Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce se întâmplă cu vaccinurile anti-Covid cumpărate de România. Explicațiile ministrului Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că vaccinurile anti-Covid care au mai rămas sunt aruncate, pe măsură ce expiră și nu se folosesc. Acesta a mai vorbit și despre noua variantă a coronavirusului, dar și despre ce concluzii au putut fi trase în urma pandemiei de coronavirus.

Este posibil să ne strice vacanța de vară noua variantă a coronavirusului?

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Opinia mea este că nu ne va strica vacanța de vară, dar asta nu înseamnă că nu vom mai asista la creșterea infecțiilor. Sunt aproape 100.000 de cazuri pe zi în Germania și în Portugalia. Sunt multe, deși 93 la sută din populație a fost vaccinată. Sunt puține cazuri la terapie intensivă. Contribuie și nivelul înalt de vaccinare din Germania și Portugalia, dar experiența din valul cinci arată că varianta produce infecții mai ușoare.”

Este o variantă mai blândă?

Alexandru Rafila, ministru Sănătății: „Da, dar este mai contagioasă. Dar evoluția acestor virusuri așa este. Cu cât contagiozitatea crește, cu atât scade patogenitatea. La început, când se transmitea tulpina de coronavirs inițial și mortalitatea era mai mare. Mulți s-au și vaccinat. Mulți au trecut prin boală și este un alt răspuns.”

Cei trecuți prin boală și vaccinați pot gândi că au protecție suficientă în fața variantei BA.5?

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Nu, nu pot gândi acest lucru, pentru că există cazuri, știu și medici colegi care erau vaccinați cu trei doze și făcuseră și infecția. S-au infectat cu varianta Omicron. Din păcate, imunitatea după boală și chiar imunitatea combinată, boală și vaccinare, în cazul acestei tulpini nu oprește infecția, dar, în general, cazurile au un tablou clinic mai puțin sever.”

Ministrul a mai explicat că „vom vedea dacă vom avea la dispoziție o nouă variantă de vaccin adaptată Omicron.”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Să putem beneficia de acest vaccin și cine consideră necesar din categoriile vulenrabile, cu boli cronice, să își administreze o doză de vaccin.”

Susțineți renegocierea contractelor pentru vaccin?

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Noi am făcut doar propuneri. Există o scrisoare semnată de 10 state membre. Am semnat scrisoarea, care propune variante, inclusiv renegocierea contractelor, în sensul prelungirii pe termen mare a livrărilor. Așa, dacă se ajunge la o vaccinare sezonieră, de tip antigripal, mai ales pentru cei vulnerabili, să beneficiem și noi de aceste vaccinuri. Dacă nu sunt utilizabile, gândiți-vă la eficiență, cu ce s-a întâmplat acum doi ani, să arunci acum cantități mari. E vorba și de încrederea populației și e periculos și pentru copii.

Anul acesta ar risca România să arunce vaccinuri?

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „E chiar probabil. Noi avem opt milioane. Le aruncăm pe toate, pe măsură ce expiră și nu se folosesc. Noi am vândut la început de an 7,5 milioane de doze și acum nu mai putem nici să le vindem, nici să le donăm. Mecanismul care dona la state mai puțin bogate acum nu mai primește vaccinuri nici ca donație, pentru că nu mai există solicitări.”

După doi ani, azi ce lecție ați putea spune că ați învățat datorită sau din cauza pandemiei?

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Prima lecție învățată la sfârșit de 2021 este că avem nevoie de servciii medicale ambulatorii, care să ofere rapid acces la diagnostic și la tratament, ca oamenii să meargă la primele momente ale infecției la medic și asta a scăzut cazurile grave și a scăzut de patru ori mortalitatea între valul patru și valul cinci. Asta ar trebui să ținem minte și pentru alte boli. Dezvoltarea serviciilor ambulatorii este esențială. Am dublat testarea și asta s-a văzut în România. Nu este meritul meu, ci al unei echipe. Le mulțumesc tutor și celor din DSP-uri și celor care au tratat pacienți și medicilor de familie. Un alt lucru învățat este că atunci când introducem restricții care afectează grav toată economia și social, ca închiderea școlilor făcută intempestiv și nejustificat, este că măsurile de reducere a activității trebuie secvențiale, pregătite din timp și ele trebuie să țină cont de capacitatea sistemului de sănătate de a gestiona problema, nu de incidență. Această abordare ține viața socială și evită traumele cu care s-au confruntat copiii noștri, cu efecte în plan educativ și emoțional.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE