Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criză de medici în spitalele din Italia. Zilnic șapte medici părăsesc sistemul

Spitalele din Italia se confruntă cu o adevărată criză de medici de urgență, iar situația tinde să se complice din cauza plecărilor frecvente din sistem. Pe lângă problema salarizării, mediul stresant de lucru îi face pe mulți doctori să renunțe.

Șapte medici renunța pe zi

În Italia, șapte medici renunță zilnic la locurile de muncă. Majoritatea sunt din secțiile de urgență. Condiții dificile de muncă, organizare precară, orele peste program, dar și salariile mici, sunt amestecul perfect de care fac neatractivă medicina de urgență.

Pierino Di Silverio, reprezentant al sindicatului medicilor: „Anul acesta, la fel ca și anul trecut, aproape 50% din posturile disponibile în medicina de urgență rămân vacante, iar mulți dintre cei care ocupă aceste posturi decid în cele din urmă să plece. În aceste condiții, medicii de urgență sunt mai degrabă o himeră, un produs rar.”

Dornici să profeseze unde sunt respectați

Tinerii medici din secțiile de urgență par nerăbdători să meargă în altă parte: în alte secții de spital, în alte orașe sau chiar în străinătate, oriunde simt că pot obține respectul pe care și-l doresc ca medici.

Angela Mauro este medic pediatru care, după patru ani de muncă într-o cameră de urgență din Napoli, a decis să se mute la Milano într-un alt spital.

Angela Mauro, medic pediatru: „De când am ieșit din camera de gardă calitatea vieții și a muncii s-a schimbat radical în ceea ce privește stresul și satisfacția. Acum îmi pot studia pacienții și asta înseamnă să-i tratez și să-i vindec în cel mai bun mod posibil, aceasta este satisfacția medicilor.”

Oamenii merg la urgență fără să fie nevoie

O problemă este și percepția oamenilor despre camera de gardă, dar și lipsa unui sistem de triere adecvată a pacienților. Tot mai mulți oamenii tind să meargă la urgență chiar și pentru o febră ușoară sau alte afecțiuni minore.

Angela Mauro, medic pediatru: „Camera de gardă ar trebui să se ocupe de urgențele reale, de cazurile ce pun viața în pericol, de pacienții cu afecțiuni grave pe care medicii de familie nu le-au putut vedea. Din păcate, acesta este unul dintre motivele nemulțumirii medicilor de la urgență.”

Programul nu este respectat

Pe lângă problema salarizării, există și cea a recunoașterii profesionale, dar și problema exacerbată de Covid și anume echilibrul dintre viața profesională și cea privată.

Pierino Di Silverio, reprezentant al sindicatului medicilor: „De partea cealaltă a fiecărui medic este o ființă umană. Iar în aceste zile nu mai avem timp, timpul taților, mamelor, bunicilor și prietenilor. Programul de lucru nu mai este respectat. Ar trebui să lucrăm 38 de ore pe săptămână, dar, conform ultimului sondaj, media săptămânii este de 65 de ore.”

Situația din Italia nu este una singulară. Cu probleme similare se confruntă și alte state din UE, inclusiv România, care înregistrează un deficit de medici de urgență și de familie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE