Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Acvaponia, agricultura viitorului în Taiwan. Cum cresc fermierii legume și pește în același timp

Obținerea hranei în sistem acvaponic a devenit din ce în ce mai populară în Taiwan. Recenta pandemie de Covid-19 i-a făcut pe oameni să evite piețele și zonele aglomerate. Agricultura acvaponică înseamnă creșterea peștilor și a legumelor folosind un sistem de recirculare a apei.

Taiwanul nu a suferit mult în pandemie, dar lumea s-a învățat să evite și mai mult contactul cu alți oameni. Iar asta înseamnă, între altele, mai puține drumuri la magazine. Așa că fermele de cultură acvaponică au devenit o obișnuință. A crescut și numărul firmelor care vând astfel de sisteme. Acestea înseamnă un acvariu pentru pești, cutii pentru cultivarea plantelor și o instalație de filtrare a apei.

„Este adevărat că pandemia este gravă. Oamenii petrec mai puțin timp în aer liber și stau mai mult timp în casă. Își fac griji pentru siguranța alimentară și originea alimentelor, dar vor și să aibă ceva distractiv de făcut acasă. Deci, a avea puțină verdeață acasă este un lucru plăcut. Foarte pozitiv. Apoi, acest sistem poate crește mai multe tipuri de plante”, a explicat Peng Wei, reprezentantă unei firme de sisteme acvaponice.

Sistemul acvaponic, la mare căutare în Taiwan

Locuitorii capitalei taiwaneze s-au obișnuit deja cu acest sistem de a obține hrană. Li se pare mult mai sigur decât mersul la piață. Și, spun ei, în afară de asta, plantele cresc repede și au gust bun. Tot mai mulți încep să cumpere astfel de sisteme pentru acasă.

Iar specialiștii îi încurajează să adopte cât mai mult astfel de practici prietenoase cu mediul. Sistemul este unul care face economii de resurse, amintesc ei. Plantele sunt hrănite cu apa care trece prin acvariul cu pești. Iar apa este hrănitoare pentru plante datorită excrementelor de pește din ea.

„Cu 1,5 sau 2 porții de hrană pentru pești obținem o porție de pește. Apropo de acvaponie, dacă dăm 1 kg de furaj peștilor, putem avea 0,8 kg de pește, ca să avem proteine, și putem avea și legume, până la 50 de kilograme. Luând ca exemplu legumele crucifere, putem crește multe dintre ele în mod intensiv”, a precizat Dr. Hunter Wu, asistent la Universitatea Tehnică HungKuo Delin.

Dincolo de evidentul avantaj economic, mai spune omul de știință, sunt avantajele pentru mediu și pentru sănătatea celor ce consumă hrană obținută în sistem acvaponic.

„Dacă se folosește acvaponia, tot ceea ce vedem este organic, cum ar fi excrementele de pește. Deci, nu vor mai ajunge îngrășăminte chimice în corpul nostru”, a adăugat Dr. Hunter Wu.

Sistemele acvaponice sunt de găsit într-o mulțime de forme și dimensiuni. Așa că se potrivesc în sufragerie sau pe balcon pentru uz casnic, dar și într-o sală de clasă. Cei care au cumpărat astfel de sisteme cultivă mai ales salată și ierburi aromatice, de exemplu rozmarin și cimbru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE