Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Câte tipuri de COVID-19 lung există? Unii oameni pot avea simptome timp de aproape trei luni de la infectare

O echipă de oameni de știință de la King's College din Londra a ajuns la concluzia că există trei ”tipuri” de COVID-19 lung. Fiecare dintre acestea are propriul set de simptome.

Cercetătorii au analizat nu mai puțin de 1.459 de pacienți care trăiesc cu COVID-19 lung. Potrivit autorilor studiului ”Zoe Health”, persoanele au prezentat simptome timp de cel puțin 84 de zile după infectarea cu virusul SARS-COV-2.

Din versiunea prepublicare a studiului, dat publicității de medRxiv, reiese că persoanele care suferă din cauza unei forme de COVID-19 lung ar fi împărțite în trei grupuri principale, conform Agerpres.

Unde și cum se poate călători în Europa? Lista actualizată a regulilor COVID pentru fiecare țară europeană

Câte tipuri de COVID-19 lung există? Simptome diferite pentru fiecare în parte

În primul grup au fost incluși indivizii cu simptome neurologice, precum oboseală, gândire înceţoşată şi dureri de cap. Acestea sunt cel mai frecvent întâlnite în rândul persoanelor care s-au infectat în momentul în care tulpinile dominante de COVID-19 erau alfa și delta.

Din al doilea grup fac parte include pacienţi cu simptome respiratorii, inclusiv durere în piept şi dificultăţi de respiraţie. În cazul acestora, simptomele au fost mai frecvente precum cele din primul val de coronavirus.

Noul val COVID în Europa. Ce faci dacă ești testat pozitiv în timpul vacanței

În schimb, pacienții din ultimul grup se confruntă cu o serie de simptome, inclusiv palpitaţii cardiace, dureri musculare şi schimbări la nivelul pielii şi părului, precizează autorii studiului realizat de King's College.

Cercetătorii au constatat că aceste trei subtipuri au fost evidente în toate variantele.

"Aceste date arată în mod clar că sindromul post-COVID-19 nu este o simplă afecţiune, ci pare să aibă mai multe subtipuri", a declarat autoarea principală a studiului, dr. Claire Steves, de la King's College din Londra.

"Înţelegerea cauzelor care stau la baza acestor subtipuri poate ajuta la găsirea strategiilor de tratament. În plus, aceste date subliniază necesitatea ca serviciile de lungă durată pentru COVID-19 să încorporeze o abordare personalizată sensibilă la problemele fiecărui individ", a adăugat ea.

Dr. Liane Canas, de la aceeaşi universitate londoneză, a concluzionat că "aceste perspective ar putea contribui la dezvoltarea diagnosticului şi tratamentului personalizat pentru aceste persoane".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE