Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Testare medicală în sate, rezultate alarmante. 55 de oameni au aflat că suferă de diabet

O caravană medicală desfășurată timp de două luni în șapte județe a descoperit un lucru îngrijorător: peste 70% dintre cei testați sunt obezi sau supraponderali. Concluzia vine după ce Alianța Pacienților Cronici din România a testat 1.229 persoane în perioada mai - iulie, într-o caravană de testări gratuite, care a trecut prin opt localități.

45% dintre pacienții din mediul rural, predispuși să dezvolte boli cardiovasculare

45% dintre pacienții testați în mediul rural au risc crescut și foarte crescut de a dezvolta boli cardiovasculare în următorii 10 ani.

Dintre cei 1.229 de oameni testați, 113 aveau tulburări de ritm cardiac și 95 aveau afecțiuni ale arterelor inimii.

Adrian Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Nu numai că unul din trei români moare dintr-o patologie cardiovasculară, ci și faptul că în România avem de două ori mai multe decese cauzate de infarct și o patologie de trei ori mai crescută a bolilor cardiovasculare mai crescută față de ce se întâmplă la nivel european.”

Aproape jumătate dintre pacienți aveau colesterolul total mărit, cu valori de peste 200, iar dintre aceștia 72% nu fuseseră până acum diagnosticați cu hipercolesterolemie.

Medicii au testat și colesterolul LDL, care este principalul factor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare și au descoperit că la 77% dintre pacienți valorile normale erau depășite.

55 de oameni au aflat în urma testărilor că suferă de diabet

55 de oameni au aflat în urma testărilor că suferă de diabet. Două treimi dintre cei testați aveau glicemie peste 100, adică un semnal de alarmă pentru un potențial diabet.

Rodica Molnar, președinte ASCOTID: „Cred că rezultatele spun foarte mult. Nu mai trebuie să repet că s-au depistat 55 de cazuri de diabet, oameni care nu se știau bolnavi. Uite așa ne trezim noi după Covid, vorbesc de copii insulino-dependenți, ne trezim după acest Covid că avem unul, două cazuri, deci ar trebui să ne pună pe gânduri și să transmitem aceste date la Casa de Asigurări.”

Potrivit unui studiu realizat de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, în 327 de localități din mediul rural nu există medic de familie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE