Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noul val COVID în Europa. Ce faci dacă ești testat pozitiv în timpul vacanței

Publicat de: Mirabela Vasile

E sezonul vacanțelor în Europa, iar ultimul val de COVID își face simțită prezența. Turiștii care sosesc sau călătoresc în Europa sunt avertizați cu privire la probabilitatea tot mai mare de a contracta virusul, în special atunci când vizitează puncte turistice aglomerate.

Dar cu restricțiile eliminate în majoritatea țărilor, este dificil să știi ce trebuie să faci dacă iei COVID în țara de origine și mai ales în străinătate.

Ce trebuie să faci dacă iei COVID în timpul vacanței

Franța

Există încă restricții COVID pentru această țară . Călătorii care vin, trebuie să fie complet vaccinați și să prezinte dovada vaccinării, în timp ce călătorii nevaccinați trebuie să prezinte un test PCR negativ, efectuat în ultimele  72 de ore, sau un test antigen efectuat în 48 de ore. Copiii cu vârsta de până la 11 ani sunt scutiți de restricțiile de călătorie din Franța.

Franța încă cere pasagerilor să completeze un formular de localizare a pasagerilor (PLF) UE .

Ministerul francez al Sănătății a renunțat recent la obligativitatea de a purta măști de protecție. Dar, în urma creșterii recente a COVID-19, acum este recomandat să purtați mască în transportul public și în locurile aglomerate. Dacă sunteți testat pozitiv pentru coronavirus în Franța, regulile de autoizolare diferă în funcție de starea voastră.

Dacă sunteți complet vaccinat sau dacă ați avut COVID-19 în ultimele patru luni, trebuie să vă autoizolați timp de șapte zile, începând cu prima zi a simptomelor sau șapte zile de la data rezultatului pozitiv al testului. Dacă obțineți un rezultat negativ al testului PCR sau antigen (supravegheat, nu autoadministrat) în ziua a cincea și nu ați prezentat niciun simptom în ultimele 48 de ore, vă puteți încheia carantina.

Aceste reguli de izolare se aplică și copiilor sub 12 ani, indiferent de statutul lor de vaccinare.

Dacă sunteți nevaccinat sau parțial vaccinat sau nu ați contractat COVID în ultimele patru luni, trebuie să vă autoizolați timp de 10 zile. Perioada poate fi redusă la șapte zile, dacă obțineți un rezultat negativ al testului PCR sau antigen.  În Franța , testele COVID sunt disponibile în majoritatea farmaciilor și în centrele de testare.

Italia

Nu există restricții de intrare în țară. Vizitatorii din toate țările au voie să vină în Italia fără a fi necesar să prezinte dovada vaccinării sau un test negativ. Cu toate acestea, călătorii din Italia ar trebui să rețină că măștile de protecție FFP2 sunt încă obligatorii în transportul public, cum ar fi avioanele, trenurile și autobuzele. De asemenea, sunt obligatorii.

Italia are unele dintre cele mai stricte reguli de carantină din Europa.

Dacă aveți simptome sau credeți că ați contractat COVID, ministerul italian al sănătății îi sfătuiește pe vizitatori să se autoizoleze la unitățile de cazare și să contacteze un medic, linia telefonică națională COVID (1500) a Italiei sau o linie de asistență regională.

Cei fără simptome pot face teste în aeroporturile, farmaciile, laboratoarele și centrele de testare din Italia.

Dacă sunteți testați pozitiv, trebuie să vă autoizolați timp de șapte zile dacă sunteți complet vaccinat sau ați avut COVID în ultimele 120 de zile. Dacă nu, perioada de izolare se prelungește la 10 zile. În ambele cazuri, trebuie să nu aveți simptome. De asemenea, trebuie să vă testați negativ pentru COVID cu un test molecular (PCR) sau rapid antigen în ultima zi de izolare.

Portugalia

Călătorii care sosesc în Portugalia din străinătate nu mai sunt obligați să prezinte dovada vaccinării sau un test COVID negativ pentru a intra în țară.

Vizitatorii trebuie să rețină că măștile de protecție sunt încă obligatorii în transportul public, inclusiv în taxiuri, precum și în spitale și farmacii. Copiii cu vârsta de până la 9 ani sunt scutiți.

Spania

Nu există restricții privind intrarea în Spania, pentru turiștii din țările UE. Călătorilor nu li se cere să prezinte dovada vaccinării sau un test COVID negativ.

Vizitatorii care sosesc în Spania din afara UE sau din zona Schengen trebuie să prezinte dovada vaccinării, recuperării sau un rezultat negativ al testului.

Reglementările spaniole privind coronavirusul sunt relativ relaxate. Vizitatorii care contractează COVID în timp ce se află în țară și sunt asimptomatici sau au simptome ușoare nu mai trebuie să se autoizoleze. Li se recomandă totuși să poarte o mască de protecție timp de 10 zile în spațiile publice interioare, precum și în aer liber, dacă distanțarea socială nu poate fi menținută și în transportul public. De asemenea, li se cere să mențină distanțarea socială timp de cel puțin o săptămână.

Marea Britanie

Călătorii care sosesc în Marea Britanie nu trebuie să facă un test de coronavirus sau să prezinte dovada vaccinării.

Marea Britanie a eliminat aproape toate restricțiile legate de COVID. Vizitatorii care au simptome sau contractă COVID nu sunt obligați să se autoizoleze. Cu toate acestea, autoritățile sanitare recomandă să evitați contactul cu alte persoane timp de cinci zile. Cei cu vârsta de până la 18 ani ar trebui să stea acasă trei zile.

Germania

În prezent, nu există restricții de intrare pentru cei care doresc să viziteze Germania. Călătorii nu trebuie să prezinte dovada vaccinării sau un test negativ.

Deși există puține reglementări privind această problemă în Germania, autoritățile au avertizat că numărul tot mai mare de cazuri poate însemna că purtarea măștii va deveni din nou obligatorie în mai multe situații.

Măștile de față FFP2 sunt în prezent obligatorii în transportul public, în spitale și în centrele medicale. Dacă dezvoltați simptome de COVID în timpul călătoriei în Germania, ar trebui să contactați un medic sau să sunați la linia fierbinte la 116 117. Dacă testul este pozitiv, trebuie să vă autoizolați timp de cel puțin cinci zile. După aceasta, puteți părăsi carantină imediat ce ați testat negativ pentru virus.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE