit că guvernul a asigurat salarii pentru 800.000 de lucrători din sectorul privat în timpul pandemiei de COVID-19, precum și prețuri rezonabile și accesibile la energie și combustibil, în timpul crizei energetice, în timp ce lanțurile de retail au continuat să crească prețurile, în fiecare lună.

Reacția lanțurilor de retail

Reprezentanții lanțurilor de retail nu au vorbit cu presa după întâlnirea cu ministrul, dar au spus înainte de întâlnire că acele creșteri de preț nu s-au datorat rotunjirii prețurilor, ci altor factori, printre care criza COVID-19 și războiul din Ucraina.

„Comercianții cu amănuntul nu și-au mărit prețurile. Le-au rotunjit conform regulilor. Dacă ultima cifră era cinci sau mai mare, prețul era rotunjit prin adaos, iar dacă era patru sau mai puțin, era rotunjit scădere, la fel cum a propus Guvernul”, a declarat șeful comercianților cu amănuntul al Asociației Patronale Croate, Martin Ivačić.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE