Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Croația intră în Schengen și în zona euro în acceași zi. Premierul țării: „Nimeni nu a mai reușit asta”

Croația se pregătește să întâmpine Anul Nou ca stat complet integrat în clubul țărilor Uniunii Europene. Începând cu 1 ianuarie, fosta republică iugoslavă, cu o populație de 4 milioane de locuitori, va trece la moneda euro și va fi parte a Spațiului Schengen.

Micul stat balcanic renumit pentru stațiunile sale turistice de la Marea Adriatică va deveni cel de-al 20 lea stat membru al Zonei Euro, renunțând la ”kuna”, moneda națională, în favoarea celei europene.

„Cred că tranziția va fi una ușoară pentru că moneda euro era deja parte din viața noastră, făceam schimb valutar, ne țineam economiile în euro, ne vom obișnui, așa cum ne-a obișnuit și cu alte schimbări”, spune o femeie.

„Kuna era un simbol al independenței Croației, eram cu toții atașați emoțional de moneda națională, deci va fi un pic dificil, dar viața merge mai departe”, adaugă un bărbat.

Pentru a adopta moneda euro, Croația a trebuit să îndeplinească o serie de condiții economice din momentul aderării la UE, în 2013. Printre acesta: curs de schimb stabil, rată a inflației mică, și o balanță a cheltuielilor publice solidă.

Andrej Plenkovic, prim-ministrul Croației: „După 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, conform planului și pe bună dreptate, am ajuns în etapa în care vom deveni singura țară din istorie care va adera la Spațiul Schengen și la Zona Euro în aceeași zi. Nimeni nu a mai reușit asta. Unele state și-au atins aceste obiective, pe rând, într-un interval de timp relativ scurt, dar niciuna în aceeași zi”.

După ce, în luna iulie, miniștrii de finanțe din statele membre UE au dat undă verde aderării Croației la Zona euro, banca centrală a trebuit să ia o serie de măsuri privind tranziția de la moneda națională la moneda europeană, inclusiv tipărirea de noi bancnote și scoaterea din circulație a celor vechi.

Tihomir Mavricek, director executiv Banca Centrală a Croației: „De la mijlocul lunii august și până la sfârștiul lunii noiembrie, numărul monedelor kuna aflate în circulație a scăzut cu 12 miliarde, echivalentul a 1,7 miliarde de euro, așa încât mai avem de retras din circulație două treimi, în jur de 22 de miliarde kuna”.

Kuna și euro vor fi folosite în paralel doar 14 zile, începând cu 1 ianuarie 2023. Trecerea la moneda europeană a fost însă pregătită printr-o campanie agresivă de informare a publicului, astfel încât oamenii sunt pregătiți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE