Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Doar 3% dintre companiile europene intenționează să crească salariile în funcție de inflație

Nivelurile record ale inflației au crescut costul vieții în Europa în acest an, dar doar o mână de companii vor crește salariile direct proporțional cu inflația, arată datele unui nou studiu.

Potrivit datelor companiei britanice de resurse umane, Numbers, doar 3,4% dintre companiile din Europa plănuiesc să potrivească creșterile salariale cu inflația.

În timp ce cifrele arată că 35% dintre aceste companii intenționează să crească bugetele salariale ca răspuns la creșterea inflației, marea majoritate nu s-au angajat să țină pasul cu rata inflației - ceea ce înseamnă că pentru majoritatea angajaților, salariul lor nu va merge atât de departe așa cum a facut înainte.

Dintre companiile care nu măresc salariile ca răspuns la inflație, o cincime au spus că vor rămâne cu structurile salariale actuale, în timp ce 44% au spus că au amânat pentru moment pentru a vedea care sunt perspectivele economice mai scăzute.

Aproape jumătate dintre companiile chestionate plănuiesc să limiteze orice creștere a bugetului la 5%.

Companiile care aveau cea mai mare probabilitate de a crește salariile ca răspuns la inflație au fost cele mai mari, mai consacrate, în timp ce companiile mai mici și startup-urile aveau o reticență.

„Cercetarea noastră dezvăluie că liderii de afaceri sunt împărțiți în privința modului de a gestiona inflația la scară globală și, având atâtea opțiuni pe masă – de la bonusuri la majorări de salarii, beneficii și multe altele – nu este de mirare.

Inflația a ajuns la 10,7%, în zona euro

Organizațiile nu pot aborda inflația, dar pot aborda modul în care răspund la aceasta printr-un plan robust construit pe comunicare, evaluare comparativă, procese și educație.”, a spus Virgile Raingeard, CEO și co-fondator al Figures.

În acest an, inflația a făcut ravagii în întreaga Europă. În zona euro a ajuns la 10,7% în noiembrie, în timp ce în Marea Britanie a scăzut la 10,7%, de la un maxim de 41 de ani de 11% în luna precedentă.

Dar, în timp ce inflația crește, odată cu costul vieții, creșterea salariilor poate provoca o spirală salariu-preț, ceea ce înseamnă că atunci când angajații primesc o mărire de salariu, aceștia cer mai multe bunuri și servicii, ceea ce face ca prețurile să crească și mai mult.

În perspectivele economice din octombrie ale Fondului Monetar Internațional, riscurile unei spirale sunt limitate - până acum - datorită politicii monetare mai stricte a băncii centrale și a scăderii salariilor reale.

Aproape jumătate dintre companiile intervievate intenționează să majoreze bugetele cu 3-5% - mult sub nivelul inflației.

O treime dintre companii intenționează să majoreze bugetele cu mai puțin de 3%, iar 15% dintre ele le măresc între 5 și 10%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE