Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Boala de inimă este principala cauză a decesului la nivel global. Aproximativ 17,9 milioane de oameni mor din cauza acestei probleme în fiecare an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

OMS spune că depistarea precoce a bolilor de inimă - care adesea duce la atacuri de cord - ar putea oferi pacienților timp prețios pentru tratament, și ar putea salva multe vieți. Acum, cercetătorii au descoperit că un simplu test ocular ar putea fi folosit pentru a diagnostica bolile de inimă cu ajutorul inteligenței artificiale (AI) și a învățării automate.

Cercetările anterioare au investigat modul în care rețeaua de vene și artere a retinei ar putea furniza indicații timpurii ale bolilor de inimă.

Acea cercetare a analizat modul în care lățimea acestor vase de sânge ar putea fi utilizată pentru a prezice bolile de inimă, dar nu a fost clar dacă descoperirile se aplicau în mod egal bărbaților și femeilor.

Cercetătorii de la St George's, Universitatea din Londra, au folosit un model AI pentru a studia o bază de date formată din pacienți din două studii din Marea Britanie și Europa, pentru a prezice riscul viitor de boli cardiovasculare.

Cercetătorii de la St George's, Universitatea din Londra, au folosit un model AI pentru a studia o bază de date formată din pacienți, care au participat la două studii din Marea Britanie și Europa, pentru a prezice riscul viitor de boli cardiovasculare.

Prezicerea riscului de boli cardiovasculare

Ei au dezvoltat un algoritm complet automatizat, activat de inteligență artificială, numit QUARTZ (sau Analiza cantitativă a topologiei și mărimii vaselor retiniene) pentru a prezice sănătatea cardiovasculară și decesul din imagistica retiniană.

Folosind imagini retiniene de la 88.052 de participanți la Biobank din Marea Britanie cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani, QUARTZ a analizat mai întâi în mod specific lățimea, zona vasului și gradul de sinuozitate (sau curbarea) arteriolelor și venulelor din retină pentru a dezvolta modele de predicție pentru accidentul vascular cerebral, atacul de cord, și moartea din cauza bolilor circulatorii.

Ei au aplicat apoi acest model la imaginile retiniene a 7.411 de participanți cu vârsta cuprinsă între 48 și 92 de ani dintr-un al doilea studiu realizat de European Prospective Investigation into Cancer (EPIC)-Norfolk.

Starea de sănătate a tuturor participanților a fost urmărită pentru o medie de 7 până la 9 ani, timp în care au existat 327 de decese prin boli circulatorii în rândul a 64.144 de participanți la Biobank din Marea Britanie și 201 de decese de boli circulatorii în rândul celor 5.862 de participanți la EPIC-Norfolk.

În general, aceste modele predictive - bazate pe vârstă, fumat, istoric medical și vascularizație retiniană - au rezultat între jumătate și două treimi din decesele bolilor circulatorii la cei mai expuși riscului.

Rezultatele QUARTZ au fost comparate cu cadrul Framingham Risk Scores, un instrument utilizat în prezent pe scară largă pentru a prezice riscul de boli de inimă, pe baza datelor de sănătate.

QUARTZ a prezis cu aproximativ 5% mai multe cazuri de accident vascular cerebral la bărbații din UK Biobank și cu 8% mai multe cazuri la femeile din UK Biobank decât cadrul Framingham.

Testul e non-invaziv și complet automatizat

Cercetătorii au spus că, deși adăugarea modelării scanării oculare la Scorurile de risc Framingham a avut doar un efect marginal asupra predicției accidentului vascular cerebral sau a atacului de cord, este o procedură mai simplă, non-invazivă, fără a fi nevoie de teste de sânge sau de măsurarea tensiunii arteriale.

Autorii studiului au scris că, întrucât imagistica retiniană este deja o practică obișnuită în Marea Britanie și SUA, „predicția riscurilor vasculometrice activată de IA este complet automatizată, cu costuri reduse, neinvazivă și are potențialul de a atinge o proporție mai mare de populația din comunitate din cauza disponibilității „pe stradă” și pentru că nu sunt necesare probe de sânge sau [măsurarea tensiunii arteriale]”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE