Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot mai multe persoane, afectate de alergii. Se aproximează ca jumătatea din populația Europei va fi alergică

Unul din trei copii și unul din patru adulți suferă de rinită alergică, anunță Societatea Română de Alergologie. În următorii ani, specialiștii prognozează că jumătate din populația Europei va suferi de o alergie. Poluarea, schimbările climatice și alimentația sunt principalele cauze declanșatoare ale acestor reacții ale organismului.

Oamenii, nevoiți să plece din țara

Anamaria este alergică la ambrozie. Afecțiunea s-a declanșat acum șapte ani, imediat după ce a născut. Atunci a stat închisă în casă două luni și a fost nevoită să-și schimbe stilul de viață să poată respira. Pentru ea, a fost ca în starea de urgență de la începutul pandemiei. Nu a ieșit deloc, nu a putut alăpta copilul abia născut o perioadă.

„Când am plecat la spital, mi s-a administrat cortizon foarte mult, eu alăptam și a trebuit sa întrerup alăptarea. Toată nebunia aia care, de fapt, era în spatele acestei întâmplări, știi, a fost destul de cruntă. Și a doua zi dimineață l-au chemat pe soțul meu și l-au întrebat: <Puteți să plecați din țară?> A fost un șoc pentru noi,” a explicat Anamaria Chiorean, scriitor.

Pentru că în România nimeni nu a făcut nimic împotriva ambroziei, Anamaria a luat o decizie extremă: în fiecare vară a plecat din țară, până când copilul a intrat la școală. Tratamentul o costă lunar 300 - 400 de lei. Legea care ar trebui să îi protejeze pe oamenii cu alergii, nu poate fi aplicată, cu toate că fost publicată în Monitorul Oficial anul trecut în luna ianuarie, pentru că nu există norme de aplicare.

„Există o lege promulgata in Romania în 2021, legea patru, care asigură tot ce înseamnă diagnosticul și tratamentul și îngrijirea pacientului alergic. Este o lege extrem de generoasă, încercăm să facem norme de aplicare și dacă ele vor exista, acolo se specifică și acest fapt: diagnosticul lor trebuie să fie compensat,” a explicat prof. dr. Carmen Panaitescu-Bunu, președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică.

Numărul oamenilor afectați de alergii, în creștere

Dan este alergic la polen, praf, ambrozie, chiar și la unele alimente. A descoperit această sensibilitatea acum șase ani, când într-o primăvară a crezut că a răcit și tratamentul medicamentos nu a avut efect. Alergiile i-au afectat munca și viața personală.  Ne-a povestit că nu de puține ori oamenii intră în alertă când văd că nu se mai oprește din strănutat.

„Prima oară este panică, când mă văd că strănut și fac ca toate cele, după aceea, când le explic că nu au de ce să-și facă griji, că e vorba doar de alergii și cunosc simptomele și astea, este un fel de scepticism. Oricât de mult mi-aș fi suflat nasul, nu reușeam să termin vreodată, am avut niște zile în care efectiv simțeam că mi se umflă capul, că îmi explodează capul, probabil din cauza sinusurilor, și n-am putut efectiv să muncesc,” a spus Dan Istrate, pacient care suferă de alergii.

Numărul oamenilor afectați de alergii este în continuă creștere la nivel mondial, din cauza mediului în care trăim și a stilului de viață.

„Se aproximează ca jumătatea din populația Europei va fi alergică, asta înseamnă că unul din doi europeni vor avea o manifestare de alergie, din mai multe considerente și cel mai acceptat este acest stil de viață, expunere mare la poluare, care este foarte variabilă la schimbările climatice, care sunt certe,” a explicat prof. dr. Carmen Panaitescu-Bunu, președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică.

Aproximativ 8 milioane de români suferă de o formă de alergie. Cele mai multe alergii sunt boli cronice și afectează calitatea vieții pacienților.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE