Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Croația se pregătește să treacă la euro. Majoritatea locuitorilor sunt favorabili monedei unice europene

Croația va adopta euro de la 1 ianuarie anul viitor. Majoritatea croaților sunt în favoarea trecerii la moneda unică europeană, însă cei mai în vârstă se tem că prețurile vor crește și mai mult.

Deși, potrivit Băncii Centrale Europene, prețurile de pe continent și din zona euro vor crește în continuare, Croația este decisă să treacă la moneda unică. Majoritatea tinerilor au o părere bună despre euro și nu cred că va duce la o inflație și mai mare, așa cum consideră părinții lor. Pentru noua generație, moneda unică europeană va crea mai multe oportunități de angajare și va facilita călătoriile. În Croația, moneda euro este deja folosită în tranzacțiile cu valoare mare.

Kazimir, student la Economie: „Nouă ne vine mai ușor să ne adaptăm decât celor mai în vârstă din Croația. Folosim deja euro pentru tranzacțiile importante, cum ar fi prețul mașinilor, prețul apartamentelor pe care vrem să le închiriem sau să le cumpărăm și prețul terenurilor”.

Leon, student la Filosofie: „Părinții mei nu sunt chiar optimiști, dar cred că este ceva obișnuit la persoanele în vârstă. Nu încerc să fiu împotriva vârstnicilor, doar că așa se întâmplă cu cei mai în vârstă de aici, din Croația. Sunt pesimiști în privința unor astfel de lucruri”.

Bătrânii sunt scepitici când vine vorba de moneda europeană

Cei mai în vârstă sunt mai degrabă sceptici când vine vorba de euro. Guvernul a aprobat o lege de majorare a pensiilor pentru a mai diminua reticența vârstnicilor față de noua monedă.

Marin Piletic, ministrul croat al Muncii: „Suntem în curs de reformare a sistemului de pensii. De anul viitor vrem să creștem pensiile pentru familii. Și pensiile minime din Croația. Reforma a trecut de Parlamentul croat. Și am inclus și această finanțare pentru pensiile de aici, din Croația”.

Potrivit Comisiei Europene, deficitul și datoria publică din Croația sunt echilibrate. Salariul mediu în țară este puțin peste 1.000 de euro, iar rata șomajului este de 6-7%. Pensia reprezintă cam o treime din salariu. Așa că mulți oameni se tem că majorarea pensiilor nu va fi suficientă pentru un trai decent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE