Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Unde și cum se poate călători în Europa? Lista actualizată a regulilor COVID pentru fiecare țară europeană

Publicat de: Euronews

Majoritatea țărilor au impus restricții de călătorie în încercarea de a controla răspândirea COVID-19. Însă, odată cu prevalența variantei Omicron - care se provoacă forme mai blânde de boală și se răspândește mult mai ușor - multe state au făcut modificări importante ale regulilor, inclusiv în privința măsurilor de intrare în țară.

Regulile de călătorie pentru fiecare țară din Europa sunt disponibile aici.

Lista țărilor europene fără restricții de călătorie

Italia a renunțat la „starea de urgență” pe 31 martie, dar și-a prelungit restricțiile de călătorie până pe 30 aprilie. 

Suedia a eliminat interdicția de intrare pentru călătorii din afara UE începând cu 1 aprilie.

Totodată, și Letonia s-a alăturat listei tot mai mari de țări europene fără restricții, printre care se numără Danemarca, Olanda, Norvegia și Polonia.

Mai multe detalii despre valabilitatea certificatului digital anti-Covid în UE găsiți aici.

Albania

Măsurile de limitare a COVID-19 rămân în vigoare, inclusiv interdicția de circulație pe timpul nopții între orele 23:00 la 6:00 și obligativitatea folosirii măștilor de protecție în interior și în mijloacele de transport în comun.

Toate frontierele terestre sunt deschise și nu există restricții de circulație în țară.

Toți cetățenii străini cu vârsta de peste 6 ani trebuie să aibă la intrarea în țară doar unul dintre următoarele documente:

  • o dovadă de vaccinare;
  • un test PCR negativ efectuat cu mai puțin de 72 de ore înainte de sosire;
  • un test rapid de antigen efectuat cu mai puțin de 48 de ore înainte de sosire;
  • sau dovada că ați avut COVID-19 în ultimele șase luni.
  • Mai multe informații găsiți aici.

Andora

Pentru a ajunge în Andorra este necesar să treceți fie prin Spania, fie prin Franța, așa că, înainte de a vă planifica călătoria, verificați și restricțiile de călătorie impuse de aceste țări.

Călătoriile spre și dinspre această țară sunt deschise. Însă, măștile sunt în continuare necesare în spațiile interioare. Andorra cere, de asemenea, să se respecte distanța socială.

Călătorii care intenționează să rămână în Andorra pentru mai mult de trei nopți trebuie să prezinte:

  • un certificat de vaccinare,
  • un rezultat negativ al testului PCR sau al testului rapid / sau
  • dovada că au trecut prin boală.
  • Mai multe informații aici .

Austria

Certificatul digital COVID al UE este valabil în Austria. Acesta permite călătoriile fără restricții în toate țările UE și în Spațiul Economic European, în urma unei dovezi de vaccinare și a unui test COVID negativ.

Pentru a intra în țară este necesar unul dintre cele trei documente:

  • un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore;
  • un certificat de vaccinare sau;
  • dovada trecerii prin boală.

Dacă călătoriți dintr-o țară care nu se află pe lista „verde” a Austriei, va trebui să completați un formular de autorizare prealabilă a călătoriei.

În prezent, restaurantele funcționează până miezul nopții. Barurile și cluburile s-au redeschis și ele din 5 martie.

Toate restricțiile interne COVID-19 au fost ridicate la 5 martie.

  • Mai multe detalii, aici.

Belarus

Deplasările în Belarus ar trebui evitate, din cauza riscului de aplicare arbitrară a legilor locale și din cauza conflictului armat dintre Rusia și Ucraina.

Este încă posibil să călătoriți în Belarus pe calea aerului, cu anumite restricții, dar călătoriile terestre pentru agrement sunt în prezent interzise.

  • Mai multe informații aici.

Belgia

În Belgia este valabil certificatul digital COVID al UE. Autoritățile belgiene au relaxat restricțiile interne COVID-19 începând cu 7 martie. Nimeni nu va mai fi nevoit să prezinte un certificat COVID valabil pentru accesul în baruri, restaurante și cafenele.

 Site-ul oficial al guvernului este cea mai bună sursă de informații cu privire la normele în vigoare.

Măștile nu mai sunt necesare în aer liber, dar rămân obligatorii în spațiile închise, cum ar fi magazinele, lăcașurile de cult și mijloacele de transport în comun.

  •  Mai multe informații aici.

Bosnia și Herțegovina

Bosnia-Herțegovina este deschisă turiștilor, cu condiția ca aceștia să prezinte un rezultat negativ al PCR, eliberat cu cel puțin 48 de ore înainte de călătorie, sau o dovadă de vaccinare.

Oamenii trebuie să poarte măști în spațiile publice exterioare și interioare și în mijloacele de transport în comun.

  • Poliția de frontieră din Bosnia și Herțegovina publică aici actualizări periodice privind călătoriile.

Bulgaria

În Bulgaria este valabil certificatul digital COVID al UE. Multe țări din UE se află acum pe lista roșie a Bulgariei, existând cerințe suplimentare pentru intrare.

Pentru a monitoriza situația călătoriilor din străinătate, Bulgaria aplică un sistem de coduri de culori. De exemplu, există o categorie „roșu închis”, cu cerințe mai stricte pentru intrare.

Pentru a intra în Bulgaria este necesar un test PCR COVID-19 negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de călătorie. 

Nu există restricții privind călătoriile între orașe și nu mai există puncte de control ale poliției.

Sectorul de agrement și de divertisment este fie blocat, fie funcționează la capacitate redusă.

Cehia

Este valabil certificatul digital COVID UE.

Toți călătorii sunt obligați să completeze formularul de localizare a pasagerilor și să îl prezinte la sosire.

  • Republica Cehă separă țările în categorii cu cerințe de intrare diferite, listele complete sunt disponibile aici.

Cipru

Este valabil certificatul digital COVID al UE.

Cipru nu mai solicită călătorilor complet vaccinați să efectueze un test înainte de sosirea în țară.

Călătorii nevaccinați din țările de pe „lista roșie”, pe care sunt incluse majoritatea statelor membre UE, trebuie să se supună unor cerințe duble de testare pentru a intra în Cipru. Astfel:

  • Toți călătorii care au împlinit 12 ani trebuie să efectueze un test PCR la sosirea pe aeroportul din Cipru, care trebuie plătit de către pasager. În cazul în care testul este pozitiv, turiștii trebuie să rămână izolați și vor primi instrucțiuni din partea Ministerului cipriot al Sănătății.
  • Turiștilor li se poate cere să facă un alt test rapid COVID la 72 de ore după sosire. Acesta va fi gratuit pentru toți pasagerii care prezintă biletul de călătorie. Persoanele care au făcut doza booster sunt scutite de acest test.

De asemenea, în Cipru funcționează un „SafePass” pentru accesul în spațiile publice, unde este obligatorie purtarea măștilor de protecție.

De pe data de 11 11 aprilie, acest „SafePass” va fi necesar pentru accesul în restaurante și pentru cei care intră în unitățile sanitare, în căminele pentru persoane în vârstă și în centrele medicale. De asemenea, va fi necesar pentru lucrătorii din domeniul sănătății.

Începând cu 18 aprilie, listele de clasificare a țărilor pe culori vor fi eliminate, iar călătorii vaccinați nu vor mai fi obligați să dețină un CyprusFlightPass.

Persoanele care nu au fost vaccinate sau care nu au booster vor trebui să prezinte în continuare un test PCR negativ (efectuat în ultimele 72 de ore) sau un test rapid (efectuat în ultimele 24 de ore).

  • Mai multe informații aici.

Croația

Este valabil certificatul digital COVID al UE.

Toți cetățenii care provin dintr-o țară din UE/SEE aflată pe „lista verde” pot intra în Croația, dacă prezintă un test PCR negativ efectuat cu 48 de ore înainte de plecare sau un certificat de vaccinare.

Dacă nu sunt prezentate niciunul dintre documentele de mai sus, călătorii trebuie să stea șapte zile în izolare la sosirea în Croația. Perioada de izolare poate fi scurtată după efectuarea unui test PCR al cărui rezultat să fie negativ.

  • Mai multe informații aici.

Danemarca

În Danemarca nu mai există restricții de călătorie pentru turiștii străini. Începând cu 29 martie, nici măcar persoanele nevaccinate nu mai trebuie să prezinte un test înainte de sosire.

Cu toate acestea, regulile pot fi reintroduse însă pentru țările cu risc ridicat.

Elveția

Recunoaște certificatul digital COVID al UE.

Călătorii vaccinați și cei trecuți prin boală nu mai sunt obligați să efectueze un test PCR înainte de călătorie.

Persoanele care sosesc din afara spațiului Schengen nu au voie să intre în țară, cu excepția cazului în care vin la muncă sau au motive excepționale.

Călătorii nevaccinați care se califică totuși pentru a intra în țară vor trebui în continuare să facă un test înainte de a veni în țară, dar nu vor trebui să-l repete și după sosire.

Regulile sunt diferite dacă sunteți doar în tranzit în Elveția.

  • Mai multe informații, vedeți aici.

Estonia

Este valabil certificatul digital COVID al UE.

Persoanele care vin dintr-o țară din UE/SEE cu o rată de infecție mai mare de 150 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile vor fi nevoiți să stea în carantiă pentru 10 zile.

Documentele de călătorie și simptomele medicale sunt verificate la frontiere.

Finlanda

Este valabil certificatul digital COVID al UE.

Finlanda a renunțat la testarea înainte de sosire pentru vizitatorii complet vaccinați din afara UE și a spațiului Schengen.

Vizitatorii din țările care nu fac parte din UE și din spațiul Schengen vor trebui să prezinte dovada unei vaccinări complete sau dovada că au trecut prin boală în ultimele șase luni.

Poliția de frontieră finlandeză oferă sfaturi privind traficul transfrontalier prin telefon și e-mail.

  • Serviciul este disponibil în limbile finlandeză, suedeză și engleză în zilele lucrătoare, între orele 8.00 și 16.00, la numărul de telefon +358 295 420 100. Întrebările pot fi trimise, de asemenea, prin e-mail la adresa rajavartiolaitos@raja.fi.
  • Mai multe informații aici.

Franța

Se aplică certificatul digital COVID al UE.

Începând cu 12 februarie, Franța nu mai solicită călătorilor complet vaccinați să prezinte un test COVID-19 negativ.

Vizitatorii nevaccinați din UE trebuie să prezinte un test negativ efectuat cu 24 de ore înainte de călătorie. Vizitatorii nevaccinați din țările aflate pe lista portocalie a Franței vor trebui în continuare să prezinte un motiv întemeiat pentru a călători în această țară.

În prezent, Franța a eliminat obligativitatea de a prezenta un pașaport COVID pentru intrare în majoritatea localurilor și la evenimente. Așadar, începând cu 14 martie, locuri precum restaurantele, barurile, cluburile de noapte, cinematografele, teatrele, stadioanele și expozițiile au acces liber, fără a fi nevoie de o dovadă de vaccinare.

  • Mai multe informații aici.

Germania

Este valabil certificatul digital COVID al UE.

Germania cere un „certificat verde” pentru intrarea în spațiile publice.

Turiștii britanici care sunt complet vaccinați pot intra în Germania și trebuie doar să prezinte permisul digital COVID. Turiștii nevaccinați trebuie să prezinte un test COVID negativ.

Călătorii care intră în țară trebuie să completeze un formular de înregistrare digitală înainte de a călători și trebuie să aibă dovada unei vaccinări complete sau a unui test COVID negativ. Detalii complete aici.

Toate țările au ost scoase de pe lista Germaniei cu grad ridicat de risc, începând cu data de 3 martie. Astfel, călătorii, indiferent de țara lor de origine, pot intra în Germania fără a fi vizați de reguli de intrare suplimentare, cum ar fi testarea prealabilă și cerințe de carantinare.

  • Aflați mai multe detalii aici.

Grecia

Este valabil certificatul digital COVID al UE.

Vizitatorii vaccinați nu mai sunt nevoiți să completeze un formular de localizare a pasagerilor (PLF) înainte de a intra în țară începând din 15 martie.

Călătorii complet vaccinați nu mai trebuie să prezinte dovada unui test COVID-19 negativ pentru a intra în Grecia.

Călătorii nevaccinați vor avea în continuare nevoie de un test PCR negativ efectuat în termen de 72 de ore înainte de sosire sau de un test rapid antigen efectuat cu 24 de ore înainte.

Plajele sunt deschise, dar oamenii trebuie să păstreze distanța.

Măștile trebuie purtate în toate locurile publice închise.

Irlanda

Este valabil certificatul digital COVID al UE.

Călătorii care intenționează să intre în Irlanda nu mai au resticții de intrare, însă doar persoanele care sunt complet vaccinate sau care au dovada trecerii prin boală în ultimele șase luni vor putea să intre în spații închise din industria ospitalității.

  • Mai multe informații aici.

Italia

Este valabil certificatul digital COVID al UE.

Italia a renunțat la starea de urgență la sfârșitul lunii martie, dar guvernul a decis să prelungească restricțiile de călătorie până la 30 aprilie.

Turiștii complet vaccinați trebuie să prezinte doar dovada de vaccinare; în caz contrar, este necesar un test COVID negativ.

Începând cu 1 mai, cel mai probabil nu va mai fi necesară utilizarea măștilor în spațiile închise sau în transportul public.

  • Mai multe informații aici.

Islanda

Acceptă certificatul digital COVID al UE.

Începând cu 25 februarie, Islanda a renunțat la toate restricțiile, interne și la frontieră. Acest lucru înseamnă că nu se va aplica nicio restricție la frontieră și că toți pasagerii vor putea intra în Islanda, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați.

  • Mai multe informații aici.

Kosovo

Toți călătorii care sosesc în Kosovo trebuie să facă dovada vaccinării fie trei doze de vaccin COVID-19, fie dovada a două doze și un test PCR negativ efectuat în termen de 48 de ore de la sosire.

Personalul medical este prezent la punctele de trecere a frontierei și este posibil să fiți supus unui control medical, în special dacă prezentați simptome de COVID-19.

  • Mai multe informații aici .

Letonia

Este recunoscut certificatul digital COVID al UE.

Toți călătorii sunt acum bineveniți în Letonia, indiferent de statutul de vaccinare și fără a fi nevoie să efectueze un test Covid.

Ministerul Transporturilor a declarat că se vor aplica restricții celor care vin din zonele cu risc ridicat, dar în prezent nu există țări pe această listă.

Liechtenstein

Certificatul digital COVID al UE este valabil.

În cea mai mare parte, industria turismului funcționează, iar în spațiile publice se aplică măsurile COVID-19 obișnuite, cum ar fi purtarea măștilor și distanțarea socială.

  • Liechtenstein urmează sfaturile de călătorie ale Elveției, iar informații despre călătorii în ambele țări pot fi găsite aici.

Lituania

Funcționează certificatul digital COVID al UE.

Călătorii din UE, Regatul Unit, Elveția, Andorra, Monaco, Vatican și San Marino nu mai au nevoie de un test pentru a intra în Lituania, indiferent de statutul lor de vaccinare sau dacă au trecut prin boală. Pasagerii din aceste țări nu mai trebuie să completeze nici formularul special.

Cu toate acestea, testele PCR pentru cetățenii nevaccinați ai țărilor terțe sunt în continuare necesare.

Cetățenii străini din țările terțe, cu excepția celor enumerate mai sus, trebuie să completeze un formular de înregistrare online cu cel puțin 24 de ore înainte de a începe călătoria spre Lituania.

  • Mai multe informații aici.

Luxemburg

E valabil certificatul digital COVID al UE.

Cetățenii din țări terțe nu au voie să vină în Luxemburg din motive neesențiale - această regulă va rămâne în vigoare până la 30 iunie. Prin „cetățeni ai țărilor terțe” se înțeleg cetățenii din afara Uniunii Europene/Schengen, San Marino, Andorra, Monaco și Vatican.

Luxemburgul cere un „permis verde” pentru accesul în spațiile publice.

Nu există obligația de a intra în carantină la intrarea în Luxemburg. Cu toate acestea, dacă nu aveți dovada unui test negativ sau dacă nu vă supuneți unui test rapid de antigen la aeroport (care costă 10 euro), va trebui să vă autoizolați timp de 14 zile sau până când puteți prezenta un test negativ.

Macedonia de Nord

Frontierele sunt deschise în Macedonia de Nord. Barurile, restaurantele și cafenelele sunt deschise, cu măsuri de distanțare socială și măsuri suplimentare de igienă. La fel, magazinele și sectorul serviciilor. 

Malta

E valabil certificatul digital COVID al UE.

Toți pasagerii trebuie să completeze un formular de localizare înainte de a călători în Malta.

Malta păstrează sistemul „semafor”, care determină restricțiile impuse celor care sosesc în funcție de regiunea din care vin. În prezent, nu există încă nicio țară pe lista verde. Cei care sosesc din țările aflate pe lista roșie trebuie să prezinte un certificat de vaccinare recunoscut. Până la 11 aprilie, în cazul în care nu se prezintă un certificat de vaccinare, se vor efectua teste la sosire și se va trece în carantină.

Călătoriile din țările aflate pe lista „roșu închis” sunt posibile numai cu autorizația autorităților de sănătate publică.

Mai multe informații aici.

Marea Britanie

Regatul Unit a eliminat toate restricțiile de călătorie pentru persoanele care sosesc din alte țări de pe 18 martie.

Călătorii nu mai sunt obligați să completeze formularul de localizare a pasagerilor (PLF) sau să prezinte un rezultat negativ la sosirea în Marea Britanie.

De asemenea, persoanele nevaccinați nu mai trebuie să-și facă un test înainte de plecarea spre Marea Britanie. 

Măștile nu mai sunt obligatorii în localurile din Marea Britanie, deși în unele locații și forme de transport în comun s-ar putea să vi se ceară în continuare să le purtați.

  • Regulile de călătorie în și din Țara Galilor sunt disponibile aici.
  • Regulile de călătorie în și din Scoția sunt disponibile aici.
  • Regulile de călătorie în și din Irlanda de Nord sunt disponibile aici.
  • Mai multe informații despre călătoriile în Marea Britanie sunt disponibile aici.

Moldova

Și Moldova a ridicat restricțiile de călătorie, ceea ce înseamnă că nu mai este necesar niciun certificat COVID, test sau alt document pentru a intra în țară.

Monaco

Principatul Monaco este deschis pentru turiști și urmează sistemul UE de clasificare a țărilor pentru a determina restricțiile la sosire.

Vizitatorii trebuie să prezinte un test PCR negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte de sosire. În absența unui test negativ, se intră în carantină.

  • Mai multe informații aici.

Muntenegru

Pentru a intra în țară este necesar unul dintre cele trei documente:

  • dovada unui test PCR negativ efectuat cu 72 de ore înainte de călătorie
  • dovada trecerii prin boală
  • dovada vaccinării complete cu un vaccin aprobat de UE.

Persoanele care sosesc în Muntenegru fără niciuna dintre cele trei variante de mai sus vor trebui să se izoleze timp de 14 zile.

Norvegia

Este valabil certificatul digital COVID al UE.

Norvegia a eliminat toate cerințele de testare obligatorie la frontierele sale.

Toți cei care călătoresc în această țară trebuie totuși să completeze un formular de înregistrare online înainte de sosire.

Măștile sunt recomandate în spațiile publice pentru toți cei cu vârsta de peste 12 ani, cu excepția cazurilor motivate medical.

  • Mai multe informații aici.

Olanda

Este valaibil certificatul digital COVID al UE.

Țările de Jos au eliminat regulile de intrare pentru toți călătorii începând cu 23 martie. Mai multe informații aici.

Măștile nu mai sunt obligatorii în majoritatea spațiilor publice sau în trenuri, dar sunt în continuare necesare în avioane și în aeroporturi.

  • Pentru cei aflați în tranzit, mai multe informații aici.
  • Mai multe informații aici.

Polonia

Este valabil certificatul digital COVID al UE.

La 28 martie, Polonia a eliminat toate regulile de intrare atât pentru călătorii din UE, cât și pentru cei din afara UE.

În prezent, măștile sunt obligatorii doar în spitale și în unitățile sanitare.

  • Mai multe informații aici.

Portugalia

Este valabil certificatul digital COVID al UE.

Călătoriile din țările din afara UE/SEE (cu excepția Regatului Unit și a altor câteva țări) sunt permise numai în scopuri esențiale.

Intrarea în restaurante, baruri, cluburi, locuri turistice și locuri de cazare se face fără restricții.

Măsuri similare sunt valabile și în Azore și Madeira. Călătorii care călătoresc în Madeira nu mai trebuie să prezinte documentele de călătorie COVID-19.

  • Mai multe informații aici.

România

Este valabil certificatul digital COVID al UE.

Toate restricțiile de călătorie impuse din cauza COVID-19 nu se mai aplică la intrarea în România, începând cu 9 martie.

Persoanele care călătoresc în România sunt scutite de prezentarea unui test negativ făcut înainte de plecare, la sosire sau după sosire, precum și a unei dovezi de vaccinare..

De asemenea, România a eliminat cerința privind formularul de localizare a pasagerilor.

Hotelurile, pensiunile și alte unități de cazare turistică sunt deschise, cu măsuri de prevenție COVID-19.

Muzeele, siturile culturale și atracțiile turistice sunt deschise, la fel restaurantele, cafenelele și cluburile.

Masca este recomandată în spații publice aglomerate.

  • Mai multe informații aici.

Rusia

Deplasările în Rusia ar trebui evitate, din cauza indisponibilății zborurilor pentru întoarcerea în Europa și a volatilității crescute a economiei rusești.

La 24 februarie 2022, Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei, care este în curs de desfășurare, și a interzis intrarea pe teritoriul ei pentru cetățenii țărilor „neprietenoase”.

  • Mai multe informații  aici.

San Marino

Este recunoscut certificatul digital COVID al UE.

Dacă veniți în San Marino prin Italia, va trebui să verificați sfaturile de călătorie din Italia înainte de a pleca.

Restaurantele, barurile, cafenelele și alte facilități de agrement sunt deschise, cu măsuri de distanțare socială și cu cerințe privind utilizarea măștilor.

  • Mai multe informații aici . 

Serbia

Persoanele care sosesc în Serbia trebuie să prezinte un test PCR negativ efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de plecare, un certificat de vaccinare sau dovada trecerii prin boală. În lipsa acestora, se aplică o carantină de 10 zile.

De asemenea, călătorii care sosesc din țări cu risc ridicat trebuie să se autoizoleze și să facă testele obligatorii în termen de 24 de ore și după 7 zile de la sosire. De asemenea, aceștia vor trebui să se înregistreze pe portalul e-Sănătate al Serbiei.

Restaurantele, cafenelele și barurile au voie să servească clienții în spațiile exterioare și în interior la capacitate redusă.

  • Mai multe informații aici.

Slovacia

Este valabil certificatul digital COVID al UE.

În prezent, călătorii din Regatul Unit au voie să intre doar dacă sunt complet vaccinați.

De asemenea, călătorii vor trebui să își înregistreze sosirea prin intermediul unui formular online.

  • Mai multe informații aici.

Slovenia

În Slovenia este valabil certificatul digital COVID al UE.

Slovenia a renunțat la toate restricțiile interne și la frontieră. Asta înseamnă că nu se aplică nicio restricție la frontieră și toți pasagerii vor putea intra, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați.

Restricțiile COVID-19 variază, în schimb, în funcție de municipalități.

  • Mai multe informații aici.

Spania

Este valabil certificatul digital COVID al UE.

Testele antigen sunt acum acceptate în locul PCR pentru călătorii din țările aflate pe lista zonelor de risc - inclusiv Franța și Germania -, în timp ce pentru zonele cu incidență scăzută nu este necesară testarea.

Persoanele care vin din Marea Britanie trebuie să prezinte dovada că sunt complet vaccinați. Acestea trebuie să facă dovada vaccinării cu a doua doză cu cel 14 zile înainte de sosire.

Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt scutiți, dacă călătoresc împreună cu un adult. Această regulă se aplică în întreaga Spanie, inclusiv în Insulele Canare și Baleare.

Dacă ultima vaccinare a avut loc cu mai mult de 270 de zile în urmă, veți avea nevoie, de asemenea, de doza booster pentru a intra în țară, altfel veți fi considerat nevaccinat.

  • Mai multe informații aici.

Suedia

Recunoaște certificatul digital COVID al UE.

Suedia a renunțat la toate regulile de intrare pentru călătorii din afara UE începând cu 1 aprilie. Acest lucru înseamnă că călătorii nu vor mai trebui să prezinte certificate de vaccinare și de testare la intrarea în țară.

Unele recomandări temporare pentru persoanele nevaccinate sunt încă în vigoare, inclusiv evitarea mediilor interioare aglomerate.

  • Mai multe informații aici.

Turcia

Pentru a intra în țară persoanele care au peste 12 ani trbuie să:

  • facă dovada unui test PCR negativ în termen de 72 de ore de la sosire
  • a unui test antigen în termen de 48 de ore
  • sau să fie vaccinați complet.

Toți cei care sosesc vor fi supuși unui control medical pentru depistarea simptomelor de COVID, inclusiv verificarea temperaturii, și li se poate cere să efectueze un test PCR aleatoriu la sosire.

Serviciile publice și de ospitalitate sunt deschise.

Este obligatorie purtarea măștii.

Ucraina

Călătoriile în Ucraina nu sunt recomandate în prezent din cauza conflictului în curs de desfășurare. Pentru mai multe informații, consultați ghidul de călătorie în străinătate al țării dumneavoastră.

Ungaria

Este valabil certificatul digital COVID al UE.

Regulile de distanțare socială nu mai sunt în vigoare, dar oamenii trebuie să poarte măști de protecție în spitale și în instituții sociale. De asemenea, acestea trebuie purtate și în mijloacele de transport în comun.

Nu mai sunt în vigoare interdicții de circulație. Magazinele și furnizorii de servicii funcționează în mod normal.

  • Mai multe informații aici.

Vatican

Orașul Vatican și-a redeschis porțile pentru turiști în urma relaxării restricțiilor de călătorie impuse de Italia.

  • Mai multe informații, aici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE