Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Amenzi pentru ambrozie. Poliția verifică dacă proprietarii de terenuri au înlăturat planta care provoacă alergii

UPDATE 19.07.2022: Administrația Parcului Natural Văcărești a transmis că a început eliminarea ambroziei în data de 5 iulie.

Până la această dată, plantele erau mici, fără flori și nu reprezentau un pericol, pentru că nu eliberau polen, mai spune conducerea parcului.

Data la care trebuia să se termine înlăturarea ambroziei era 30 iunie, potrivit legii în vigoare.

Știre Inițială

Echipele de poliție locală încep, astăzi, verificările la terenurile pe care crește ambrozia. Proprietarii care nu au curățat această plantă care provoacă alergii severe pot fi amendați cu până la 5.000 de lei, dacă vorbim de persoane fizice sau 20.000 de lei în cazul firmelor.

Deși ambrozia ar fi trebuit curățată, potrivit legii, până la finalul lunii iunie, după o lună și jumătate administrația nu a avut grijă de acest aspect. Ca regulă generală, autoritățile locale fac controale în primele două săptămâni din iulie pentru a verifica starea terenurilor.

În această etapă, poliția locală a putut da doar avertismente. Nu există o evidență, o centralizare la nivelul Capitalei, în privința avertismentelor date în acest an, transmite Prefectura București.

Care sunt amenzile

Între 1.000 şi 5.000 de lei, pentru persoanele fizice, iar pentru firme amenda este între 10.000 şi 20.000 lei. Echipele de poliție pot da amenzi pentru ambrozie, până în luna octombrie.

Conform unor date publicate în 2020 de Ministerului Sănătății, din populația României aproape jumătate de milion de persoane sunt alergice la polenul de ambrozie. Zeci de mii dintre aceste persoane trăiesc în București, iar starea lor se agravează de la un an la altul în lipsa unor măsuri de eliminare a acestei plante, explică medicii alergologi.

Ambrozia devine o problemă tot mai mare în orașele mari ale țării, dar în special în București, unde alergiile sunt mai puternice și din cauza poluării.

Ce spun specialiștii

„Din ce în ce mai mult văd forme severe, care se complică cu manifestări de astm, cu sufocare, cu tuse, cu obstrucție nazală. Am văzut pacienți complet blocați, care nu puteau respira, nu puteau dormi, nu puteau lucra și mă întrebau ce să facă. Un răspuns, mai puțin medical, este să plece din București. Toate orașele de deal și de șest au ambrozie. Aș zice că, din perspectivă națională, Bucureștiul ridică probleme speciale, având în vedere extinderea rapidă a orașului și poluarea de altă natură, deci poluarea chimică.”, spune Poliana Leru, medic alergolog.

Specialiștii atrag atenția că măsurile care se iau sunt întârziate și insuficiente. Asupra ambroziei ar trebui să se acționeze înainte ca ea să ajungă la vârful de polenizare, deci să înflorească și să elibereze cea mai mare cantitate de polen.

„În parcul natural Văcărești este nevoie de această intervenție. Acolo sunt zone afectate de ambrozie pe suprafețe destul de mari, situație care trebuie abordată din timp”, spune Dan Bărbulescu, directorul Asociației Parcul Natural Văcărești.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE