Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salariile asistenților medicali. Țările care plătesc cel mai mult și cel mai puțin din Europa

Aproximativ 100.000 de asistente medicale din Marea Britanie vor intra în grevă pe 15 și 20 decembrie pentru a cere salarii mai mari. Aceasta va fi prima grevă din istoria de 106 ani a sindicatului lor, Colegiul Regal de Asistență Medicală (RCN) și cea mai mare din istoria sistemului sanitar din Marea Britanie.

Salariile brute anuale ale asistenților medicali din spitalele din Marea Britanie au crescut cu 10% în termeni nominali, dar au scăzut cu 6% în termeni reali între 2010 și 2019, potrivit unui set de date publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Marea Britanie nu este singura țară în care lucrătorii din domeniul sănătății au intrat în grevă în 2022.

Proteste majore ale cadrelor medicale în Europa

În Spania, mii de angajați ai sistemului santiar, inclusiv medici care lucrează în serviciile de urgență, au fost în grevă în noiembrie. Pe lângă o creștere considerabilă a salariilor, ei au cerut mai mult personal și mai multe resurse.

În Franța, personalul din domeniul sanitar s-au alăturat protestelor din mai multe orașe în iunie, cu cereri similare. Medicii din Germania au intrat în grevă în martie.

În Turcia, personalul medical a intrat în grevă pentru a cere salarii mai mari și condiții de muncă mai bune. De asemenea, protestele medicilor s-au ținut în mai multe orașe ale țării în iulie pentru a cere mai multe măsuri pentru a preveni violența după ce un cardiolog a fost împușcat de ruda unui pacient.

Potrivit Asociației Medicale din Turcia, mii de medici turci și-au părăsit posturile pentru a lucra în străinătate în ultimul deceniu. Preferă cel mai mult să se mute în țările occidentale, în special în Germania.

Personalul sanitar, în special asistentele medicale din spitale, au lucrat neîncetat în timpul pandemiei de COVID-19. În multe țări europene, aceștia cer salarii mai bune, condiții de muncă îmbunătățite și mai multe resurse.

Cât sunt plătiți asistenții medicali în Europa

Există diferențe semnificative în salariile asistenților medicali în întreaga Europă. În 2020, salariile oficiale brute anuale în spitale au variat de la aproximativ 11.880 de euro în Lituania la 101.151 de euro în Luxemburg, potrivit OCDE. Setul de date include 25 de țări europene.

Pe lângă Luxemburg, salariul de pornire brut anual a fost peste 50.000 de euro în șapte țări. Germania (46.829 euro) și Marea Britanie (42.588 euro) nu se numără printre acestea, conform datelor OCDE.

Asistentele din Franța și Italia câștigă jumătate din salariul angajaților din Belgia și Elveția.

Salariul anual pentru o asistentă medicală în Franța (35.531 EUR) sau Italia (29.222 EUR) era mai puțin de jumătate din salariul anual din Belgia (72.508 EUR) și aproape exact jumătate din cel din Elveția (70.965 EUR).

Cu cele mai mici salarii pentru asistente, Lituania (11.880 EUR) este urmată de Turcia (12.172 EUR) și Letonia (13.551 EUR).

Salariile și paritatea puterii de cumpărare

Clasamentul se schimbă atunci când ne uităm la salarii în termeni de paritate a puterii de cumpărare (PPP). PPP este un indicator al diferențelor de nivel de preț. Cu alte cuvinte, arată câte unități valutare costă o anumită cantitate de bunuri sau servicii în diferite țări.

Utilizarea PPP poate „elimina efectul diferențelor de nivel de preț între țări”, potrivit Eurostat, deoarece poate fi folosită ca o rată de conversie a monedei pentru a converti cheltuielile exprimate în monede naționale într-o monedă comună artificială.

În 2020, salariile asistenților medicali bazate pe PPP au variat de la 18.700 EUR în Lituania la 66.800 EUR în Luxemburg. Media dintre 20 de țări UE a fost de 35.300 EUR. Deși decalajele în PPP între țări sunt mai mici în comparație cu diferențele dintre salariile nominale, acestea variază în continuare semnificativ.

Belgia (62.300 EUR) și Țările de Jos (50.600 EUR) urmează Luxemburgului în ceea ce privește cele mai mari salarii bazate pe PPP. În partea de jos, Lituania este urmată de Letonia (18.800 EUR) și Portugalia (21.400 EUR).

În Finlanda (31.200 EUR), salariul asistenților medicali bazat pe PPP a fost mai mic decât media UE.

În mod remarcabil, Turcia (31.700 EUR) a avut un salariu bazat pe PPP mai mare pentru asistente decât mai multe țări din UE, cum ar fi Finlanda, Italia și Grecia.

Asistentele sunt plătite mai puțin decât salariul mediu în Franța

Raportul dintre salariile asistenților medicali și salariile medii din fiecare județ este, de asemenea, un indicator util. Salariul mediu într-o țară se bazează pe salariile totale plătite și pe numărul mediu de angajați din economia totală.

În 2020, raportul dintre salariul unei asistente și salariul mediu a variat de la 0,88 în Lituania la 1,58 în Belgia. Aceasta înseamnă că asistentele din Belgia câștigă de 1,58 ori mai mult decât salariul mediu din țară. Acest raport a fost de 1,2 în medie pentru 20 de țări UE.

În Finlanda, Letonia, Franța, Elveția și Lituania, asistentele sunt plătite mai puțin decât salariul mediu al țării. Raportul dintre salariul unui asistent medical și salariul mediu a fost de 0,91 în Franța și 0,88 în Elveția. Ratele au fost mai mari în Spania (1,5), Republica Cehă (1,42) și Polonia (1,36).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE