Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oamenii de știință au dezvoltat o mască de față care poate detecta virușii din aer, inclusiv coronavirusul și gripa. Masca este capabilă să detecteze virușii chiar și în concentrații foarte mici în lichide sau gaze, relatează Euronews Next.

Ea a fost prezentată ca un sistem de avertizare timpurie care ar putea ajuta la prevenirea izbucnirii mai multor boli infecțioase. Masca este conectată la dispozitive electronice, iar semnalele sale pot fi procesate în timp real, emițând o alertă rapidă în cazul în care este detectat un virus.

„Cercetările anterioare au arătat că purtarea măștii faciale poate reduce riscul de răspândire și contractare a bolii. Așadar, am vrut să creăm o mască care poate detecta prezența virusului în aer și să alerteze purtătorul”, a declarat Yin Fang, cercetător în domeniul materialelor la Universitatea Tongji din Shanghai și autor corespondent al studiului.

El spune că masca ar funcționa deosebit de bine în spațiile închise, care sunt cunoscute ca fiind medii cu risc mai mare de transmitere a virușilor.

Cum funcționează masca?

Aceasta poate detecta virușii respiratori comuni în aer, fie în picături, fie în aerosoli, care reprezintă în mare parte modul în care se răspândesc boli precum COVID-19 sau H1N1 (cunoscută și sub numele de gripă porcină), atunci când persoanele infectate vorbesc, tușesc sau strănută. Acești viruși pot rămâne în suspensie în aer pentru o anumită perioadă de timp.

„Masca noastră ar funcționa foarte bine în spațiile cu ventilație slabă, cum ar fi lifturile sau camerele închise, unde riscul de a fi infectat este ridicat”, a declarat Fang.

Echipa de oameni de știință a conceput un mic senzor cu aptameri - un tip de molecule sintetice care pot identifica proteine unice ale agenților patogeni, la fel ca și anticorpii. Ei au folosit trei tipuri de aptameri, care pot recunoaște proteinele de suprafață ale SARS-CoV-2, H5N1 și H1N1.

Un tranzistor de pe senzorul măștii se declanșează odată ce aptamerii se leagă de proteinele țintă, trimițând o alertă pe telefonul purtătorului de mască în 10 minute. Oamenii de știință au testat masca într-o cameră închisă, pulverizând pe mască proteine de suprafață virale care conțineau doar urme de viruși.

Senzorul a detectat eșantioane cu doar 0,3 microlitri de lichid conținând proteine virale, ceea ce, potrivit lui Fang, este de 70 până la 560 de ori mai puțin decât volumul de lichid produs într-un strănut - și mult mai puțin decât volumul produs de tuse sau de vorbit.

El a adăugat că, în cazul în care apar noi virusuri respiratorii, masca ar putea fi ușor actualizată pentru a le detecta.

„În prezent, medicii s-au bazat foarte mult pe experiența lor în diagnosticarea și tratarea bolilor. Dar cu date mai bogate colectate de dispozitivele portabile, diagnosticarea și tratamentul bolilor pot deveni mai precise”, a declarat Fang.

Echipa sa speră să scurteze timpul de detectare și să crească sensibilitatea senzorului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE