Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bulgaria susține că va intra în Schengen în octombrie 2023. Anunțul făcut de ministrul bulgar al Justiției

Bulgaria susține că va intra în Schengen în octombrie 2023. Ministrul bulgar al Justiției, Krum Zarkov, a anunțat la televiziunea bulgară Nova că a primit oficial asigurări că Bulgaria va intra în Schengen.

Potrivit acestuia, termenul a fost convenit în cadrul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles de săptămâna trecută. Zarkov a spus că pentru prima dată Bulgaria are un termen concret pentru Schengen, care este „rezultatul muncii intense a guvernului interimar din ultimele săptămâni și al unei puternice autorități internaționale în persoana președintelui Radev”, scrie Mediapool.

Krum Zarkov a mai spus că acum totul depinde de activitatea Parlamentului și de adoptarea mai multor reforme legate de statul de drept. Potrivit ministrului, Bulgaria nu ar trebuie să fie îngrijorată de rapoartele pe care le așteaptă Olanda, legate de mecanismul de monitorizare.

Aderarea Bulgariei la Schengen a fost blocată de Austria și Țările de Jos, iar România a fost oprită doar de Austria. Cu o decizie unanimă, Croația a devenit din ianuarie membră cu drepturi depline a zonei de liberă circulație.

Președintele Bulgariei: Este „total ilogic” ca Bulgaria și România să rămână în afara spațiului Schengen

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat la începtutul lunii decembrie că este „total ilogic” ca Bulgaria şi România să rămână în afara spaţiului Schengen în mijlocul unei crize de securitate europeană, referindu-se la invazia Rusiei în Ucraina, transmite EFE, preluată de Agerpres.

„Este extrem de ilogic, în condiţiile unei crize de securitate, economice şi sociale, să fie ţinute Bulgaria şi România în afara spaţiului Schengen”, a spus Radev.

Care sunt cei mai mari investitori europeni din Bulgaria

Preşedintele bulgar a reamintit că cei mai mari investitori din ţara sa sunt tocmai cele două state care s-au opus aderării Bulgariei la Schengen: Olanda şi Austria.

Şeful statului bulgar a vorbit despre acest subiect cu ocazia primirii, la Sofia, a omoloagei sale din Grecia, Katerina Sakellaropoulou.

Radev a regretat că veto-ul a venit într-un moment în care ţara sa îndeplinea toate criteriile tehnice, avea sprijinul Comisiei Europene şi al celorlalte guverne din UE.

Ca mesaj optimist, preşedintele bulgar şi-a exprimat speranţa că atât ţara sa, cât şi România vor putea adera la Schengen anul viitor.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a anunţat joi, la Bruxelles, după reuniunea miniştrilor de interne din UE, că România şi Bulgaria nu au reuşit să obţină sprijinul unanim necesar pentru a adera la spaţiul de liberă circulaţie a persoanelor şi bunurilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE