Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un nou test de salivă poate detecta semnele timpurii ale cancerului oral și de gât cu o precizie de 90%

Un nou test care utilizează inteligența artificială pentru a detecta cancerul oral și de gât din mostre de salivă a fost lansat în Statele Unite, în speranța că acest dispozitiv ar putea schimba viitorul detecției cancerului oral și de gât.

Testul ar avea o acuratețe de peste 90%. Tehnologia care stă la baza testului este considerată revoluționară de către Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente, potrivit Euronews.

Aceste tipuri de cancer sunt greu de detectat

Notoriu de dificil de detectat, aceste tipuri de cancer pot rămâne adesea nediagnosticate până când ajung într-un stadiu avansat din cauza lipsei unor instrumente de diagnosticare eficiente. Asta duce la rate de supraviețuire scăzute.

Metodele actuale de depistare se bazează pe examinări vizuale și tactile de către un furnizor de servicii medicale. Ceea ce înseamnă că leziunile trebuie să crească suficient de mult până când pot fi detectate cu ochiul liber.

Doar 28% dintre pacienți primesc un diagnostic timpuriu, iar cei care primesc un diagnostic tardiv se confruntă cu o luptă prelungită cu cancerul oral.

Numai în SUA, Institutul Național de Cancer estimează că în acest an vor exista 54.000 de cazuri noi de cancer oral și 20.640 de cazuri noi de cancer esofagian.

O floră bacteriană orală diferită

În încercarea de a crea un instrument de diagnosticare mai precis pentru a ajuta pacienții cu cancer, cercetătorii de la compania de biotehnologie Viome au început să studieze modificările microbiomului.

Cercetări anterioare au arătat că persoanele cu cancer oral sau de gât au o floră bacteriană orală diferită față de persoanele care nu au cancer.

„Am colectat probe de salivă de la persoane care aveau 50 de ani sau mai mult, sau de la adulți care aveau un istoric de consum de tutun - ambii factori de risc pentru cancerele orale și de gât. Din fiecare eșantion, am extras material genetic din bacterii, ciuperci și celule cutanate”, a explicat Guruduth Bavanar, șeful departamentului Discovery, AI & Engineering de la Viome și autorul principal al studiului.

Sute de probe analizate

Oamenii de știință au folosit datele genetice din 945 de probe, dintre care 80 proveneau de la persoane cu cancer oral, iar 12 de la persoane cu cancer la gât, pentru a antrena un model de învățare automată.

Modelul a identificat 88 de modificări distincte ale expresiei genice la persoanele cu cancer oral și de gât, precum și 182 de caracteristici genetice unice ale bacteriilor găsite în probele de la aceste persoane.

Cercetătorii și-au testat apoi modelul cu restul de 230 de probe, dintre care 82 proveneau de la persoane cu cancer.

Modelul a identificat cu acuratețe 90 la sută din probele provenite de la persoane cu cancer și 95 la sută din probele provenite de la persoane fără cancer, ceea ce înseamnă că au existat rate foarte scăzute de falsuri negative sau pozitive.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE